Degene voor wie de regels van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en de omgevingsvergunning milieu gelden
De regels van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en de omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit gelden voor 'degene die de activiteit verricht'. Dit is degene die een activiteit kan laten starten, stoppen of veranderen.
Wie is degene die de activiteit verricht?
De regels van het Bal gelden voor iedereen die een activiteit kan laten starten, stoppen of veranderen. Hij moet er bovendien voor zorgen dat de mensen of bedrijven die voor hem werken zich aan de regels houden. In vaktaal heet degene voor wie bepaalde regels gelden de "normadressaat". Dit is een term die het Bal verder niet gebruikt.
Een melding of een aanvraag laat zien wie de activiteit verricht
In het Bal staan meldingsplichten en vergunningplichten. Deze gelden voor degene die de activiteit verricht. Als iemand een melding doet of een vergunning aanvraagt, kan het bevoegd gezag daaruit afleiden dat hij degene is die de activiteit verricht.
Als een melder of vergunninghouder zijn bedrijf aan een ander verkoopt, ontstaat een nieuwe situatie. De nieuwe eigenaar is dan degene die de activiteit verricht. Deze wijziging moet worden doorgegeven aan het bevoegd gezag.
Voorbeeld
Een landelijk opererend bedrijf opent een nieuwe vestiging. Dan is het de vraag wie het bevoegd gezag Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) kan aanspreken op een eventuele overtreding: de eigenaar van de nieuwe vestiging of het landelijk opererende bedrijf. Bedrijven hebben daar een keuze in. Degene die melding doet of een vergunning aanvraagt kan het bevoegd gezag dan als 'degene die de activiteit verricht' gaan zien.
Bijzondere situaties bij vergunningen
Vergunning geldt alleen voor degene aan wie hij is verleend
Het bevoegd gezag kan in een omgevingsvergunning bepalen dat deze alleen geldt voor degene aan wie hij is verleend. En dus bijvoorbeeld niet voor een eventuele koper van het bedrijf. Het bevoegd gezag kan dit alleen doen als de persoon van de vergunninghouder van belang is voor de toepassing van de beoordelingsregels van het Besluit kwaliteit regelgeving. Zie artikel 5.37, derde lid, Omgevingswet.
Meerdere exploitanten, 1 milieubelastende activiteit
Soms zijn er meerdere exploitanten van 1 milieubelastende activiteit. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin meerdere bedrijven samenwerken binnen 1 IPPC-installatie. In dat geval zijn ze allemaal vergunninghouder en verantwoordelijk voor naleving van de regels.
Er zijn echter ook andere mogelijkheden:
- Ze kunnen er voor kiezen om in de vergunning 1 exploitant als vergunninghouder aan te wijzen. Ook kunnen ze een rechtspersoon oprichten die als vergunninghouder optreedt.
- Ze kunnen er voor kiezen om de verantwoordelijkheid te verdelen. Het bevoegd gezag kan namelijk in de vergunning bepalen dat de vergunninghouders alleen verantwoordelijk zijn voor de activiteiten die ze zelf verrichten. Zie artikel 5.37a Omgevingswet. Het bevoegd gezag kan dit alleen doen op verzoek van de vergunninghouders. Anders verlaat het de grondslag van de aanvraag.
Complexen van bedrijven
Het kan voorkomen dat een groep bedrijven als 1 geheel richting de overheid wil opereren. Dan bedenkt de groep daar een privaatrechtelijke samenwerkingsvorm voor. Deze samenwerkingsvorm doet dan 1 melding of vraagt 1 vergunning aan. Dan is de groep als geheel verantwoordelijk voor de naleving van de regels.
Bevoegd gezag
Het bevoegd gezag kan zowel het Rijk, een provincie, een waterschap als een gemeente zijn. Onder de Omgevingswet heeft ieder instrument een bevoegd gezag. Het bevoegd gezag dat het instrument inzet, is ook het bevoegd gezag voor vergunningverlening, toezicht en handhaving, meldingen en het toestaan van afwijken van algemene regels.
Lees hier verder over bevoegd gezag.