ADR
Op 30 september 1957 te Genève tot stand gekomen Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg (Trb. 1959, 171). Dit staat in bijlage I van het Besluit activiteiten leefomgeving.
Uitleg
ADR staat voor Accord européen relatif au transport international de marchandises Dangereuses par Route. Afhankelijk van de specifieke eigenschappen van de gevaarlijke stoffen zijn deze ingedeeld in gevarenklassen. Meer informatie staat op de ADR-pagina van het RIVM (verwijst naar een andere website).
Opslagtank
Een opslagtank is een 'voorziening voor het opslaan van gas of vloeistof'. Soms is er discussie over de vraag of iets wel of niet een opslagtank is. Hieronder een aantal speciale gevallen.
Wel een opslagtank
Wel een opslagtank zijn, tenzij 1 van de uitzonderingen hieronder van toepassing is:
- Een opslagtank die wordt gebruikt voor de voeding van bijvoorbeeld een aggregaat, maar niet is ingebouwd
- Een mobiele opslagtank
Geen opslagtank
De volgende objecten zijn normaliter geen opslagtank:
- Een verpakking. Denk bijvoorbeeld aan gasflessen en oliedrums.
- Een procestank of een andere tank waarin een chemische reactie of vermenging van verschillende stoffen plaatsvindt
- Een tank die is ingebouwd in een installatie
- Een intermediate bulk container (IBC). Deze wordt gezien als een verpakking. Een IBC kan in sommige gevallen toch onder paragraaf 3.2.8 vallen.
- Een tankcontainer. Dit is een intermodale container, te herkennen aan het om de opslagtank gebouwde stalen frame. Intermodale containers zijn bedoeld om te passen in voor containervervoer bedoelde vervoermiddelen. Een tankcontainer kan in sommige gevallen toch onder paragraaf 3.2.8 vallen.
- De ladingtank van een bunkerstation
- Zaken die in het dagelijks spraakgebruik niet als tank worden aangemerkt, zoals een kuil in de grond.
Bronnen: de artikelen 3.21 en 3.24, de definitie van opslagtank in bijlage I, en de bijbehorende toelichtingen van het Besluit activiteiten leefomgeving.