Veiligheid bij het uitvoeren van sloopwerkzaamheden
De inhoudelijke regels over veiligheid in de directe omgeving van een sloopterrein volgen uit artikel 7.15 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Veiligheid in de directe omgeving
Bij sloopwerkzaamheden treft de uitvoerder maatregelen om te voorkomen dat:
- personen in de directe omgeving van het sloopterrein letsel oplopen
- personen het sloopterrein onbevoegd betreden
- de veiligheid van omliggende gebouwen en terreinen in gevaar komt
Dit staat in artikel 7.15, lid 1, van het Bbl.
Bij het slopen van een gebouw houdt de uitvoerder van de werkzaamheden een veiligheidsafstand aan (artikel 7.15, lid 2 Bbl). De veiligheidsafstand is afhankelijk van de hoogte van het te slopen gebouw.
Lees meer over het bepalen van de veiligheidsafstand in paragraaf 6.2 van de Richtlijn Bouw- en sloopveiligheid.
De veiligheidsafstanden kunnen leiden tot het (gedeeltelijk) afsluiten van trottoirs, fietspaden, wegen of openbaarvervoerslijnen in de nabije omgeving van het sloopterrein.
Bouwwerken die geen gebouw zijn
De veiligheidsafstanden in de richtlijn Bouw- en sloopveiligheid gelden niet voor het slopen van bouwwerken die geen gebouw zijn (zoals viaducten of bruggen). De specifieke zorgplicht uit artikel 7.4 Bbl bepaalt dat de uitvoerder voor die sloopwerkzaamheden maatregelen moet treffen om onveilige situaties voor de omgeving van het sloopterrein te voorkomen.
Risicomatrix sloopwerkzaamheden
De opdrachtgever voor de sloopactiviteit of de uitvoerder maakt een inschatting van de risico's voor de directe omgeving door de sloopwerkzaamheden. Het format voor de risicomatrix staat in bijlage XVIIIa bij de Omgevingsregeling. De ingevulde risicomatrix leidt tot een score. Bij een score van 12 punten of meer moet de opdrachtgever voor de sloopactiviteit of de uitvoerder van de sloopwerkzaamheden een sloopveiligheidsplan opstellen en een veiligheidscoördinator directe omgeving aanstellen.
Sloopveiligheidsplan
In het sloopveiligheidsplan staan de maatregelen voor het waarborgen van de veiligheid en het beschermen van de gezondheid in de directe omgeving van het sloopterrein. Naast het veiligheidsplan kunnen afspraken met andere partijen nodig zijn, bijvoorbeeld als voor de veiligheid van de omgeving wegen, fietspaden of voetpaden tijdelijk worden afgesloten.
Veiligheidscoördinator directe omgeving
De veiligheidscoördinator directe omgeving coördineert de maatregelen voor veiligheid en gezondheid. De coördinator ziet ook toe op de:
- doeltreffendheid van de genomen maatregelen
- afstemming van de werkzaamheden
- voorlichting aan de personen die de sloopwerkzaamheden uitvoeren
- toegangscontrole van personen tot het sloopterrein
- aanpassing van maatregelen als daarvoor aanleiding is
Dit staat in artikel 7.5b Bbl.
Gegevens en bescheiden bij sloopmelding
Als voor de sloopactiviteit een sloopmelding verplicht is, verstrekt de melder daarbij aan het bevoegd gezag:
- de risicomatrix
- bij een score van 12 punten of meer op de risicomatrix:
- het sloopveiligheidsplan
- de contactgegevens van de veiligheidscoördinator
Dit staat in artikel 7.5c Bbl. De informatie moet gelijktijdig met de sloopmelding naar het bevoegd gezag.
Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.