Oplegnotities voor BBT-conclusies
De oplegnotities ondersteunen vergunningverleners bij het bepalen van de beste beschikbare technieken (BBT) voor IPPC-installaties. Ze geven informatie en aanwijzingen om emissies naar de lucht te kunnen vergunnen op het niveau waar veel Europese installaties al aan kunnen voldoen.
Beschikbare oplegnotities
De volgende oplegnotities zijn beschikbaar:
- Ferrometaalverwerking: oplegnotitie BBT-conclusies Ferrometaalverwerking (pdf, 382 kB) (FMP) 2024
- Chemische industrie: oplegnotitie BBT-conclusies afgasmanagement en -behandeling in de chemische sector (pdf, 916 kB) (WGC)
- Oppervlaktebehandeling met oplosmiddelen: Oplegnotitie BBT-conclusies oppervlaktebehandeling met oplosmiddelen (pdf, 871 kB) (STS)
- Voedingsmiddelenindustrie: oplegnotitie BBT-conclusies voedingsmiddelen-, dranken- en zuivelindustrie (pdf, 751 kB) (FDM)
- Grote stookinstallaties: oplegnotitie BBT-conclusies grote stookinstallaties (pdf, 2.1 MB) (LCP)
- Afvalverbrandingsinstallaties: oplegnotitie BBT-conclusies afvalverbrandingsinstallaties (pdf, 1.4 MB) (WI)
- Veehouderijen: toelichting BBT-conclusies veehouderijen (IRPP)
Veehouderijen: afwijkend format
Het document voor de veehouderijen is ouder dan de oplegnotities die zijn opgesteld binnen het Schone Lucht Akkoord (SLA). Het format wijkt daarom af. Wel geeft dit document aan hoe gemeenten invulling kunnen geven aan de BBT-conclusies voor veehouderijen. Ook gaat het in op alle milieuthema's.
Hulpmiddel voor het bevoegd gezag
Vanwege het SLA bekijkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met Rijkswaterstaat hoe verschillende sectoren hun emissies kunnen verlagen. Met de oplegnotities kan het bevoegd gezag een inschatting maken over de mogelijkheden tot het aanscherpen van luchtemissiegrenswaarden.
In de oplegnotitie staan milieuprestaties van Europese referentie-installaties. Het bevoegd gezag kan hiermee bepalen of een aanscherping in de vergunning haalbaar is.
Daarnaast geeft de oplegnotitie een voorstel voor een aangescherpte eis. Dit voorstel is gebaseerd op de verwachting dat Nederlandse installaties kunnen presteren op een niveau van 30% van de best presterende Europese referentie-installatie.
Toelichting op het lezen van de oplegnotitie
Paula Kruisselbrink (Rijkswaterstaat) geeft in een video van 3 minuten een toelichting op het toepassen van de oplegnotities bij vergunningverlening. Dit doet ze aan de hand van de tabellen uit de oplegnotitie BBT-conclusies grote stookinstallaties.