Toepassingsbereik en informatieplicht graven in bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde bodemkwaliteit (paragraaf 4.119 Bal)
Voor de milieubelastende activiteit 'Graven in bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde bodemkwaliteit' gelden inhoudelijke regels uit hoofdstuk 4 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Op deze pagina leest u meer over het toepassingsbereik (wat eronder valt) en de gegevens die de initiatiefnemer moet aanleveren als onderdeel van de informatieplicht.
Let op: deze regels gelden alleen als het gaat om een activiteit die valt onder paragraaf 3.2.21 Graven in bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde.
Toepassingsbereik: dit valt eronder
De regels in paragraaf 4.119 gelden voor het graven in bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde bodemkwaliteit als het te ontgraven bodemvolume groter is dan 25 m3. Let op: In het omgevingsplan kunnen regels staan over het graven van een bodemvolume kleiner dan 25 m3
Informatieplicht: aanleveren gegevens en bescheiden
Voorafgaand aan de activiteit moet de initiatiefnemer voldoen aan een informatieplicht. Voor de informatieplicht kiest u in het Omgevingsloket bij stap 3 'Graven in bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde bodemkwaliteit - Informatie (Rijk)'. Ten minste een week van tevoren verstrekt de initiatiefnemer de volgende gegevens en bescheiden aan het bevoegd gezag Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) via het Omgevingsloket:
- Algemene gegevens (zie hiervoor de pagina Verstrekken gegevens en bescheiden milieuregels Bal)
- Specifieke gegevens voor deze activiteit
- begrenzing van de locatie
- de verwachte datum van het begin van de activiteit
- de verwachte duur van de activiteit
Als de begrenzing van de locatie of de startdatum wijzigt, dan informeert de initiatiefnemer het bevoegd gezag zo spoedig mogelijk over deze wijziging, via het Omgevingsloket. U kiest dan opnieuw bij stap 3 'Graven in bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde bodemkwaliteit - Informatie (Rijk)' en vervolgens 'Het graafwerk verandert en eerder gegeven informatie klopt niet meer'.
Uitzonderingen op de informatieplicht
De informatieplicht voorafgaand aan de activiteit geldt niet als:
- uitsluitend sprake is van het tijdelijk uitnemen van grond. NB: Blijkt tijdens de uitvoering van de activiteit dat alsnog sprake is van afvoer van grond, dan moet de initiatiefnemer het bevoegd gezag hier alsnog over informeren. Als dat niet gebeurt, dan kan het bevoegd gezag handhavend optreden op het niet nakomen van de verplichting om gegevens en bescheiden te verstrekken.
- het graven nodig is vanwege een spoedreparatie aan vitale infrastructuur. Een spoedoperatie aan vitale infrastructuur is bijvoorbeeld het herstellen van gas- of waterleidingen in geval van lekkages of het herstellen van een kabelbreuk. Bij een dergelijke spoedoperatie is het niet redelijk en ook niet mogelijk om te voldoen aan de aanlevertermijn. In plaats daarvan moet de initiatiefnemer na afloop van de activiteit wel een aantal gegevens en bescheiden verstrekken via het Omgevingsloket. Meer informatie vindt u op de pagina Graven bij spoedreparaties van vitale ondergrondse infrastructuur.
Stroomschema graven in de bodem
Bekijk een overzicht van regels en verplichtingen voor diverse situaties binnen de activiteit graven in de bodem.
Voorschriften
De inhoudelijke regels voor de milieubelastende activiteit staan op de pagina Inhoudelijke regels graven in bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde bodemkwaliteit.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Lees meer op Inhoud Besluit activiteiten leefomgeving.
Bevoegd gezag
Het bevoegd gezag kan zowel het Rijk, een provincie, een waterschap als een gemeente zijn. Onder de Omgevingswet heeft ieder instrument een bevoegd gezag. Het bevoegd gezag dat het instrument inzet, is ook het bevoegd gezag voor vergunningverlening, toezicht en handhaving, meldingen en het toestaan van afwijken van algemene regels.
Lees hier verder over bevoegd gezag.