Vluchtige organische stoffen (VOS) kunnen een bedrijf gecontroleerd verlaten (O1, O5, O6, O7 en O8). Maar ook door diffuse emissie.
Definitie diffuse emissie
De Richtlijn industriële emissies Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (2010/75/EU) definieert diffuse emissie (F) als:
emissie, in een andere vorm dan van afgassen, van vluchtige organische stoffen in lucht, bodem of water alsmede oplosmiddelen die zich in enig product bevinden, tenzij anders vermeld in bijlage VII, deel 2.
Dit betekent dat de diffuse emissie gelijk is aan alle emissies naar de lucht, anders dan gekanaliseerde afgasemissies.
Meestal kan het bedrijf de diffuse emissie berekenen. Dit door de gebruikte hoeveelheid VOS te verminderen met de VOS-stromen die het bedrijf gecontroleerd verlaten. Is dit niet mogelijk? Dan heeft het bedrijf andere mogelijkheden om de diffuse emissie te bepalen.
Berekening diffuse emissie
Zijn de verschillende deelstromen bekend? Dan kan het bedrijf de diffuse emissie berekenen met de formule:
diffuse emissie (F): I1 - O1 - O5 - O6 - O7- O8
Uitgaande van de formule voor de totale emissie is de diffuse emissie ook gelijk aan:
- totale emissie: I1 - O5 - O6 - O7 = O1 + F
- F = totale emissie - O1
Andere manieren om diffuse emissie te bepalen
Een bedrijf kan in bepaalde situaties er voor kiezen om diffuse emissies niet te berekenen. Maar op een andere, gelijkwaardige manier de diffuse emissie te bepalen. Het bedrijf kan:
- de diffuse emissie bepalen met de al vastgestelde totale emissie. Hierbij geldt de hierboven genoemde formule F = Totale emissie - O1.
- de diffuse emissies meten bij activiteiten met bronafzuiging, in een bedrijfsruimte waar onderdruk heerst. En waar verder slechts een enkel ventilatiekanaal aanwezig is. Het bedrijf meet de oplosmiddelconcentratie van de uitgaande luchtstroom van het ventilatiekanaal. Hierdoor weet het hoeveel VOS de inrichting via deze luchtstroom verlaat. Het kan hiermee ook bepalen welk deel als diffuse emissie het bedrijf verlaat.
- diffuse emissies bepalen met de capture efficiency van machines. Deze waarde staat voor het aandeel van de gebruikte hoeveelheid oplosmiddelen die een machine echt afzuigt. Met de capture efficiency bepaalt het bedrijf welk deel van de oplosmiddelen uit het proces naar de nabehandelingsapparatuur gaat. Hierdoor kan het ook bepalen welk deel als diffuse emissie het bedrijf verlaat.
- met een beschrijving van getroffen maatregelen laten zien dat diffuse emissies verwaarloosbaar zijn. Een voorbeeld is het inkapselen van drukpersen in de grafische industrie.
- de diffuse emissies bepalen met kengetallen. In het voorbeeld voor heatset is die methode uitgewerkt.