Soms deelt een gebruiksfunctie Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) bepaalde ruimten, verblijfsgebieden, routes of voorzieningen met andere gebruiksfuncties. Dit zijn dan gemeenschappelijke ruimten, verblijfsgebieden, routes, of voorzieningen. Ieder(e) ruimte, route, verblijfsgebied of voorziening mag naar keuze gemeenschappelijk of niet-gemeenschappelijk zijn, tenzij in het Bbl anders is bepaald (bijvoorbeeld artikel 4.188, lid 4).
In 2 of meer gebruiksfuncties
Een gemeenschappelijk(e) ruimte of verblijfsgebied is een deel van een gebruiksfunctie en ligt daarmee in 2 of meer gebruiksfuncties. Bijvoorbeeld de centrale hal in een multifunctioneel gebouw of de toiletruimten in een gebouw met 2 of meer gebruiksfuncties.
Als een ruimte of verblijfsgebied bij maar 1 gebruiksfunctie hoort (en dus niet meerdere), is zo’n ruimte of verblijfsgebied niet-gemeenschappelijk. Denk aan een slaapkamer bij een woonfunctie.
Voordeel van benoemen als gemeenschappelijke ruimte of verblijfsgebied
Het benoemen als gemeenschappelijk(e) ruimte of verblijfsgebied maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat een woning een toilet- of badruimte of een keuken deelt met een andere woning of met een andere gebruiksfunctie. Denk aan een winkel onder een woning of een kantoor aan huis.
Voldoen aan de eisen van de daarop aangewezen gebruiksfuncties
Een gemeenschappelijk(e) ruimte, verblijfsgebied, route of voorziening moet voldoen aan de eisen van de daarop aangewezen gebruiksfuncties (met uitzondering van nevengebruiksfuncties Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)). Dit kunnen verschillende gebruiksfuncties zijn, bijvoorbeeld een reisbureau (winkelfunctie) en een huisartsenpraktijk (gezondheidszorgfunctie) aangewezen op dezelfde centrale hal in een multifunctioneel gebouw. Maar ook meerdere gebruiksfuncties van dezelfde soort, bijvoorbeeld appartementen (woonfunctie) aangewezen op een portiek.
Gezamenlijke ruimten, routes en voorzieningen
De term gezamenlijk wordt gebruikt wanneer een gedeelte van een woonfunctie, een celfunctie of een logiesfunctie (of een ruimte of voorziening die ten dienste staat van die gebruiksfunctie) wordt gebruikt door meer dan 1 wooneenheid, cel of logiesverblijf. Die ruimten mogen niet als gemeenschappelijk worden benoemd wanneer ze binnen dezelfde gebruiksfunctie liggen.
Denk bij de woonfunctie bijvoorbeeld aan een studentenhuis (kamergewijze verhuur) met een gezamenlijke keuken en woonkamer of een gezamenlijke vluchtroute binnen de woning. Gezamenlijke voorzieningen, ruimten en vluchtroutes spelen ook een rol bij de celfunctie (gevangenis) en de logiesfunctie (bijvoorbeeld een hotel).
Download voor meer informatie over vluchtroutes het infoblad Vluchten bij brand (nieuwbouw) (pdf, 1.3 MB).