Specifieke zorgplicht bij het uitvoeren van sloopwerkzaamheden
Voor sloopwerkzaamheden geldt een specifieke zorgplicht. De specifieke zorgplicht gaat over het voorkomen van gevaar voor de gezondheid of veiligheid in de directe omgeving van de sloopwerkzaamheden.
Specifieke zorgplicht
Degene die sloopwerkzaamheden uitvoert of laat uitvoeren, moet maatregelen nemen (die redelijkerwijs te vragen zijn) om gevaar voor de gezondheid of veiligheid in de directe omgeving te voorkomen. Dit staat in artikel 7.4, lid 1 van het Besluit bouwwerken leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bbl).
Voorbeelden van maatregelen zijn:
- het plaatsen van een afscheiding tussen het sloopterrein en de omgeving
- afsluiting van het sloopterrein voor onbevoegden (zoals kinderen)
- voorkomen dat sloopwerktuigen bodemverontreiniging veroorzaken
- het tijdig buiten werking (laten) stellen van aanwezige kabels en leidingen van nutsvoorzieningen om gevaar tijdens en na sloop te voorkomen. Het kan bijvoorbeeld om een kabel of leiding van de netbeheerder gaan.
Bij het signaleren van een gevaarlijke situatie moet diegene die uitvoert of laat uitvoeren maatregelen nemen om deze te beëindigen.
Reikwijdte gevaar directe omgeving
Aan het sloopterrein kunnen percelen, openbare wegen, openbare wateren of openbare groenlocaties grenzen. Op zo’n plek kan beschadiging of belemmering plaatsvinden van:
- wegen
- werken in de weg
- onroerende zaken of roerende zaken
Zo’n beschadiging of belemmering valt ook onder de specifieke zorgplicht als die tot gevaar voor gezondheid of veiligheid kan leiden. Dit volgt uit artikel 7.4, lid 2 van het Bbl.
Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.