CE-markering en erkende kwaliteitsverklaring bij bouw
Om bij een bouwactiviteit aannemelijk te maken dat een bouwwerk voldoet aan de voorschriften uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) kan een initiatiefnemer een prestatieverklaring gebruiken.
Prestatieverklaring en kwaliteitsverklaring
Een initiatiefnemer van een bouwproject kan een aan een CE-markering verbonden prestatieverklaring gebruiken. Of van een prestatieverklaring die aan een erkende kwaliteitsverklaring verbonden is (artikel 2.14 Bbl). Een op de situatie toepasbare kwaliteitsverklaring bouw geldt daarvoor als voldoende bewijs.
Geharmoniseerde Europese norm aanwezig voor bouwproduct
Als er een geharmoniseerde norm is voor een bouwproduct, moet er een CE-markering op komen. Voor de meeste bouwproducten is dat het geval. Bij een product met een CE-markering zit een prestatieverklaring. Het bevoegd gezag moet erop vertrouwen dat de prestaties zoals aangegeven in de prestatieverklaring kloppen. De prestatieverklaring is dus bindend. Wel is controle nodig of het product volgens de toepassingsvoorwaarden uit de prestatieverklaring wordt gebruikt. En of met de prestaties uit die verklaring aan de bouwvoorschriften is voldaan.
Voorbeeld
Stel dat een fabrikant verklaart dat de druksterkte van een partij bakstenen x N/mm bedraagt. Als men dan in de constructieberekeningen voor een bouwwerk uitgaat van bakstenen met die druksterkte, is de prestatieverklaring voldoende bewijs dat die druksterkte wordt behaald. Maar als de baksteen alleen voor een binnenmuur is getest, is de prestatieverklaring geen bewijs voor de druksterkte bij gebruik in een buitenmuur.
En stel dat de brandklasse van een product is getest in de situatie dat het product met bepaalde verbindingsmiddelen op een betonnen wand is aangebracht. Dan is de prestatieverklaring alleen geldig als dat product met die verbindingsmiddelen op een betonnen wand wordt aangebracht.
Het is ook mogelijk een vrijwillige CE-markering aan te brengen voor een bouwproduct waar geen geharmoniseerde norm voor is. Bijvoorbeeld voor innovatieve producten en producten die in kleine hoeveelheden worden gemaakt. Producenten kiezen er dan voor een testmethode te laten ontwikkelen via de European Organisation for Technical Assessment.
Bekijk meer informatie over CE-markering in de EU: verplichte productgroepen op rvo.nl.
Geen geharmoniseerde Europese norm aanwezig voor bouwproduct
Of er een geharmoniseerde norm bestaat voor een bouwproduct, is na te gaan op de website Contactpuntbouwproducten.nl: Module CE-markering. Is dat niet het geval, dan kan men ook een erkende kwaliteitsverklaring bouw gebruiken. Een kwaliteitsverklaring bouw wordt afgegeven binnen een stelsel dat erkend is door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Bij een product met een erkende kwaliteitsverklaring zit ook een prestatieverklaring. Waarbij hetzelfde geldt als voor een prestatieverklaring bij een product met CE-markering.
Kwaliteitsverklaringen bouw gelden niet als alternatief voor de CE-markering. En ook niet als aanvullend bewijs voor een prestatie op een essentieel kenmerk dat valt onder de CE-markering. Als er een geharmoniseerde norm beschikbaar komt, wordt de vergelijkbare kwaliteitsverklaring bouw ingetrokken. Producten mogen niet meer met die kwaliteitsverklaring in de handel worden gebracht. En die verklaringen voldoen ook niet meer bij de toetsing aan het Bbl.
Op de website van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw vindt u meer informatie over kwaliteitsverklaringen voor de bouw.
Bekijk meer informatie voor producenten, importeurs, distributeurs en gebruikers van bouwproducten over eisen uit de nationale (bouw)regelgeving.
Individuele productcertificaten geen garantie voor voldoen aan Bbl
Een productcertificaat is gericht op een product. Het Bbl stelt eisen aan het gebouw en constructie- en installatieonderdelen daarvan, en niet aan bouwproducten. De kwaliteit van een bouwproduct is niet zonder meer hetzelfde als de kwaliteit van het onderdeel dat met dat product gemaakt wordt. Vaak is een onderdeel namelijk een samenstel van bouwproducten. Ook als een onderdeel is opgebouwd uit producten die op zichzelf voldoen aan een eis van het Bbl, wil dat niet zeggen dat het geheel aan die eis voldoet.
Het is de verantwoordelijkheid van de ontwerper en aannemer om aannemelijk te maken dat ze producten in hun juiste toepassing gebruiken.
Een stapeling van bouwproducten met brandklasse B voldoet niet automatisch aan brandklasse B. Als de in een constructieonderdeel gebruikte stapeling afwijkt van de test die ooit voor de prestatieverklaring is gedaan, kan de kwaliteit van het constructieonderdeel afwijken van de kwaliteit van de afzonderlijke producten. Een niet op de situatie toepasbare prestatieverklaring geldt daarvoor niet als voldoende bewijs.
Procescertificaat
Een procescertificaat is een document dat verklaart dat een bouwdeel dat gemaakt wordt met het proces in kwestie, voldoet aan de relevante eisen van het Bouwbesluit. Dan hoeft het bevoegd gezag geen toezicht en onderzoek te doen.
Procescertificaten worden vooral toegepast in prefab-situaties of bij processen op de bouwplaats. Bijvoorbeeld de bouw van een woonwagen of drijvende woning, of het leggen van dakbedekking. Het bevoegd gezag hoeft dan niet in de fabriek of op de bouwplaats te kijken of het bouwproces volgens de juiste kwaliteitsborging is verlopen. Dat doet de certificerende instantie.
Meer informatie
CE-markering in de Europese Unie: regels en richtlijnen op rvo.nl
Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.