OW 2006.13 - Stalbeschrijving vleeskuikens
Systeembeschrijving van een etagesysteem met mestband en het drogen van strooisel in een stal met vleeskuikens.
Versienummer: OW 2006.13.V1 van januari 2024.
Op deze pagina
- Diercategorie
- Emissiefactoren
- Werkingsprincipe
- De technische uitvoering van het systeem Bouwkundig
- De technische uitvoering van het systeem Technische voorzieningen
- Het gebruik van het systeem
- Afbeeldingen
- Vorige versie
Diercategorie
Vleeskuikens (HE5.6) vleesparelhoenders (HF1.6)
Emissiefactoren
Voor de emissiefactor van het huisvestingssysteem, zie HE5.6 en HF1.6 bijlage V van de Omgevingsregeling.
Werkingsprincipe
Ammoniakemissiebeperking is gebaseerd op het drogen van de mest-strooisellaag door middel van een efficiënt ventilatiesysteem. Tevens wordt broei in de mest-strooisellaag voorkomen.
De vleeskuikens worden gehouden in rijen met meerdere etages. Elke etage is voorzien van een mestband met daarop een laagje strooisel. Langs elke rij met etages is een luchtaanvoergang en een luchtafvoergang aanwezig. De verse lucht stroomt dwars door de rijen waarbij de lucht over het mest- / strooiseloppervlak in elke etage wordt gestuurd.
De technische uitvoering van het systeem: bouwkundig
Geen bijzonderheden.
De technische uitvoering van het systeem: technische voorzieningen
- Huisvestingsvorm
- Etages
- Vloeruitvoering / mestband
- Drinkwater
- Ventilatie
- Mestopslag
Huisvestingsvorm
De huisvestingsvorm is etagesysteem.
Etages
- Aan de luchtaanvoerzijde dicht uitgevoerd behoudens de luchtinlaatopening (balansklep)
- Aan de luchtafvoerzijde voorzien van (open) gaasstructuur.
Vloeruitvoering / mestband
Het leefoppervlak is voorzien van een mestband met daarop een strooisellaag. De mestband is gemaakt van niet-mest-aanhechtend-materiaal, bijvoorbeeld polypropyleen.
Drinkwater
Er is anti-mors drinkwatervoorziening aanwezig.
Ventilatie
De luchtafvoergang staat alleen via de etages in open verbinding met luchtaanvoergang. De luchtverplaatsing gaat dwars door de etages.
Mestopslag
Kortdurend, of eventueel nadroging in een nageschakelde techniek, of langdurige mestopslag. Dit systeem stelt geen eisen aan de wijze van mestopslag of verdere bewerking (extra droging) van de mest. De vorm van opslag of bewerking is echter wel bepalend voor de hoogte van de ammoniakemissie van het bedrijf. De voor dit stalsysteem vastgestelde emissiefactor is van toepassing voor de situatie in combinatie met een kortdurende opslag op het bedrijf (afvoer van de mest van de banden direct van het bedrijf of opslag in een afgedekte container voor maximaal 14 dagen).
Het gebruik van het systeem
- Afdraaifrequentie mestbanden
- Strooiselverbruik
Afdraaifrequentie mestbanden
Bij het afvoeren van de dieren, afdraaien van de mest naar een afgedekte opslagruimte (container) voor kortdurende opslag, nageschakelde techniek of andere vorm van opslag.
Het afdraaien van de mestbanden vindt zowel plaats bij het uitladen als het wegladen van de dieren. Tijdens het afdraaien worden mest en dieren gescheiden afgevoerd. Bij het uitladen wordt slechts een gedeelte van de mestband afgedraaid. Op het schone gedeelte van de mestband wordt vervolgens nieuw strooisel aangebracht. Bij het wegladen van de dieren wordt alle mest uit de stal afgevoerd.
Strooiselverbruik
0,4 tot 0,6 kg per m² (bij begin productieronde)
Verwijzing meetrapport
Rapport 367, februari 2005, van A & F
Actualisering ammoniak emissiefactoren pluimvee; Advies voor aanpassing van ammoniak emissiefactoren van pluimvee in de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav). Wageningen Livestock Research, Rapport 1015
Afbeeldingen
Beschrijving afbeelding van leefunits voor vleeskuikens
De afbeelding laat een rij zien met 4 boven elkaar geplaatste leefunits voor vleeskuikens. De rij is afgebeeld van verschillende kanten: vanaf de linkerkant, van voren en vanaf de rechterkant.
Links ziet u de rij vanaf de linkerkant. Bovenin de rij is aangegeven dat daar een luchtinlaat aanwezig is.
In het midden van de afbeelding ziet u de rij vanaf de voorkant. Daarin zijn de 4 leefunits te zien. Ook ziet u de inhoud van de leefunits. Elke leefunit heeft verlichting, een voersysteem, een drinksysteem, een luchtinlaatklep en een leefbodem.
Rechts in de afbeelding ziet u de rij leefunits vanaf de rechterkant. De leefunits zijn hier afgeschermd, waardoor ze niet te zien zijn.
Beschrijving afbeelding van de doorsnede van een stal
De afbeelding laat een doorsnede zien van een stal waarin naast elkaar 4 rijen staan met leefunits voor vleeskuikens. Elke rij bestaat uit 4 leefunits die bovenop elkaar zijn gestapeld. Boven de leefunits is een lege ruimte die 'Luchtzolder (uitlaat van de stallucht)’ wordt genoemd.
In de rechter zijwand van de stal is een luchtinlaatklep te zien. Deze laat lucht binnen van buiten. Pijlen in de afbeelding geven aan hoe deze lucht vervolgens circuleert door de stal. De lucht gaat via 'Systeem inlaatklepjes' naar binnen bij de leefunits. Aan de andere kant van de leefunits gaat de lucht weer uit de leefunits. Boven de leefunits is een ventilator te zien die deze lucht naar boven trekt, richting de luchtzolder.
Rechts bovenin ziet u een 'Recirculatieklep', een systeem voor 'Nozzle koeling (verneveling)' en een 'CV verwarmingssysteem'.
Onderaan loopt over de hele breedte vloerverwarming.
Vorige versie
BWL 2006.13.V1 van november 2017