Instructieregels hoofdstuk 5 Bkl voor omgevingsplan ook van toepassing op BOPA
De instructieregels in hoofdstuk 5 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) gelden voor het omgevingsplan. Daarnaast zijn deze ook van toepassing bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA).
Hoofdstuk 5 Bkl overeenkomstig van toepassing op BOPA
De instructieregels uit hoofdstuk 5 van het Bkl zijn van overeenkomstige toepassing op het beoordelen van de aanvraag om een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) (afdeling 8.1, Bkl). Dit betekent dat het bevoegd gezag een vertaalslag moet doen van de instructieregels voor het omgevingsplan naar de beoordeling van de aanvraag voor een BOPA.
De regels uit hoofdstuk 5 van het Bkl voor het omgevingsplan zijn onderdeel van de beoordeling van de BOPA en kunnen leiden tot het opnemen van een vergunningvoorschrift. Dit is nodig om te voorkomen dat een situatie ontstaat die niet is toegelaten op grond van de instructieregels.
In onderstaande tabel staat hoe de regels overeenkomstig gelezen kunnen worden.
Type instructieregel | Buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) |
---|---|
Maak afweging (houd rekening met / betrek bij) (gebouwgericht) | Zonder verdere interpretatie te lezen |
Maak afweging (houd rekening met / betrek bij) (gebiedsgericht) | Zonder verdere interpretatie te lezen |
Verbod (niet op deze locatie) | Te lezen als opdracht tot weigeren* |
Verbod (niet onder deze omstandigheden) | Te lezen als opdracht tot weigeren* |
Gebod (neem de volgende regel op) |
Te lezen als opdracht om een vergunningvoorschrift te stellen als het gebod ziet op de aangevraagde activiteit Te lezen als opdracht om te weigeren als er een vergunningvoorschrift nodig is bij een andere dan de aangevraagde activiteit* |
Overig (toepassingsbereik, uitzonderingen e.d.) | Zonder verdere interpretatie te lezen |
*Expliciet gemaakt via artikel 8.0b, lid 2, onder a, van het Bkl. Zie de pagina Vergunningplicht omgevingsplanactiviteit, onder het tussenkopje Beoordelingsregels buitenplanse omgevingsplanactiviteit.
Weigeren als vergunningvoorschrift nodig is bij andere activiteit
Als de aanvraag alleen mogelijk is door een vergunningvoorschrift op te nemen bij een andere activiteit, dan is een BOPA niet mogelijk en weigert het bevoegd gezag de aanvraag.
Sommige instructieregels leggen een verband tussen de toe te laten activiteit en de al eerder toegelaten activiteiten in de omgeving. Bijvoorbeeld met het oog op de externe veiligheid of het milieu. Als het bevoegd gezag de activiteit alleen kan toelaten door beperkingen op te leggen aan activiteiten in de omgeving, is een BOPA niet het geschikte instrument. Een vergunning mag niet leiden tot beperkingen voor derden.
Voorbeeld
Een voorbeeld hiervan is het verleggen van een buisleiding voor aardgas. Hierbij geldt een belemmeringengebied buisleidingen voor de veilige werking van de leiding. De buisleiding voor aardgas kan alleen toegelaten worden door regels te stellen aan bouwwerken en activiteiten binnen het belemmeringengebied. Dit geeft beperkingen voor toegelaten activiteiten in de omgeving. Dit kan niet met een omgevingsvergunning voor een BOPA. Hiervoor is een wijziging van het omgevingsplan nodig.
Voorbeelden instructieregels Bkl via BOPA
Bij veel BOPA’s zal geluid een relevant omgevingsaspect zijn. Het Bkl geeft bijvoorbeeld instructieregels over het borgen van de niet-geluidgevoelige gevel en gezamenlijk geluid in het omgevingsplan. Deze regels zijn van overeenkomstige toepassing op de BOPA.
Borgen niet-geluidgevoelige gevel via BOPA
Het borgen van een niet-geluidgevoelige gevel kan zowel in het omgevingsplan als via een BOPA-vergunning. Dit blijkt uit artikel 5.78aa, lid 2, van het Bkl. Deze regel is volgens artikel 8.0b van het Bkl van overeenkomstige toepassing op een BOPA. Dit blijkt ook expliciet uit de begripsomschrijving niet-geluidgevoelige gevel in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl):
'niet-geluidgevoelige gevel: gevel die in het omgevingsplan of een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit met toepassing van artikel 5.78y, lid 2, 5.78aa, lid 2, 12.13f of 12.13g als zodanig is aangemerkt'
Meer informatie over de niet-geluidgevoelige gevel staat op de pagina Geluid en gevel.
Borgen gezamenlijk geluid via BOPA
Onderdeel van de instructieregels in het Bkl is de bepaling van het gezamenlijk geluid op de gevel. Het gezamenlijk geluid op de gevel is nodig voor het borgen van de binnenwaarde van het geluidgevoelig gebouw. Bij het toelaten van een geluidgevoelig gebouw legt het bevoegd gezag de waarde van het gezamenlijk geluid op de gevel in het omgevingsplan of in de BOPA-vergunning vast. Dit staat in artikel 5.78ad Bkl. Deze regel is volgens artikel 8.0b Bkl van overeenkomstige toepassing op een BOPA.
Meer informatie staat op de pagina Gezamenlijk geluid.
Toelaten beperkt kwetsbaar of kwetsbaar gebouw tijdelijk via BOPA
Voor het toelaten van een beperkt kwetsbaar, kwetsbaar of zeer kwetsbaar gebouw geldt er een specifieke regel (artikel 12.27c, Bkl). Hierdoor is het mogelijk om deze gebouwen toe te laten via een BOPA en in de omgevingsvergunning te regelen dat de locatie een brand- of explosievoorschriftengebied is. Hiermee wordt artikel 5.14 Bkl overeenkomstig gelezen voor de BOPA. Via een vergunningvoorschrift neemt het bevoegd gezag een brand- of explosievoorschriftengebied op in de vergunning voor de BOPA. Voor een beperkt kwetsbaar of kwetsbaar gebouw kan het bevoegd gezag een vergunningvoorschrift opnemen. Bij een zeer kwetsbaar gebouw moet de BOPA een vergunningvoorschrift bevatten. Deze regel is alleen van toepassing zolang de locatie van een omgevingsvergunning voor een BOPA nog deel uitmaakt van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.
Meer informatie staat op de pagina Ontwikkelingen aandachtsgebieden.
Meer informatie over de BOPA
Meer informatie over de BOPA staat op de overzichtspagina Buitenplanse omgevingsplanactiviteit.