Wanneer een gebruiksmelding verplicht is
Een gebruiksmelding is verplicht bij een woonfunctie voor kamergewijze verhuur of een woonfunctie voor zorg. Voor een niet-woonfunctie is een gebruiksmelding alleen verplicht als het totaal aantal personen in het bouwwerk groter is dan het aantal personen genoemd in tabel 6.6 (artikel 6.6 Bbl). De verplichting geldt voor structurele, maar ook voor incidentele gevallen.
In een gebouw (of deel van een gebouw) met meerdere gebruiksfuncties moeten de personen bij elkaar worden opgeteld. Vervolgens bepaalt de gebruiksfunctie met het laagste aangewezen aantal aanwezige personen of er een gebruiksmelding gedaan moet worden of niet. Voor de goede orde wordt opgemerkt dat onder de gebruiksmeldingsplicht ook kunnen vallen bouwwerken die geen gebouw zijn, zoals tribunes, tenten en andere bouwwerken, die in het kader van bijvoorbeeld evenementen worden geplaatst.
Voorbeeld
Stel, u heeft een gebouw met een bijeenkomstfunctie voor 45 personen, een industriefunctie voor 5 personen en een kantoorfunctie voor 2 personen. Dan is een gebruiksmelding verplicht. Het totale aantal personen is namelijk 52. Dat is meer dan het laagste maximum voor de in het gebouw aanwezige gebruiksfuncties, namelijk dat van de bijeenkomstfunctie (50 personen).
Nevengebruiksfuncties kantoor- en industriefunctie
Het maximum van 50 personen dat geldt bij een kantine of bedrijfsrestaurant (bijeenkomstfunctie) of een parkeergarage (overige gebruiksfunctie voor het stallen van motorvoertuigen) is niet van toepassing als deze gebruiksfunctie een nevengebruiksfunctie Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) is van een kantoorfunctie of industriefunctie (artikel 6.7, lid 3 Bbl). In dit geval geldt het maximum van de kantoor- en de industriefunctie. Dit betekent dat voor een industrie- of kantoorgebouw inclusief nevengebruiksfuncties pas vanaf 150 personen een gebruiksmelding verplicht is.
Maatwerkregels verplichting gebruiksmelding
De gemeente mag met een maatwerkregel in het omgevingsplan de drempelwaarde aanpassen van het aantal personen dat aanwezig kan zijn in een bouwwerk. Het gaat dan om een bouwwerk met een:
- celfunctie
- gezondheidszorgfunctie
- logiesfunctie gelegen in een logiesgebouw
Dit staat in artikel 6.10 Bbl.
Opleggen extra voorwaarden voor gebruik via maatwerkvoorschrift
Wanneer een gebruiksmelding verplicht is, kan de gemeente extra voorwaarden stellen als deze noodzakelijk zijn voor het voorkomen, beperken en bestrijden van brand, brandgevaar en ongevallen bij brand. Vindt de gemeente het op basis van een gebruiksmelding nodig om eisen te stellen aan het toelaatbaar aantal personen in een bestaand gebouw? Dan kan dit in specifieke gevallen met een maatwerkvoorschrift Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Wijziging van een gesteld maatwerkvoorschrift is alleen mogelijk bij een verandering van inzichten of verandering van omstandigheden die buiten het bouwwerk ligt (na de melding, of op verzoek van de melder).
Gebruiksmelding doen
De gebruiksmelding moet u minstens 4 weken voor het in gebruik nemen van een gebouw bij de gemeente indienen. Het is verboden het gebouw in gebruik te nemen zonder als u dit niet heeft gedaan.
Vereiste gegevens en documenten
Bij een gebruiksmelding moet u gegevens en documenten aanleveren. Bijvoorbeeld over de brandveiligheidsvoorzieningen (blusmiddelen, vluchtroutes, etc.). Die moet u op een plattegrond intekenen die u bij de melding voegt. De lijst met aan te leveren gegevens en documenten staat in artikel 6.8 van het Bbl. De gemeente mag niet meer informatie vragen. En u hoeft alleen die informatie te verstrekken die van toepassing is op en nodig is voor de beoordeling van de gebruiksmelding door de gemeente.
Let op: een onvolledige melding is geen melding.
Eén gebruiksmelding voor meerdere bouwwerken
Een gebruiksmelding kan gaan over meerdere bouwwerken op hetzelfde terrein of over met elkaar samenhangende (niet per se aangrenzende) terreinen. Dit is van belang om 1 gebruiksmelding te kunnen doen voor bijvoorbeeld een ziekenhuis, een winkelcomplex of bij 2 filialen van een bedrijf die aan weerszijden van de openbare weg liggen.
Een aparte gebruiksmelding voor een deel van een bouwwerk
U mag een aparte gebruiksmelding doen voor een gedeelte van een bouwwerk dat voor afzonderlijk gebruik bestemd is. Maar als op een vluchtroute van dat gedeelte ook andere gedeelten van het bouwwerk zijn aangewezen, dan kan dit niet een voor afzonderlijk gebruik bestemd gedeelte zijn.
Gebruiksmelding bij tijdelijk of seizoensgebonden gebruik
Bij een gebruiksmelding voor tijdelijk of seizoensgebonden gebruik moet u aangeven in welke periode en tijdvakken van het kalenderjaar het gebouw in gebruik zal zijn.
Vereiste gegevens en documenten bij verandering
Wordt het bouwwerk veranderd, bijvoorbeeld door een verbouwing? Dan ontstaat een nieuwe situatie. Een nieuwe melding is dan meestal niet nodig. U hoeft alleen gegevens en documenten over de nieuwe situatie aan te leveren, zodat de gemeente de nieuwe situatie kan beoordelen. Dat staat in artikel 6.9 van het Bbl. Wijkt het gebruik van het gebouw af van de eerder gedane melding? Dan moet u wel een nieuwe melding doen. Maar alleen dan als voor de nieuwe situatie ook een melding vereist is.
Bent u de nieuwe eigenaar of huurder van de gemelde activiteit? Dan hoeft u geen nieuwe gebruiksmelding in te dienen. Een gebruiksmelding is namelijk zaakgebonden en dus niet persoonsgebonden.