OW 2021.05 Stalbeschrijving melkrundvee
Systeembeschrijving van het huisvestingssysteem rundvee OW 2021.05.V2 van juli 2025. Dit is een natuurlijk geventileerde ligboxenstal met een urine-opvangstation.
Inhoud pagina
- Diercategorie
- Emissiefactoren
- Werkingsprincipe
- Uitvoeringseisen systeem
- Gebruikseisen systeem
- Meetrapporten
- Systeem geleverd door of namens
- Afbeeldingen
- Versies
Diercategorie
Melk- en kalfkoeien van 2 jaar en ouder (inclusief kalveren jonger dan 14 dagen), zie code HA1.35 in bijlage V van de Omgevingsregeling (verwijst naar een andere website).
Emissiefactoren
Voor de emissiefactoren van het huisvestingssysteem, zie code HA1.35 in bijlage V van de Omgevingsregeling(verwijst naar een andere website) (verwijst naar een andere website)
Werkingsprincipe
Ammoniakemissiebeperking is gebaseerd op het opvangen en het afvoeren van de urine naar een aparte afgesloten opslag voordat deze in contact kan komen met de mest of met de stalvloer. Dit voorkomt de omzetting van ureum uit de urine in ammoniak.
Doordat deze apart opgevangen urine niet in de mestkelder onder de roostervloer terechtkomt heeft de drijfmest in deze kelder een lagere zuurgraad. Hierdoor komt ook minder ammoniak uit de kelder vrij. Een lokmiddel, zoals krachtvoer, zorgt ervoor dat de koe het urine-opvangstation bezoekt.
Het urine-opvangstation laat de koe op de gewenste plaats urineren door gebruik te maken van het natuurlijke plasreflex. Dit reflex wordt aangesproken door het geautomatiseerd aanraken van het huidgedeelte van de koe tussen de vulva en de uier (perineum-massage).
Uitvoeringseisen systeem
Voor de volgende systeemonderdelen gelden uitvoeringseisen:
- vloer
- urine-opvangstation
- mestkelder en mestafvoer
- emitterend vloeroppervlak
- registratieapparatuur
1. Eisen vloer
De loopgangen, doorsteken, wachtruimte en doorlopen worden uitgevoerd als een betonnen roostervloer of als een dichte vloer. Het gaat hierbij om een aangegeven vloer welke behoort tot een overig huisvestingssysteem.
2. Eisen urine opvangstation
- In de loopruimte is een urine-opvangstation aanwezig waarin de koe ongestoord kan gaan staan om haar plas te doen. De koe staat ongestoord omdat de koe afgescheiden staat ten opzichte van de andere koeien door het hek aan de achterzijde van het urine-opvangstation.
Plaatsing en afstelling urine-opvangstation volgens voorschrift leverancier en afgestemd op de looproutes in de stal. - In het urine-opvangstation wordt een lokmiddel (krachtvoer) verstrekt.
- Het urine-opvangstation is voorzien van een geautomatiseerd systeem met opvangbak dat:
- De koe stimuleert om te gaan urineren
- De urine in de opvangbak opvangt, en
- De urine vervolgens afvoert naar een aparte afgesloten opslag voor de urine. - Het urine-opvangstation is altijd gekoppeld aan software voor individuele dierherkenning, aansturing van het systeem en registratie. Versie softwarepakket volgens opgave leverancier.
- Op het urine-opvangstation is een LED-verlichting gemonteerd waaraan te zien is of het urine-opvangstation goed functioneert.
3. Eisen mestkelder en mestafvoer
- Onder het gehele oppervlak van de roostervloer is een mestkelder aanwezig, bij een dichte vloer is ten minste een mestkelder aanwezig onder de mestafstorten.
- De afvoer van mest en het deel van de urine dat niet in het urine-opvangstation wordt opgevangen vindt plaats via de roosterspleten naar de mestkelder, of wordt vanaf de dichte vloer met behulp van een mestschuif in vaste opstelling of een mestrobot afgevoerd naar de mestafstort.
4. Eisen emitterend vloeroppervlak
- Het met mest besmeurd vloeroppervlak per dierplaats is maximaal 5,5 m². Dit oppervlak omvat de loopgangen, doorsteken, wachtruimte en doorlopen. Niet inbegrepen is het vloeroppervlak van de melkstal en de voerstoep (als aanwezig).
- Voor de wachtruimte geldt dat deze niet meetelt bij het bepalen van het met mest besmeurde oppervlak, wanneer deze met een dichte vloer is uitgevoerd. Wanneer de wachtruimte op een andere wijze is uitgevoerd, telt het oppervlak wel mee bij het bepalen van het met mest besmeurd oppervlak per dierplaats.
5. Eisen registratieapparatuur
De volgende registratieapparatuur moet aanwezig zijn:
- apparatuur voor het registreren van de werking van het urine-opvangstation, waaronder het optreden van een storing en het tijdstip van schoonmaken;
- apparatuur voor het registreren van het aantal bezoeken per melkkoe per etmaal aan het urine-opvangstation waarbij urine is opgevangen.
Gebruikseisen systeem
Voor de volgende systeemonderdelen gelden gebruikseisen:
- Urine-opvangstation
- Wachtruimte
- Reiniging
- Onderhoud
- Registratie
a. Gebruikseisen urine-opvangstation
- Per 25 melkkoeien is ten minste 1 urine-opvangstation aanwezig.
- Alle melkkoeien in de stal moeten altijd toegang hebben tot het urine-opvangstation, behalve wanneer deze melkkoeien voor een beperkte tijd uit de ruimte met het urine-opvangstation zijn afgezonderd voor een behandeling of bij het gebruik van de wachtruimte tijdens de melkbeurten. In de perioden dat de melkkoeien in de wei zijn hoeft het urine-opvangstation niet beschikbaar te zijn.
- Het aantal bezoeken waarbij urine in het urine-opvangstation wordt opgevangen moet (gemeten over een doorlopende periode) gemiddeld uitkomen op minimaal vijf bezoeken met urinelozing per koe per etmaal. Dit gemiddelde wordt berekend over het volledige koppel melkkoeien dat toegang heeft tot het urine-opvangstation. Wanneer de melkkoeien weidegang krijgen wordt het aantal bezoeken per etmaal afgestemd op het aantal uren dat de melkkoeien in de stal verblijven.
b. Gebruikseisen wachtruimte
-
De gebruiksduur van de wachtruimte beperkt zich tot de melktijden. Buiten de melktijden worden in de wachtruimte geen dieren gehouden.
Wanneer de wachtruimte buiten de melktijden wel beschikbaar is voor de dieren maakt deze deel uit van de loopruimte. In dat geval moet de wachtruimte wel worden meegeteld als onderdeel van het mest besmeurd vloeroppervlak. -
Na elk gebruik moet de wachtruimte direct worden gereinigd waarbij alle mest en urineplassen worden afgevoerd naar de mestkelder.
Deze eis geldt niet als de wachtruimte buiten de melktijden toegankelijk is voor de melkkoeien.
c. Gebruikseisen reiniging
De opvangbak met het daarin aanwezige gaas en de transportleidingen voor de urine in het urine-opvangstation moeten wekelijks met water worden schoongemaakt en doorgespoeld.
d. Gebruikseisen onderhoud
-
De gebruiker zorgt dagelijks voor de controle, en als nodig, het onderhoud van het systeem volgens de installatie- en bedieningsinstructie van de leverancier. Wanneer de LED-verlichting op het urine-opvangstation rood oplicht moet de gebruiker altijd direct actie ondernemen.
- Het urine-opvangstation dient ten minste eenmaal per 6 maanden te worden gecontroleerd op beschadigingen en, als nodig, te worden onderhouden. Een onderhoudscontract met de leverancier van het urine-opvangstation of een andere deskundige partij is verplicht.
e. Gebruikseisen registratie
- De geregistreerde gegevens moeten minimaal 5 jaar worden bewaard.
Voor controle op de werking van het systeem moeten de volgende gegevens automatisch worden geregistreerd:
- de werking van het urine-opvangstation, waaronder het optreden van een storing en het tijdstip van schoonmaken;
- per melkkoe het aantal bezoeken per etmaal aan het urine-opvangstation waarbij urine is opgevangen.
- Er moet een digitaal logboek worden bijgehouden waarin wordt aangetekend wanneer en door wie de reiniging en het onderhoud van het urine-opvangstation heeft plaatsgevonden (inclusief hoe storingen zijn verholpen).
Meetrapporten
- Ammoniakemissie van een melkveestal met Hanskamp CowToilet; EnviVice, rapportnummer PR-021040d, 25 september 2024;
- Ammoniakemissie van een melkveestal met Hanskamp CowToilet; EnviVice, rapportnummer PR-021042d, 25 september 2024;
- Ammonia emissions of the CowToilet for use in dairy barns; Case control measurements at Dairy Campus, Wageningen Livestock Research, Report 1453, october 2024.
Systeem geleverd door of namens:
Hanskamp AgroTech B.V.
Broekstraat 17
7009 ZB Doetinchem
Afbeeldingen
Let op: deze afbeeldingen voldoen niet aan de eisen voor digitale toegankelijkheid. Ervaart u hierdoor problemen? Neem dan contact met ons op voor een passende oplossing.


Eerdere versies
OW 2021.05. V1 - januari 2024.