De milieuprestatie-eis geldt niet voor woonwagens en ook niet voor alle kantoorgebouwen. Uitzonderingen zijn:
Eis aan de milieuprestatie in het Bbl
De score voor de milieuprestatie mag voor woningen (uitgezonderd woonwagens) maximaal € 0,8/m2/jaar bvo (bruto vloeroppervlakte) zijn. Voor woningen wordt dit afgeleid uit het rapport 'Inzicht in het kwaliteitsniveau bij nieuwbouw anno 2020 van woningen en woon- en kantoorgebouwen'.
De score voor de milieuprestatie mag voor kantoren maximaal € 1/m2/jaar bvo zijn. Voor kantoren wordt dit afgeleid uit de 'nulwaarde' uit het private certificeringsstelsel van duurzaam vastgoed. Lees er meer over op de website van BREAAM-NL. Hoe lager de score, hoe duurzamer het materiaalgebruik is.
Een hogere eis voor de energieprestatie leidt vaak tot een lagere score op de milieuprestatie. Dat komt doordat er voor een verbetering van de energieprestatie vaak extra materiaal nodig is. Gemeenten kunnen in het omgevingsplan een maatwerkregel opnemen over de milieuprestatie in een bepaald gebied. Die kan alleen hoger worden staat in artikel 4.160 Bbl.
Berekening van de milieuprestatie
De milieuprestatie wordt volgens de 'Bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen en GWW-werken' bepaald op basis van de Europese standaard EN 15804:2012+A2:2019. Ook de 'Rekenregels en richtlijnen milieuprestatiebepaling' die worden gebruikt, zijn daarop gebaseerd. Deze methode maakt de materiaalgebonden milieuprestatie van het bouwwerk over de hele levenscyclus zichtbaar. Er wordt ook rekening gehouden met vervanging van materialen tijdens de levensduur van het gebouw. U kunt deze documenten downloaden op de website van Stichting Nationale Milieudatabase (NMD).
Materialen
Alleen constructieonderdelen en installaties die nodig zijn om te voldoen aan de andere regels uit het Bbl tellen mee. Huishoudelijke apparatuur en de inrichting vallen daar bijvoorbeeld niet onder. De eigenschappen van de materialen komen uit de productkaarten in de Nationale Milieudatabase (NMD). De database kent merkgebonden en niet-merkgebonden data van materialen. De rekenregels zorgen, samen met de informatie uit de database, voor controleerbare, reproduceerbare en eenduidige rekenuitkomsten.
MPG-score
De uitkomst van de berekening van de milieuprestatie bestaat uit 19 zogenaamde milieu-impact-categorieën. Door weging naar zwaarte van de verschillende milieu-impact-categorieën wordt een 1-puntsscore vastgesteld: de milieuprestatie. De totale som wordt gedeeld door de levensduur en door het bruto vloeroppervlak (bvo) van een gebouw. Dit is de MPG-score (Milieu Prestatie Gebouwen) uitgedrukt in euro/m2/jaar.
Berekening
Er is een aantal gevalideerde rekeninstrumenten beschikbaar voor deze berekening. De opzet daarvan is vergelijkbaar met een kostencalculatie. De kenmerken, zoals afmetingen van het bouwwerk, worden ingevoerd. Daarna volgen de bouwproducten en hoeveelheden. Daarmee rekent het programma volgens de bepalingsmethode de milieueffecten van het gebouw of bouwwerk uit. De bepalingsmethode drukt deze getallen daarna samen uit in een schaduwprijs: de fictieve kosten die gemaakt zouden moeten worden om de milieueffecten ongedaan te maken.
Stichting Nationale Milieudatabase
Het stelsel van milieuprestatie wordt beheerd door Stichting Nationale Milieudatabase (NMD).
Klimaatadaptieve maatregelen
Klimaatadaptieve maatregelen voor een gebouw voorschrijven kan op dit moment nog niet. Maar waarschijnlijk in de toekomst wel, door een wijzigingsbesluit dat nog in procedure is. Dat kan dan voor een gebouw met industriefunctie, zoals een distributiecentrum, of overige gebruiksfunctie, zoals een parkeergarage of schuur. Het gaat bijvoorbeeld om zogenaamde groene en/of blauwe daken of een dak met zonnepanelen. De gemeente moet dan wel een maatwerkregel voor nieuwe gebouwen opnemen in het omgevingsplan. Voor bestaande gebouwen kan de gemeente een maatwerkvoorschrift opstellen per individueel geval.