Systeembeschrijving stallen
Een huisvestingssysteem en aanvullende techniek moet voldoen aan de eisen die staan in de systeembeschrijving. Dat staat in artikel 4.5 van de Omgevingsregeling Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Artikel 4.817 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) verwijst hiernaar. In plaats van de systeembeschrijving wordt ook een leaflet of stalbeschrijving gebruikt.
Systeembeschrijving
In een systeembeschrijving staan eisen voor een huisvestingssysteem of een aanvullende techniek. Een huisvestingssysteem is een systeem in een stal waarin dieren van dezelfde diercategorie zitten. Het gaat dan bijvoorbeeld om hokinrichting, vloeren en mestkelders. Een aanvullende techniek is bijvoorbeeld een filter, warmtewisselaar of luchtwasser.
In de systeembeschrijving staat een omschrijving van het systeem en waarom het systeem de emissies reduceert. Om de emissie van fijnstof, ammoniak en geur te reduceren zijn er een aantal voorwaarden. Het gaat dan om technische eisen en gebruikseisen. Deze staan in de systeembeschrijving.
Systeembeschrijvingen in de Omgevingsregeling
- De lijst met huisvestingssystemen en het nummer van bijbehorende systeembeschrijving staat in bijlage V van de Omgevingsregeling. De conversietabel van de OW- naar de Rav-code staat op de pagina Conversietabel OW- naar Rav-code bijlage V van de Omgevingsregeling.
- De lijst met aanvullende technieken en het nummer van bijbehorende systeembeschrijving staat in bijlage VI van de Omgevingsregeling. De conversietabel van de OW- naar de Rav-code staat op de pagina Conversietabel OW- naar Rav-code bijlage VI van de Omgevingsregeling.
- In bijlage V en VI van de Omgevingsregeling worden OW-nummers gebruikt. In bijlage I van de Rav werden BWL- en BB-nummers gebruikt. Op de pagina Conversietabel OW- naar BWL- of BB-nummer staat de omzetting van BWL/BB- naar OW-nummers beschreven.
Emissiefactor en reductiepercentage
Bij elk huisvestingssysteem hoort een emissiefactor voor fijnstof, ammoniak en geur. Bij elke aanvullende techniek hoort een reductiepercentage voor fijnstof, ammoniak en geur. Deze zijn nodig om de emissie van deze stoffen vanuit een stal te kunnen berekenen. Hiervoor zijn rekenregels.
Alleen als het huisvestingssysteem of de aanvullende techniek voldoet aan de systeembeschrijving, geldt de emissiefactor of het reductiepercentage. Als een huisvestingssysteem niet voldoet aan de systeembeschrijving moet u het aanmerken als overige huisvesting. Als een aanvullende techniek niet voldoet aan de systeembeschrijving, is het reductiepercentage 0%.
Let op: In de systeembeschrijving staat soms een tekening. Deze tekening geeft een schematische weergave en is bedoeld als toelichting of voorbeeld, en niet als eis.
Luchtwassers
Luchtwassers staan in de lijst met aanvullende technieken in bijlage VI van de Omgevingsregeling. Voor luchtwassers gelden de eisen die staan in de systeembeschrijving van een luchtwasser. Aanvullend gelden voor elke luchtwasser ook de eisen die in paragraaf 4.82 Dierenverblijven in het Bal staan.
Luchtwassers waren voorheen aangemerkt als huisvestingssysteem. Ze staan nu op de lijst met aanvullende technieken in bijlage VI.
Welke versie
Een huisvestingssysteem of techniek moet voldoen aan de versie van de systeembeschrijving die in de Omgevingsregeling staat. Ook als er een oudere versie in de vergunning staat. Dit staat in artikel 4.5 van de Omgevingsregeling. Artikel 4.5 heeft voorrang boven de vergunning.
Onredelijke eisen voor bestaande situaties
Soms komt er een nieuwe versie van een systeembeschrijving. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als in de praktijk blijkt dat voor een goede werking andere of aanvullende eisen nodig zijn. Als een inhoudelijke wijziging onevenredig hoge kosten geeft voor de ondernemer, dan kan het bevoegd gezag afzien van handhaving op de nieuwe systeembeschrijving. Eventueel kan het bevoegd gezag met maatwerk bepalen dat de ondernemer (tijdelijk nog) niet hoeft te voldoen aan de nieuwste systeembeschrijving.
Voorbeeld 1: een systeembeschrijving wordt aangepast met een extra controlemeter en een verplichting tot een onderhoudscontract. Dit garandeert beter de werking van het systeem. De kosten van deze extra eisen zijn betaalbaar. Het bevoegd gezag oordeelt dat de ondernemer aan de eisen van de nieuwste systeembeschrijving moet voldoen.
Voorbeeld 2: een systeembeschrijving van een luchtwasser wordt aangepast met een ander type luchtwasserpakket. Dit omdat de leverancier het oude pakket niet meer levert. Het bevoegd gezag kan dat oordelen dat de ondernemer niet aan de eisen van de nieuwste systeembeschrijving hoeft te voldoen. Het bevoegd gezag maakt dan een overweging op basis van de (on)redelijkheid van de kosten in relatie tot de milieueffecten.
Jurisprudentie
In de uitspraak van de Afdeling van de Raad van State (ABRvS) nr. 201504212/1/A1 van 15 juni 2016 had de gemeente een V2-versie van een luchtwasser vergund, terwijl op moment van vergunningverlening al een V3-versie bestond. Dat mocht in dit geval omdat niemand had geconcretiseerd waarom er een relevant verschil zou zijn.
In de uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant nr. SHE 13/5348 van 25 juni 2014 voldoet het bedrijf niet aan de oudere versie in de vergunning, maar wel aan de nieuwste versie van de systeembeschrijving. De rechtbank oordeelt dat dit geen reden is om handhavend op te treden.
In de uitspraak van de ABRvS nr. 201109467/1/A4 van 27 maart 2013 oordeelt de Afdeling dat als het bevoegd gezag de nieuwste versie van een systeembeschrijving voorschrijft, de ondernemer de nieuwste versie moet toepassen, ook al heeft hij in de aanvraag een oudere versie aangevraagd.
Omgevingsregeling
De Omgevingsregeling is de ministeriële regeling bij de Omgevingswet. De regeling bouwt voort op de wet en de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s). Het gaat om technische en administratieve regels voor het gebruik van de wet en de AMvB’s in de praktijk.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.