Kwaliteitsborging en bijzondere lokale omstandigheden
Onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) toetst een onafhankelijke kwaliteitsborger de bouwplannen. De kwaliteitsborger moet actief nagaan of er bijzondere lokale omstandigheden zijn en er rekening mee houden.
Specifieke risico's of situaties
Bij bijzondere lokale omstandigheden gaat het om lokale risico's of situaties die ervoor kunnen zorgen dat het bouwresultaat niet aan de bouwtechnische regels van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)) voldoet. De kwaliteitsborger moet in de risicobeoordeling rekening houden met bijzondere lokale omstandigheden als die er zijn. Dit staat in artikel 2.19, lid 2 van het Bbl. Het gaat om specifieke risico's of situaties waar een gemeente van op de hoogte is en de kwaliteitsborger misschien niet. En die de kwaliteitsborger redelijkerwijs niet kan bedenken of weten.
Alleen risico's die te maken hebben met technische bouwkwaliteit
Het is goed om te realiseren dat het bij bijzondere lokale omstandigheden alleen om risico's gaat die te maken hebben met de bouwtechnische regels van hoofdstuk 4 en 5 van het Bbl. Het gaat dus niet om risico's die met iets anders te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan risico's die te maken hebben met bodemverontreiniging, archeologie, waterveiligheid, milieu of bouw- en sloopveiligheid. De regels van hoofdstuk 4 en 5 van het Bbl hebben daarmee niet te maken. Dat zijn dus geen bijzondere lokale omstandigheden om rekening mee te houden in de risicobeoordeling.
Voorbeelden bijzondere lokale omstandigheden
Enkele voorbeelden van bijzondere lokale omstandigheden zijn:
- Kleilagen in de ondergrond die heien van prefab palen bemoeilijkt of voorboren noodzakelijk maakt
- Watervoerende lagen in de ondergrond die mogelijk een risico vormen bij grondgevormde funderingspalen
- Resten van funderingen of andere materialen in de bodem die mogelijk van invloed zijn op de funderingswijze
- Specifieke funderingsconstructies van belendingen die van invloed zijn op de fundering van een te bouwen bouwwerk
- De windbelasting op een bouwwerk als gevolg van bouwwerken in de omgeving
Gemeente bepaalt wat bijzondere lokale omstandigheden zijn
Niet iedere gemeente zal bijzondere lokale omstandigheden kennen. Maar als die er wel zijn en in kaart zijn gebracht, maakt de gemeente dit vooraf kenbaar via beleid, huis-aan-huisbladen, website of op een andere manier. Ook in vooroverleg kan de gemeente bijzondere lokale omstandigheden aangeven.
Kwaliteitsborger moet actief nagaan of er bijzondere lokale omstandigheden zijn
Een kwaliteitsborger moet actief nagaan of er bijzondere lokale omstandigheden zijn, ook als de gemeente deze niet aangeeft. En als er geen bijzondere lokale omstandigheden zijn, dan is de kwaliteitsborger niet 'klaar' met het in kaart brengen van risico's. Want een kwaliteitsborger moet sowieso risico's in kaart brengen voor de risicobeoordeling. Dat hoort bij zijn taak.
Checklist en leidraad
De VNG heeft voor gemeenten een checklist en leidraad gemaakt die over bijzondere lokale omstandigheden gaan.
Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.