Gelijkwaardigheid in het Bbl
Gelijkwaardigheid kan innovatie bevorderen. Hoe is gelijkwaardigheid binnen het Besluit bouwwerken leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bbl) geregeld?
Wanneer gelijkwaardige maatregel
Uitgangspunt van artikel 4.7 van de Omgevingswet is dat een gelijkwaardige maatregel is toegestaan. Een gelijkwaardige maatregel is niet mogelijk voor de regels over:
- asbestinventarisatie
- het verwijderen van asbest risicoklasse 2 en 2A
- de eindbeoordeling van de asbestverwijdering
Dit staat in artikel 7.6 van het Bbl.
Om te bepalen of een maatregel gelijkwaardig is moet duidelijk zijn welk belang de maatregel dient. Met andere woorden, waarom is de bestaande maatregel opgesteld. Als een maatregel bijvoorbeeld is opgesteld vanwege energiezuinigheid, wordt bij de afweging ook alleen daarnaar gekeken. Al moet een maatregel natuurlijk blijven voldoen aan andere bouwregels uit het Bbl.
Het beschermingsniveau van een maatregel uit het Bbl wordt meestal afgeleid uit de functionele en prestatie-eisen. Maar dat hoeft niet per se.
Een voorbeeld van een functionele eis is: "Een bouwwerk heeft een voorziening voor luchtverversing waarmee het ontstaan van een voor de gezondheid nadelige kwaliteit van de binnenlucht wordt voorkomen." (artikel 3.66, lid 1 Bbl). Een prestatie-eis is: "Een verblijfsruimte heeft een voorziening voor luchtverversing met een volgens NEN 8087 bepaalde capaciteit van ten minste 0,7 dm3/s per m2 vloeroppervlakte met een minimum van 7 dm3/s." (artikel 3.67, lid 1 Bbl).
Gelijkwaardigheid kan ook worden afgeleid uit de algemene doelstellingen die de wetgever had met een maatregel. Die staan vaak in toelichtingen, de wetshistorie, kamerstukken, onderzoeksresultaten en andere officiële publicaties. Verder zijn er bijvoorbeeld CE-markeringen of erkende kwaliteitsverklaringen waaruit blijkt dat een oplossing voldoet aan het Bbl.
Adviescommissie toepassing en gelijkwaardigheid bouwvoorschriften
Ook zijn er adviezen van de Adviescommissie toepassing en gelijkwaardigheid bouwvoorschriften (Atgb). Daar kunnen ook burgers en ondernemers advies vragen over een voorstel voor gelijkwaardigheid.
Inhoud gelijkwaardige maatregel
Gelijkwaardigheid kan op verschillende manieren worden ingevuld. Het kan een combinatie zijn van bouwtechnische, organisatorische of gebruikstechnische oplossingen. Het gaat om het oorspronkelijke beoogde beschermingsniveau van een maatregel. Het bevoegd gezag mag bij zijn afweging ook rekening houden met de betrouwbaarheid van een maatregel. Is een maatregel ook in de toekomst betrouwbaar? Bouwtechnische oplossingen zijn bijvoorbeeld zekerder dan organisatorische oplossingen.
Stel, een ruimte is geschikt voor een bepaald aantal personen. Maar 2 keer per jaar wordt er een evenement georganiseerd waar meer mensen komen. Een organisatorische oplossing is dan bijvoorbeeld brandwachten in te zetten. Als zulke evenementen vaker voor gaan komen, is de kans groter dat er iets misgaat met de organisatorische oplossing. Bijvoorbeeld dat verzuimd wordt de brandwacht daadwerkelijk iedere keer in te zetten. Bij de beoordeling gelijkwaardigheid kan het bevoegd gezag dat meewegen en ook niet akkoord gaan met een organisatorische oplossing.
Als een maatregel ook al door andere wetgeving (bijvoorbeeld de Arbowet) verplicht is, kan dat ook meegewogen worden.
Het is verplicht een gelijkwaardige maatregel in stand te houden (artikel 2.5 Bbl).
Toestemming gelijkwaardige maatregel
De Omgevingswet (artikel 4.7) bepaalt dat de initiatiefnemer voorafgaand aan het toepassen van een gelijkwaardige maatregel toestemming vraagt aan het bevoegd gezag. Tegen het verlenen of weigeren van toestemming staat bezwaar en beroep open.
De toestemming is niet nodig als voor de activiteit geen vergunning en geen melding nodig is. De toestemming is ook niet nodig als voor de activiteit een melding nodig is. In die gevallen moet de initiatiefnemer een melding doen van de gelijkwaardige maatregel. Het is dan verboden de activiteit te starten zonder de melding te doen. Dat staat in artikel 2.4 van het Bbl.
Gelijkwaardige maatregel in omgevingsvergunning
Voor vergunningplichtige activiteiten kan de initiatiefnemer de gelijkwaardige maatregel opnemen in de aanvraag om een omgevingsvergunning. In de vergunning kan het bevoegd gezag de gelijkwaardige maatregel toestaan.
Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.