Noodafvoersysteem bij platte daken
Om instortingsgevaar te voorkomen bij lichte platte daken als gevolg van wateraccumulatie moeten platte daken een noodafvoersysteem hebben, naast de reguliere waterafvoeren.
Wateraccumulatie voorkomen
Het gaat hier om daken met stalen dakplaten op een stalen draagconstructie. Bij het verschijnsel wateraccumulatie spelen in zijn algemeenheid drie factoren een rol:
- het afschot van het dak
- de noodafvoeren
- de stijfheid van de constructie
Ongewenste wateraccumulatie ontstaat als regenwater niet snel genoeg afgevoerd
kan worden en de dakconstructie daardoor zodanig vervormt (doorbuigt) dat er zich steeds meer water verzamelt op het laagste punt. Uiteindelijk kan dit leiden tot instorting.
Noodafvoersysteem
Voor constructieve veiligheid gaat het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) uit van de belastingcombinaties volgens de Eurocode. NEN-EN 1991-1-3 geeft hiervoor rekenvoorschriften. Uitgangspunt is een belastinggeval waarbij waterafvoer via de reguliere waterafvoeren niet mogelijk is. Daarom is óók een noodafvoersysteem voorgeschreven, naast de reguliere waterafvoeren. Dit kan een speciale voorziening zijn (bijvoorbeeld een zogenoemde brievenbus) of de (lage) dakrand waarover het regenwater wegloopt.
De constructie van het dak moet op de belasting door de waterlaag berekend zijn, voor het geval de noodafvoer onvoldoende functioneert. Hierbij moet rekening worden gehouden met wateraccumulatie door doorbuiging van de constructie. Op Rijksoverheid.nl staat een brochure over de risico's van wateraccumulatie op platte daken (typ in de linkermarge in het zoekvenster de woorden "Risicobepaling lichte platte daken").
Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.