OW 2011.01 – Aanvullende technieken pluimvee, ionisatie
Systeembeschrijving van het ionisatiefilter.
Versienummer: OW 2011.01.V1 van januari 2024.
Op deze pagina
- Diercategorie
- Reductiepercentages
- Werkingsprincipe
- Uitvoeringseisen systeem
- Gebruikseisen systeem
- Meetrapporten
- Afbeeldingen
- Vorige versie
Diercategorie
Zie code AP2.2 in bijlage VI van de Omgevingsregeling.
Reductiepercentages
Zie code AP2.2 in bijlage VI van de Omgevingsregeling.
Werkingsprincipe
Algemeen
De emissie van fijnstof (PM10) wordt beperkt door ventilatielucht door een horizontaal kanaal te blazen met achtereenvolgens een roterend grofstoffilter en een ionisatie-unit. Elke ventilator is voorzien van 1 systeem; het systeem wordt nageschakeld direct achter de ventilator. Het systeem functioneert volautomatisch.
Grofstoffilter
De grove stoffractie wordt afgevangen door middel van een grofstoffilter dat frequent automatisch gereinigd wordt. Het afgeschrapte grofstof wordt verzameld in een voorziening onder de schraper.
Ionisatie-unit
De ionisatie-unit bestaat uit een dunne draad door het kanaal waarop een hoge gelijkspanning van een positieve polariteit is aangebracht. Over de bodem van het kanaal ligt een geaard collectoroppervlak. Het proces van stofverwijdering in de ionisatie-unit verloopt als volgt:
- De hoge positieve spanning op de dunne draad creëert een elektrisch veld; de veldlijnen hiervan lopen van spanningsbron (draad) naar geaarde objecten (collectoroppervlak).
- Door de hoge positieve spanning op de dunne draad worden elektronen opgenomen uit de gasvormige moleculen rond de draad, zodat positieve gasvormige ionen ontstaan.
- De positieve gasvormige ionen bewegen langs de veldlijnen van het elektrisch veld in de richting van het geaarde collectoroppervlak.
- Door botsingen tussen gasvormige ionen en stofdeeltjes nemen de stofdeeltjes deze positieve lading over en bewegen naar het geaarde collectoroppervlak en hechten hieraan.
- De contactkans tussen geladen stofdeeltje en collectoroppervlak wordt verder vergroot door de turbulentie in het kanaal.
Het collectoroppervlak roteert langs een voorziening die het oppervlak ontdoet van stof. Het verwijderde stof wordt verzameld in een opvangbak.
Uitvoeringseisen systeem
De technische uitvoering van het systeem; bouwkundig
Afmetingen
Het enkelvoudig uitgevoerd systeem bestaat uit een kanaal met een vierkante of rechthoekige doorsnede van 80 cm hoog, minimaal 80 tot maximaal 160 cm breed en een lengte van 4 m. Een gestapelde uitvoering van het systeem bestaat uit maximaal twee gestapelde kanalen zoals hiervoor omschreven.
Opstelling
Het systeem wordt nageschakeld direct achter een ventilator in een horizontale opstelling.
De technische uitvoering van het systeem; technische voorzieningen
Grofstoffilter
De door de ventilator horizontaal uitgeblazen stallucht passeert eerst een grofstoffilter. Het grofstoffilter wordt frequent automatisch gereinigd, waarbij het afgevangen stof in een opvangbak verzameld wordt. Reiniging vindt plaats met een timergestuurde frequentie van ten miste 1 keer per 12 uur.
Ionisator
- Na passeren van het grofstoffilter stroomt de stallucht door het ionisatiegedeelte van het kanaal (3 m). Het ioniseren van gasvormige moleculen en positief laden van stofdeeltjes vindt plaats door middel van een dunne, elektrisch geleidende draad (Ø <0,25 mm) opgehangen aan kunststof isolatoren aan het plafond. De dra(a)d(en) is/zijn gepositioneerd in de lengterichting van het kanaal.
- De lengte van de draad bedraagt 2 m per m2 collectoroppervlak.
- De verticale afstand tussen plafond en draad bedraagt minimaal 40 tot maximaal 60 cm.
- De verticale afstand tussen draad en collectoroppervlak bedraagt minimaal 10 tot maximaal 20 cm.
- Op de draad wordt door middel van een hoogspanningsvoeding 30 kV gelijkspanning met positieve polariteit aangebracht.
- Het ampèrage van de ionisatie-unit bedraagt minimaal 0,20 tot maximaal 0,99 mA.
- Elk systeem beschikt over een eigen hoogspanning.
Collectoroppervlak
- Het collectoroppervlak bestaat uit een roterende, metalen en geaarde gaasband gespannen over horizontale rollen aangedreven door een elektromotor.
- De maaswijdte van de gaasband bedraagt max. 5 x 5 cm.
- Het collectoroppervlak (de bovenzijde van de gaasband) van een enkelvoudig systeem met een minimale breedte van 80 cm bedraagt 2,4 m2. Voor een enkelvoudig systeem met een maximale breedte van 160 cm is dit 4,8 m2. Enkelvoudige systemen met een breedte tussen 80 en 160 cm bevatten een collectoroppervlak naar rato. Gestapelde systemen bevatten een tweevoud hiervan.
- Het collectoroppervlak roteert in het horizontale vlak waarbij de bovenzijde van het collectoroppervlak naar achteren beweegt, d.w.z. in de richting van de luchtstroom. Het collectoroppervlak is uitgerust met een voorziening die het gehechte stof frequent en automatisch verwijderd, waarna het in een opvangbak verzameld wordt. Reiniging vindt plaats met een timer gestuurde frequentie van ten miste 1 keer per 12 uur. De voorziening is zo uitgevoerd dat geen extra stofemissie veroorzaakt wordt, zowel tijdens als buiten het roteren.
- Om de veldlijnen van het elektrisch veld zo veel mogelijk naar het collectoroppervlak te richten bestaan plafond, zijwanden en bodem van de tunnel aan de binnenzijde uit een niet elektrisch geleidende materiaalsoort.
Ventilatie
- De luchtsnelheid door het kanaal per ventilator bedraagt maximaal 13 m/s bij een verblijftijd van minimaal 0,3 seconden.
- Het filter kan zowel worden ingezet op een deelstroom van de totale ventilatiecapaciteit (een deel van de aanwezige ventilatoren) als op de totaal geïnstalleerde ventilatiecapaciteit (alle ventilatoren).
Eisen registratie
De volgende registratieapparatuur is aanwezig:
- Apparatuur voor het registreren van het aanstaan van iedere aparte ionisatorunit met ventilator met meting van het ventilatiedebiet met een geijkte meetwaaier.
- Apparatuur voor continue registratie van het luchtdebiet en dataregistratie per ronde.
- Meetwaaier in elke gelijke ventilatortype in de stal zonder ionisatie-unit.
Gebruikseisen systeem
Controle
Wekelijkse controle van spanning (voltage) en stroomsterkte (ampèrage) door middel van indicatielampjes.
Reiniging
- Reiniging van de binnenzijde (wanden, plafond en collectoroppervlak) minimaal 1 keer per 6 maanden.
- Legen van de opvangbakken, indien dit niet automatisch geschied, minimaal 1 keer per 3 maanden.
Veiligheid
Het ampèrage van de hoogspanningsvoeding is gelimiteerd tot een maximum van 1 mA.
Opleveringsverklaring
Correcte dimensionering van het systeem wordt aangetoond bij aanvraag vergunning met een dimensioneringsplan van ventilatie en ionisatiefilters.
Eisen registratiesysteem
Ten behoeve van een controle op de werking van het systeem moeten de volgende gegevens automatisch worden geregistreerd:
- het aan staan van elke ionisatie-unit met ventilator
- datum van opleg en afleveren van de dieren
- ventilatiedebiet van zowel alle ionisatie-units als ook de eventueel overige ventilatoren
Van de geregistreerde waarden moet tijdens de controle een uitdraai van de huidige en vorige productieperiode opvraagbaar zijn. Dit ten behoeve van de berekening van het aandeel gereinigde lucht op de totale hoeveelheid ventilatielucht.
Meetrapporten
Rapport 440, Wageningen UR Livestock Research; Maatregelen ter vermindering van fijnstofemissie uit de pluimveehouderij: validatie van een ionisatiefilter op leghennenbedrijven.
Afbeeldingen
Let op: deze afbeeldingen voldoen niet aan de eisen voor digitale toegankelijkheid. Ervaart u hierdoor problemen? Neem dan contact met ons op voor een passende oplossing.
Vorige versie
BWL 2011.01.V1 van maart 2021.