Veiligheidsvoorschriften opslaan gevaarlijke stoffen in verpakking (paragraaf 4.98 Bal)
Voor de milieubelastende activiteit Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking gelden veiligheidsvoorschriften uit paragraaf 4.98 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). Het gaat om veiligheidsafstanden, PGS 15 (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) en opslag in verkoopruimten.
Wanneer de regels gelden
In hoofdstuk 3 en 4 van het Bal staat of de regels gelden. Dat is zo als:
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.98 valt
- uw activiteit onder paragraaf 3.2.9 Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking valt
Veiligheidsafstand
De veiligheidsafstand van een opslagplaats met meer dan 2.500 kg gevaarlijke stoffen in verpakking is in elk geval:
- 20 meter
- 8 meter als de gevaarlijke stoffen in een brandcompartiment staan
- 8 meter als tussen de opslag en de grens van het bedrijf een brandwerende voorziening staat
Dit geldt alleen als in die opslagplaats ook ADR klasse 3 stoffen of brandbare ADR Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) klasse 4.1, 4.2 of 4.3 stoffen aanwezig zijn.
Voor een buitenopslag van meer dan 1000 liter brandbare gassen van ADR klasse 2 in gasflessen is de veiligheidsafstand in elk geval:
- 15 meter
- 7,5 meter als tussen de opslag en de grens van het bedrijf een brandwerende voorziening staat
Voor beide brandwerende voorzieningen geldt het volgende:
- 2 meter hoog of hoger
- links en rechts 2 meter breder dan de opslagplaats
- blijft bij brand 60 minuten staan
De veiligheidsafstanden gelden niet als het gaat om:
- kwetsbare gebouwen en kwetsbare locaties met een functionele binding met de activiteit
- binnen een risicogebied externe veiligheid
Veiligheidsafstand tot begrenzing locatie is uitgangspunt
De veiligheidsafstanden in het Besluit activiteiten leefomgeving gelden tot de begrenzing van de locatie waarop de activiteit wordt verricht. Dit betekent dat de afstand tussen de activiteit en de begrenzing van de locatie ten minste gelijk moet zijn aan de veiligheidsafstand. Zo worden ook personen buiten de begrenzing van de locatie beschermd als er geen sprake is van beperkt kwetsbare, kwetsbare gebouwen of locaties of zeer kwetsbare gebouwen. Doordat de afstand binnen de begrenzing blijft, zijn er ook geen beperkingen aan de gebruiksruimte buiten de begrenzing.
De veiligheidsafstanden gelden niet als het gaat om:
- kwetsbare gebouwen en kwetsbare locaties met een functionele binding met de activiteit
- binnen een risicogebied externe veiligheid
Andere situaties
Er zijn in de praktijk meerdere situaties mogelijk waardoor niet aan het uitgangspunt voldaan hoeft te worden.
PGS 15 als basis
De opslag van verpakte gevaarlijke stoffen moet voldoen aan PGS 15. In deze richtlijn zijn de regels opgenomen voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. PGS staat voor Publicatiereeks gevaarlijke stoffen.
Een nadere uitwerking van de voorschriften uit de PGS 15 kunt u vinden in de Handleiding PGS 15.
Uitzonderingen PGS 15
Voor de volgende verpakte gevaarlijke stoffen gelden de eisen uit PGS 15 niet:
- alcoholhoudende dranken in consumentenverpakkingen
- het opslaan van minder dan 400 kg van gewasbeschermingsmiddelen en biociden
- gasflessen met blusgassen voor direct gebruik
- gasolie, diesel of huisbrandolie met een vlampunt van 55 °C of hoger
- viskeuze vloeistoffen die onder paragraaf 2.2.3.1.5.1 van ADR vallen
Dit staat in artikel 4.1012 van het Bal.
Opslag in verkoopruimte
Artikel 4.1013 van het Bal regelt de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen in verkoopruimten die voor het publiek toegankelijk zijn. In dit geval zijn de eisen in sommige gevallen minder streng. Omdat verpakkingen in een verkoopruimte niet geopend worden, dit meestal kleinere verpakkingen zijn, er toezicht is en vanwege de eisen uit bouwregelgeving, is er minder gevaar dan in een reguliere opslagvoorziening.
De opslag van milieugevaarlijke stoffen van ADR-klasse 9 zonder bijkomend gevaar in een verkoopruimte hoeft niet aan PGS 15 te voldoen. Voorbeelden zijn kwik(I)chloride, difenylether en gechloreerde paraffinen. Dit staat in artikel 4.1013, eerste lid, onderdeel a. Ook is PGS 15 niet van toepassing op het opslaan van producten van persoonlijke verzorging in een verkoopruimte. Voorbeelden zijn haarlak, scheerschuim en deodorant.
In het Bal staan de hoeveelheden van bepaalde ADR-klassen die in een verkoopruimte mogen worden opgeslagen zonder aan PGS 15 te hoeven voldoen. Dit is opgenomen in Tabel 4.1013. Deze hoeveelheid is afhankelijk van hoe de stoffen worden opgeslagen en aan welke ruimte de verkoopruimte grenst. Door het gebruik van lekbakken onder vloeistoffen van ADR klasse 3 is opslag van meer gevaarlijke stoffen mogelijk.
De tabel geeft allereerst voor de totale hoeveelheid gevaarlijke stoffen bovengrenzen aan. Deze totale hoeveelheid is inclusief ADR klasse 2 en 3, maar verf in metalen blikken (ADR 3) valt hier niet onder.
In de tabel is te lezen:
- Zonder lekbakken voor ADR klasse 3 mag maximaal 1.000 liter opslag staan in een verkoopruimte, met lekbakken is dat 1.500 liter.
- Deze hoeveelheden zijn beperkt als boven de verkoopruimte een ruimte aanwezig is van derden met een woon-, bijeenkomst-, onderwijs-, cel- of logiesfunctie. Dan is maximaal 500 en 750 liter toegestaan.
- Daarnaast is er een uitzondering voor verf in metalen blikken (ADR 3): daarvan mag 8.000 liter aanwezig zijn in de verkoopruimte. De niet-ADR-geclassificeerde verven worden bij deze 8.000 liter niet meegerekend.
In de tabel is daarnaast voor alleen de opslag van ADR klasse 2 en 3 te lezen:
- Zonder lekbakken mag maximaal 300 liter van ADR klasse 2 en 3 opslag staan in een verkoopruimte, met lekbakken 800 liter.
- Deze hoeveelheden zijn beperkt als boven de verkoopruimte een ruimte aanwezig is van derden met een woon-, bijeenkomst-, onderwijs-, cel- of logiesfunctie. Dan is maximaal 150 en 300 liter toegestaan.
- Als de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO) tussen deze bovenliggende ruimte en de verkoopruimte minder dan zestig minuten is, is maximaal 75 en 150 liter toegestaan.
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Naast veiligheidsvoorschriften gelden ook andere voorschriften. Deze vindt u op Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking (overzicht).
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Lees meer op Inhoud Besluit activiteiten leefomgeving.
ADR
Op 30 september 1957 te Genève tot stand gekomen Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg (Trb. 1959, 171). Dit staat in bijlage I van het Besluit activiteiten leefomgeving.
Uitleg
ADR staat voor Accord européen relatif au transport international de marchandises Dangereuses par Route. Afhankelijk van de specifieke eigenschappen van de gevaarlijke stoffen zijn deze ingedeeld in gevarenklassen. Meer informatie staat op de ADR-pagina van het RIVM.