Rapporteren en bewaren meetgegevens emissies
De rapportage van emissiemetingen bevat alle informatie die nodig is voor de interpretatie van de meetresultaten. De rapportage moet voldoen aan NEN-15259. Het bedrijf moet de resultaten van metingen en meetrapportages minimaal 3 jaar bewaren.
Rapportage van meetgegevens
Alle informatie die het bevoegd gezag nodig heeft voor de interpretatie van de resultaten, moet in een meetrapport staan. Dit volgt uit artikel 5.38 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). De norm NEN-15259 schrijft voor wat in de rapportage moet staan. Het bedrijf moet deze NEN-15259 toepassen (artikel 5.31, lid 1, van het Bal). Er is meer informatie beschikbaar op onze website over het rapporteren en bewaren van meetgegevens.
Afzonderlijke metingen
Uit de rapportage moet blijken dat de afzonderlijke metingen zijn uitgevoerd onder representatieve bedrijfsomstandigheden. Daarom moeten de datum en tijd van de metingen erin staan. Het rapport bevat ook andere relevante gegevens over de bedrijfsvoering tijdens de metingen. Het bedrijf en de meetinstantie moeten deze gegevens aanleveren.
Continue metingen
Bij continue metingen registreert het bedrijf alle halfuurgemiddelde concentraties en referentieparameters die nodig zijn voor de herleiding van de meetresultaten. Daarnaast registreert het bedrijf alle bedrijfsgegevens die nodig zijn om te beoordelen over welke perioden een emissiegrenswaarde van toepassing is. De emissiegrenswaarden gelden niet tijdens starten, stoppen en storingen.
Het controleplan bevat een opsomming van de geregistreerde gegevens en de wijze waarop de beoordeling is.
Bewaren van gegevens
Het bevoegd gezag moet de resultaten van metingen en meetrapportages kunnen inzien. Daarom bewaart het bedrijf deze metingen en meetrapportages. Gebruikelijk is om de gegevens een aantal jaar te bewaren. In ieder geval moet het bedrijf de laatste meetrapportage bewaren totdat de volgende meetrapportage beschikbaar is. Dit volgt uit de specifieke zorgplicht (artikel 2.11, lid 2h, Bal).
Geuremissies: norm NTA9065
Bij geuremissies is het aanvaardbaar hinderniveau van belang. Soms is het nodig dat het bedrijf een geuronderzoek uitvoert. Dit om aan te tonen dat er geen overschrijding van het aanvaardbaar hinderniveau is. Voor een geuronderzoek kunnen geuremissiemetingen nodig zijn. De NTA 9065 Meten en rekenen geur geeft de eisen waaraan het geuronderzoek en de geuremissiemetingen moeten voldoen.
Vaak kan het bedrijf met emissierelevante parameters (ERP’s) aantonen dat het voldoet aan de geurvoorschriften. Bijvoorbeeld bij de controle van een ontgeuringsinstallatie.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.