Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
  • Stel uw vraag
Informatiepunt Leefomgeving (naar homepage)
Zoeken in deze site
  1. Home ›
  2. Regelgeving ›
  3. Regels voor activiteiten ›
  4. Luchtemissie-eisen en monitoring milieubelastende activiteiten ›
  5. Platform Kwaliteit Luchtmetingen
  • Home
  • Actueel
  • Regelgeving
  • Thema's
  • Digitaal stelsel
  • Contact
  • Contact
  • Stel uw vraag

Platform Kwaliteit Luchtmetingen

Het Platform Kwaliteit Luchtmetingen (PKL) is opgericht ter verbetering van de kwaliteit van luchtmetingen. Het PKL signaleert en identificeert knelpunten, initieert projecten, stimuleert nieuwe ontwikkelingen en adviseert over monitoring.

Deelnemers en missie PKL

Een breed scala aan organisaties neemt deel aan het PKL: meetbureaus, laboratoria, bevoegd gezag, bedrijfsleven, NEN, Raad voor Accreditatie. Deze organisaties zijn belangrijke spelers op het gebied van luchtmetingen. Het accent van het PKL ligt op het signaleren van zowel nationale als internationale ontwikkelingen en agenderen bij wetgever en normsteller. Het PKL werkt op basis van meerjarige werkplannen waarin concrete projecten zijn gedefinieerd. De projecten worden in ad hoc werkgroepen uitgewerkt. Het PKL komt 2 keer per jaar bijeen.

Meer over het PKL leest u in Missie van het Platform Kwaliteit Luchtmetingen. (pdf, 62 kB)

Hebt u een vraag over het PKL? Neem contact met ons op via het contactformulier.

Recente producten

Herziene praktijkbladen meten

De praktijkbladen meten luchtemissies helpen het bevoegd gezag bij de beoordeling van de kwaliteit van luchtemissiemetingen. De praktijkbladen geven aan wat de kwaliteitsbepalende aspecten van de betreffende meting zijn. Het PKL heeft in 2023-2024 de volgende praktijkbladen herzien: stof, NOx, SO2, koolwaterstoffen, zuurstof, vocht, debiet, zware metalen, kwik, dioxines, NEN-EN 15259 en NEN-EN 14181.

Toetsbare emissiegrenswaarden

Vanuit het milieubeleid is er een tendens naar steeds strengere emissiegrenswaarden. Belangrijk is om realistische grenswaarden te stellen die met de huidige beschikbare meettechnieken voldoende nauwkeurig haalbaar zijn. In dit project heeft het PKL de uitgangspunten voor het bepalen van de toetsbare emissiegrenswaarden (pdf, 422 kB) vastgesteld. De toetsbare emissiegrenswaarden staan voor een aantal parameters uitgewerkt in een overzicht.

Aanpak meetonzekerheid bij periodieke metingen: bijdrage meetvlak

Laboratoria zijn vanuit de accreditatie verplicht om de meetonzekerheid in een meetresultaat te berekenen. Voor de meetmethode zelf is de procedure duidelijk. De bijdrage van de homogeniteit aan de totale meetonzekerheid is complex. Het PKL heeft hiervoor een aanpak (pdf, 222 kB) uitgewerkt. Met behulp van een spreadsheet is het mogelijk om op basis van deze aanpak de bijdrage te berekenen van de meetonzekerheid van het meetvlak.

Kalibratie continue stofmeetsystemen

Momenteel vindt initiële kalibratie bij nieuw geïnstalleerde automatische stofmeetsystemen meestal niet plaats. Dit leidt in de praktijk tot sterk afwijkende kalibratiefuncties tijdens QAL2. Hierdoor lijkt het alsof het nieuwe meetinstrument niet kan voldoen aan de gestelde meetonzekerheidseis. Het PKL beschrijft verschillende aanpakken hoe u dit knelpunt kunt oplossen en doet aanbevelingen voor de beste aanpak (pdf, 341 kB).

Meetonzekerheid bij continue metingen: bepaling meetonzekerheid en correctie van gemiddelden

Voor emissiemetingen geldt net zoals bij snelheidscontroles dat de meetonzekerheid in het voordeel van het bedrijf wordt uitgelegd. Bij continue metingen worden gevalideerde gemiddelden getoetst aan de emissie-eis. Het PKL beschrijft een aanpak waarmee u het gevalideerde gemiddelde in 2 stappen bepaalt.

Evaluatie Onaangekondigd bijwonen van luchtemissiemetingen

Op verzoek van het PKL heeft de Raad voor Accreditatie (RvA) een pilot uitgevoerd waarbij de RvA luchtemissiemetingen onaangekondigd heeft bijgewoond. De studie (pdf, 715 kB) heeft de resultaten van de onaangekondigde bijwoningen vergeleken met die van de in de 2 voorafgaande jaren uitgevoerde aangekondigde bijwoningen van luchtemissiemetingen.

Opleiding luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie

Deze erkende post-hbo opleiding (verwijst naar een andere website) behandelt alle aspecten van luchtkwaliteit en geeft daarmee een stevige basis voor werkzaamheden in dit brede en complexe werkveld. De opleiding is tot stand gekomen met medewerking van Rijkswaterstaat, vergunningverlenende instanties, meet- en adviesbureaus. Het PKL heeft deze opleiding geïnitieerd en blijft een rol hebben als opleidingscommissie en ambassadeur van de opleiding.


delen

  • Delen op LinkedIn (verwijst naar een andere website)

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Heeft u beroepsmatig te maken met regelgeving over de leefomgeving, de Omgevingswet of het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)? Hierover kunt u vragen stellen aan onze helpdesk. Wilt u als inwoner meer weten over deze onderwerpen? Neem dan contact op met uw gemeente.

Stel uw vraag

IPLO geeft informatie en beantwoordt vragen

Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is het kenniscentrum van de overheid dat uitleg geeft over de Omgevingswet, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de regelgeving voor de leefomgeving. Onze experts geven via de IPLO-website en de helpdesk antwoord op vragen. IPLO maakt deel uit van het interbestuurlijke programma Aan de slag met de Omgevingswet. Meer informatie vindt u op onze pagina Over IPLO.

Service

  • Over IPLO
  • Abonneren
  • Contact
  • Archief
  • IPLO op LinkedIn (verwijst naar een andere website)

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Kwetsbaarheid melden
Rijksoverheid (verwijst naar een andere website)
UvW - Unie van Waterschappen (verwijst naar een andere website)
VNG - Vereniging van Nederlandse Gemeenten (verwijst naar een andere website)
Interprovinciaal overleg - IPO (verwijst naar een andere website)