OW 2011.10 - Stalbeschrijving legkippen
Systeembeschrijving van de grondhuisvesting met mestbeluchting door middel van verticale ventilatiekokers.
Versienummer: OW 2011.10.V1 van januari 2024.
Op deze pagina
- Diercategorie
- Emissiefactoren
- Werkingsprincipe
- Uitvoeringseisen systeem
- Gebruikseisen systeem
- Meetrapporten
- Afbeeldingen
- Vorige versie
Diercategorie
Legkippen van 18 weken en ouder en ouderdieren van legkippen van 18 weken en ouder (HE2.2.5).
Emissiefactoren
Voor de emissiefactor van het huisvestingssysteem, zie bijlage V van de Omgevingsregeling.
Werkingsprincipe
Ammoniakemissiebeperking is gebaseerd op het drogen van de mest in de mestopslag onder de roostervloer. Droging vindt plaats door met behulp van verticale aanvoerkokers lucht over de mest te blazen.
Uitvoeringseisen systeem
De technische uitvoering van het systeem; bouwkundig
Geen bijzonderheden.
De technische uitvoering van het systeem; technische voorzieningen
1. Huisvestingsvorm
- Grondhuisvesting (dieren kunnen zich vrij bewegen tussen de beun met roosters en de strooiselvloer).
- De legnesten worden in het midden boven de roosters opgesteld, zodat er aan weerszijden een roostervloer van gelijke breedte aanwezig is. Afhankelijke van de breedte van de stal zijn er 1 of meerdere rijen legnesten aanwezig. Elke rij legnesten is aan
weerszijden voorzien van een roostervloer.
2. Vloeruitvoering
- Maximaal 2/3 deel van het leefoppervlak is uitgevoerd als roostervloer
- Minimaal 1/3 deel van het leefoppervlak is uitgevoerd als strooiselvloer
- De roostervloer naast een legnest mag maximaal 3100 mm breed zijn, gemeten vanuit het hart van de legnesten tot de rand van de beun.
3, Voer en drinkwater / zitstokken
Voorzieningen aangebracht boven de roostervloer. Boven de strooiselvloer mag hooguit een voervoorziening voor hanen aanwezig zijn.
4. Mestopslagruimte
Aanwezig onder de roostervloer.
5. Beluchting
Mestbeluchting
- Mestbeluchting aanwezig, via verspreid over de beun(en) aangebrachte verticaal geplaatste luchtaanvoerkokers wordt lucht horizontaal 360° verspreid over het mestoppervlak geblazen waarbij het gehele mestoppervlak in contact met lucht wordt gebracht aanwezig, via verspreid over de beun(en) aangebrachte verticaal geplaatste luchtaanvoerkokers wordt lucht horizontaal 360° verspreid over het mestoppervlak geblazen waarbij het gehele mestoppervlak in contact met lucht wordt gebracht
- Aanvoer lucht naar de mestopslag via verticale kokers tot onder de roostervloer
- De luchtaanvoerkokers worden met een onderlinge afstand van maximaal 10 meter verdeeld over de beun(en) aan weerszijden van de legnesten geplaatst om de lucht gelijkmatig te verdelen over het mestoppervlak.
- Bij een dichte muur onder de legnesten, dient aan weerszijde van de legnesten op maximaal 10 meter onderlinge afstand luchtaanvoerkokers worden geplaatst
- Met behulp van een koker / buis wordt de beluchtingslucht aangezogen onder het dak van de stal, afstand tussen de instroomopening van deze aanvoerkoker/-buis en het hoogste punt van de legnesten is minimaal 500 mm. Voorkomen moet worden dat er koude binnenkomende lucht wordt aangezogen.
6. Eisen registratie
De volgende registratieapparatuur dient aanwezig te zijn:
- temperatuurmeter voor het meten van de temperatuur van de beluchtingslucht, meten in één van de kokers in het midden van de stal;
- apparatuur voor het registreren van het aanstaan van de beluchting (urenteller, kWh-meter, toerenteller of meetventilator);
- apparatuur voor het meten van de capaciteit van de beluchting, meten in een koker in het midden van de stal met een meetwaaier.
Gebruikseisen systeem
a. Leefoppervlak
Voor legkippen geldt de term bruikbare oppervlakte. Deze term is gedefinieerd in het Besluit houders van dieren bij de regels voor het houden van legkippen voor productie. Deze regels uit het Besluit houders van dieren zijn niet van toepassing op (groot-)ouderdieren van legrassen. Voor deze diergroep kan de beschikbare oppervlakte worden bepaald uit de binnenwerkse maten van de dierruimte en eventueel extra aanwezig roostervloeren met daaronder een mestband.
- Bij legkippen; minimaal 1.100 cm2 bruikbare oppervlakte per dier (maximaal 9 dieren/m2)
- Bij (groot)ouderdieren van legrassen; minimaal 1.000 cm² per dier bij opzet (10 dieren per m²)
b. Beluchtingscapaciteit
Minimaal 2,0 m³ per dier per uur effectief.
c. Temperatuur drooglucht
Minimaal 20 °C.
d. Ruimte spreidplaat onder koker en mestlaag
De ruimte tussen de beluchtingsbuizen en de mestlaag dient minimaal 50 mm te bedragen voor een gelijkmatige droging van de opgeslagen mest met minimaal 10 cm uitblazen onder de onderzijde van de roostervloer.
e. Mestbeluchting: aanvoer lucht
Alle lucht voor droging moet stallucht zijn, aangezogen uit de nok van de stal.
f. Eisen registratiesysteem
Ten behoeve van een controle op de werking van het droogsysteem moeten de volgende gegevens automatisch worden geregistreerd:
- de temperatuur van beluchtingslucht;
- het aan staan van de beluchting;
- de capaciteit van de beluchting.
Van de geregistreerde waarden moet tijdens de controle een uitdraai van de huidige en vorige productieperiode opvraagbaar zijn.
Meetrapporten
N.v.t.
Afbeeldingen
Beschrijving van de afbeelding van de doorsnede en plattegrond
Bovenaan de afbeelding staat als kop 'Schematische weergave'. Daaronder staat:
Beluchtingskoker:
- Systeem is ook toepasbaar bij verdiepte mestput
- Per max. 150 m3 staloppervlakte wordt een ventilatiekoker geplaatst.
De afbeelding bestaat uit 3 onderdelen: bovenaan ziet u een doorsnede van een stal, rechtsonder ziet u een plattegrond, linksonder staat een legenda.
Legenda
In de legenda staan nummers met hun betekenis:
- strooiselvloer
- legnest
- Mestopslag
- mixluchtbuizen
Doorsnede stal
Het is een rechthoekige ruimte met een puntdak. In het midden van de ruimte staat een legnest. Links en rechts van het legnest is ruimte voor mestopslag. Zowel links als rechts hangt boven de mestopslag een verticale mixluchtbuis. De rest van de stalvloer wordt gevuld door een strooiselvloer.
Plattegrond
De plattegrond toont het midden van de stal van bovenaf. In het midden ziet u een grijze staande rechthoek die het legnest voorstelt. Links en rechts van deze rechthoek zijn 2 grotere rechthoeken die de mestopslag voorstellen. Daaromheen is de strooiselvloer.
In de rechthoek van elke mestopslag zijn boven elkaar cirkels geplaatst, die mixluchtbuizen voorstellen. Die hangen dus in een rij boven de mestopslag.
Onderaan de tekening ziet u een liggende rechthoek met de tekst ‘Veeruimte, eierverzamelen, eieropslag, hygiënesluis’.
Vorige versie
Beschrijving BWL 2011.10.V1 van april 2017.