Meldingsplicht milieuregels Bal
Bij een aantal activiteiten van hoofdstuk 4 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is een melding verplicht.
Geldt er op grond van hoofdstuk 4 van het Bal een meldingsplicht? Dan is het verboden om de activiteit of bepaalde onderdelen daarvan te starten zonder de melding te doen. Hierdoor is het bevoegd gezag voor de start op de hoogte van de activiteit. Bijvoorbeeld om maatwerkvoorschriften op te stellen of een toezichtactie in te plannen.
De activiteit mag niet eerder dan 4 weken na de melding starten. Er zijn een paar gevallen waarin een andere termijn geldt. Die vindt u in ons overzicht met afwijkende termijnen voor meldingsplichten en informatieplichten.
In hoofdstuk 4 van het Bal staat per milieubelastende activiteit of er een meldingsplicht geldt.
Let op: de voorschriften van hoofdstuk 4 van het Bal, dus ook de meldingsplicht, gelden alleen als een richtingaanwijzerartikel in hoofdstuk 3 van het Bal ze aanwijst.
Algemene gegevens
Iedere melding bestaat in ieder geval uit een aantal algemene gegevens. Dat regelt artikel 2.17 van het Bal. Gegevens die de melder altijd moet aanleveren zijn:
- de aanduiding van de activiteit, bedoeld in hoofdstuk 4
- de naam en het adres van degene die de activiteit, bedoeld in hoofdstuk 3, verricht
- het adres, of de kadastrale aanduiding of coördinaten van de locatie waarop de activiteit, bedoeld in hoofdstuk 3, wordt verricht
- de dagtekening
Specifieke gegevens
Naast de algemene gegevens moet de melder soms bepaalde specifieke gegevens verstrekken. Dit hangt af van de activiteit. Bij veel meldingen in hoofdstuk 4 worden geen specifieke gegevens gevraagd.
Geen melding bij vergunningplichtige activiteiten
Bij veel activiteiten uit hoofdstuk 4 is geen melding verplicht als ze vergunningplichtig zijn op grond van hoofdstuk 3. De gegevens staan dan immers al in de vergunningaanvraag. Belangrijk daarbij is dat in sommige gevallen de vergunningplicht zich ook uitstrekt tot functioneel ondersteunende activiteiten die op zichzelf niet vergunningplichtig zijn.
Melding bij wijziging
Soms moet men een wijziging van een eerder gemelde activiteit melden, soms niet. Dit verschilt per activiteit. Het starten van een nieuwe activiteit uit hoofdstuk 4 van het Bal moet men natuurlijk altijd melden.
Er is geen algemene plicht om de beëindiging of inkrimping van een activiteit te melden. Maar in sommige gevallen moet de melder wel een wijziging van eerder aangeleverde gegevens melden. Ook kan er een plicht zijn om bij het stoppen van een activiteit bepaalde gegevens op te sturen, zoals een bodemonderzoek. Maar dat is geen meldingsplicht in de zin van het Bal.
Ook officieel geen meldingsplicht, maar wel belangrijk om te weten: Als sommige gegevens wijzigen moet men dit altijd aan het bevoegd gezag doorgeven. Zie artikel 2.19 van het Bal. Het gaat om:
- een wijziging van de naam of het adres van degene die de activiteit verricht (vóór de wijziging doorgeven)
- een wijziging van het adres, de kadastrale aanduiding of coördinaten van de locatie (vóór de wijziging doorgeven)
- een ander zal de activiteit gaan verrichten (4 weken vóór de wijziging doorgeven).
Actie bevoegd gezag
Het bevoegd gezag neemt geen besluit op de binnengekomen melding. Het is namelijk geen aanvraag. Wel moet het bevoegd gezag de volgende acties ondernemen:
- kennisgeven van de melding in een door hemzelf uitgegeven elektronische publicatie (gemeenteblad, provinciaal blad, enzovoort)
Zie artikel 10.20 van het Omgevingsbesluit en artikel 12 van de Bekendmakingswet - vanaf 1 januari 2026: een ontvangstbevestiging sturen
Zie artikel 2:17 van de Algemene wet bestuursrecht, zoals gewijzigd door de Wet modernisering elektronisch verkeer.
Meldingen doen en meldingen ontvangen
Iemand die een melding wil indienen, kan dit doen via het Omgevingsloket.
Het bevoegd gezag ontvangt digitale meldingen via het Omgevingsloket. Hiervoor sluit ze aan op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Lees meer over meldingen in het DSO.
Machtiging
Het is mogelijk om een ander te machtigen om de melding te doen. Bijvoorbeeld een adviesbureau. In het DSO kan degene die de activiteit gaat verrichten een gemachtigde aanmelden. Dan is een schriftelijke machtiging niet meer nodig.
Andere plichten
Naast de meldingsverplichting zijn er ook andere plichten op grond van het Bal om bepaalde informatie aan te leveren.