Toepassingsbereik en melding opslaan van drijfmest, digestaat of dunne fractie in een mestbassin (paragraaf 4.86 Bal)
Voor de milieubelastende activiteit Opslaan van drijfmest, digestaat of dunne fractie gelden inhoudelijke regels uit hoofdstuk 4 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Op deze pagina leest u meer over het toepassingsbereik (wat eronder valt) en de gegevens die bij een melding aangeleverd moeten worden.
Let op: deze regels gelden alleen als hoofdstuk 3 van het Bal deze aanwijst.
Toepassingsbereik: dit valt eronder
De regels in paragraaf 4.86 gelden voor het opslaan van drijfmest, digestaat of de dunne fractie in een mestbassin.
Een mestbassin ligt meestal bovengronds, maar kan ook gedeeltelijk ingegraven zijn. Opslag in een mestzak, een met folie omklede grondput of een mestsilo valt ook onder de regels van paragraaf 4.86. Ook als deze gedeeltelijk zijn ingegraven of in een kuil in de grond liggen.
Voor mestkelders gelden de regels van paragraaf 4.86 niet. Een mestkelder is een ondergrondse opslag met een vloer als afdekking. Voor mestkelders gelden de regels van dierenverblijven.
Aan mestbassins in kwetsbare gebieden kunnen door maatwerkregels in de provinciale verordening of het omgevingsplan extra eisen worden gesteld aanvullend op de regels uit paragraaf 4.86. Bijvoorbeeld minimumafstanden tot zeer kwetsbare gebieden.
Uitleg drijfmest, digestaat en dunne fractie
Drijfmest is een mengsel van vaste mest en vloeibare mest van dierlijke oorsprong. Drijfmest is verpompbaar, in tegenstelling tot vaste mest.
Digestaat is het uitvergiste restproduct dat overblijft na het vergisten van mest. Hierbij zijn bij het vergisten minimaal 50% dierlijke meststoffen gebruikt. Digestaat is dunner dan drijfmest. Het heeft een hoger gehalte aan ammonium. Het kan dus zuurder zijn dan drijfmest.
Dunne fractie is het product dat ontstaat na het scheiden van drijfmest in een dikke en een dunne fractie.
Melding
Het is verboden deze activiteit te starten zonder dit ten minste 4 weken van tevoren te melden. De melding bevat 2 soorten gegevens:
- algemene gegevens (zie hiervoor Meldingsplicht milieuregels Bal)
- specifieke gegevens voor deze activiteit:
- het volume en de oppervlakte van het mestbassin
- het totaal volume of de totale oppervlakte van de mestbassins op de locatie als het gezamenlijke volume meer is dan 2.500 m3 of de gezamenlijke oppervlakte minimaal 350 m2 is. Het totaal volume of het totale oppervlakte van de mestbassins is van belang, omdat deze bepalend is voor de minimale afstand van de opslag tot een geurgevoelig gebouw.
Voorschriften
Naast toepassingsbereik en melding gelden er bepaalde voorschriften. Deze vindt u op de overzichtspagina Inhoudelijke regels Opslaan van drijfmest, digestaat of dunne fractie in een mestbassin.