Erkenningsplicht bij activiteiten op of in de bodem, maatwerk en gelijkwaardigheid
Voor diverse werkzaamheden op of in de bodem geldt een erkenningsplicht. Hierbij is vaak een relatie met de milieubelastende activiteiten uit het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). En er zijn mogelijkheden voor gelijkwaardigheid, maatwerk en lokale regels.
Aangewezen werkzaamheden onder erkenning
Bepaalde werkzaamheden mogen niet door iedereen uitgevoerd worden. Om de kwaliteit van deze werkzaamheden te borgen, geldt er een verplichting tot certificatie en accreditatie via een erkenningsregeling. Deze erkenningsregeling staat in hoofdstuk 2 van het Besluit bodemkwaliteit, waarin de kwaliteitsborging in het bodembeheer (Kwalibo) is geregeld.
Erkenning
Het is verboden werkzaamheden uit te voeren zonder erkenning. Dat staat in artikel 15 van het Besluit bodemkwaliteit. De werkzaamheden die onder deze erkenningsregeling vallen staan in bijlage C van de Regeling bodemkwaliteit 2021. Bij veel van deze werkzaamheden is er een relatie met milieubelastende activiteiten uit het Bal. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een bodemsanering of het installeren van een ondergrondse tank.
Een erkenning bodemkwaliteit is in bijlage I van het Bal omschreven als een erkenning als bedoeld in het Besluit bodemkwaliteit. Het Besluit bodemkwaliteit omschrijft een erkenning als beschikking van de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Daarin staat dat een persoon of een instelling voor een werkzaamheid voldoet aan de voorwaarden uit het Besluit bodemkwaliteit.
Gelijkwaardigheid en maatwerk
Het Besluit bodemkwaliteit kent geen mogelijkheid om, in afwijking van het besluit, gelijkwaardige maatregelen toe te staan. Ook is het niet mogelijk om via een maatwerkregel, maatwerkvoorschrift of vergunningvoorschrift van de erkenningsplicht af te wijken.
Gelijkwaardigheid
Het onderdeel Kwalibo van het Besluit bodemkwaliteit valt niet onder de Omgevingswet, maar onder de Wet milieubeheer. Hetzelfde geldt voor de normdocumenten in bijlage C van de Regeling bodemkwaliteit 2021. Het principe van gelijkwaardigheid van de Omgevingswet werkt dus niet door in het Besluit bodemkwaliteit. Het is daarom niet mogelijk om, onder het principe van gelijkwaardigheid van de Omgevingswet, de aangewezen werkzaamheden toch zonder erkenning uit te voeren.
Maatwerk
Ook maatwerk onder de Omgevingswet kan niet regelen dat een normdocument bij een aangewezen werkzaamheid niet hoeft te worden gevolgd. Dit is namelijk in strijd met het Besluit bodemkwaliteit. Via maatwerkregels of maatwerkvoorschriften een erkenningsplicht 'uitzetten', of juist voor andere activiteiten een erkenningsplicht voorschrijven, is dan ook niet mogelijk.
Lokale regels
Het is onder de Omgevingswet wel mogelijk om lokale regels te maken, die een normdocument of werken met een certificaat voorschrijven in situaties die niet vallen onder Kwalibo. Oftewel: die niet zijn aangewezen als werkzaamheid in bijlage C van de Regeling bodemkwaliteit 2021. Bijvoorbeeld als in het omgevingsplan regels staan voor graven in de bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarden bodemkwaliteit met een omvang van het grondverzet kleiner dan 25 m3. Dit is kleinschalig graven. Maar het is niet mogelijk om met lokale regels een erkenningsplicht voor te schrijven.
Private afspraken
Het staat de opdrachtgever en de opdrachtnemer vrij om onderling (private) afspraken te maken over het onder certificaat uitvoeren van een activiteit (werkzaamheid) die niet onder de erkenningsplicht van Kwalibo valt.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.