Toepassingsbereik en melding toepassen mijnsteen of vermengde mijnsteen (par 4.125 Bal)
Voor de activiteit Toepassen van mijnsteen of vermengde mijnsteen gelden inhoudelijke regels uit hoofdstuk 4 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). Op deze pagina leest u meer over het toepassingsbereik (wat eronder valt). En over de gegevens die bij een melding horen.
Let op: alle regels in dit overzicht gelden alleen als het gaat om een activiteit die valt onder paragraaf 3.2.27 Toepassen van mijnsteen of vermengde mijnsteen.
Toepassingsbereik: dit valt er onder
De regels in paragraaf 4.125 gelden voor het toepassen van afzonderlijke partijen mijnsteen of vermengde mijnsteen in de voormalige mijnbouwgebieden in de provincie Limburg. De begrenzing van deze gebieden staat in bijlage III van de Omgevingsregeling.
Voor mijnsteen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) of vermengde mijnsteen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) in de voormalige mijnbouwgebieden in Limburg zijn er aparte regels om recht te doen aan de bijzondere problematiek. Hier liggen namelijk grote hoeveelheden mijnsteen en vermengde mijnsteen geconcentreerd.
Onder de regels in paragraaf 4.125 vallen niet:
- toepassen van mijnsteen of vermengde mijnsteen afkomstig uit een gebied buiten een in de Omgevingsregeling aangewezen herkomstgebied in Limburg. Hiervoor gelden de regels voor het toepassen van bouwstoffen.
- toepassen van mijnsteen of vermengde mijnsteen buiten een in de Omgevingsregeling aangewezen toepassingsgebied. Hiervoor gelden de regels voor het toepassen van bouwstoffen.
- terugplaatsen van mijnsteen of vermengde mijnsteen na afloop van tijdelijk uitnemen. Hiervoor gelden de regels voor de activiteit graven in de bodem (onder de interventiewaarde en boven de interventiewaarde).
Meldingen informatieplicht
Het verschil tussen melden en informatieplicht
Dit zijn verschillende verplichtingen die in verschillende artikelen van het Bal staan:
- Melding: voor de toepassing die men aanlegt. Dit staat in artikel 4.1282 van het Bal
- Informatieplicht: aanleveren gegevens en bescheiden: per partij mijnsteen of vermengde mijnsteen die men toepast.
Dit staat in artikel 4.1283 van het Bal.
Meldingsplicht voor de toepassing
De toepassing van mijnsteen of vermengde mijnsteen is een milieubelastende activiteit waarvoor een meldingsplicht aan het bevoegd gezag geldt.
Voor de meldingsplicht geldt een termijn van 1 week voor het begin van het toepassen. Voor het toepassen in een grootschalige toepassing geldt een afwijkende termijn van 4 weken. Verder zijn er situaties waarvoor geen melding noodzakelijk is. Als een melding noodzakelijk is, is het verboden de activiteit te starten zonder melding.
In de melding staan 2 soorten gegevens:
- algemene gegevens (zie hiervoor Meldingsplicht milieuregels Bal)
- specifieke gegevens voor deze activiteit:
- functionele toepassing: hier geeft de initiatiefnemer aan van welke functionele toepassing sprake is en waarom de toepassing functioneel is. Bijvoorbeeld door een verwijzing naar een ruimtelijk besluit zoals een vergunning.
- dimensionering: de initiatiefnemer licht de afmetingen van het werk toe. Ook licht hij of zij toe waarom voor deze dimensionering is gekozen. Hieruit kan worden opgemaakt of er inderdaad sprake is van een functionele hoeveelheid.
- hoeveelheid mijnsteen of vermengde mijnsteen: de initiatiefnemer geeft de hoeveelheden aan in kubieke meters die in totaal in de functionele toepassing gaan. Hieruit kan worden opgemaakt of er inderdaad sprake is van een functionele hoeveelheid.
- verwachte datum: de datum waarop de initiatiefnemer verwacht voor het eerst mijnsteen of vermengde mijnsteen in de functionele toepassing toe te passen. Dit is van belang voor het organiseren van het uitvoeren van toezicht.
- coördinaten: van de landbodem waar de mijnsteen of vermengde mijnsteen toegepast gaan worden. Invullen is alleen nodig als het adres van de toepassingslocatie niet exact bekend is. Bijvoorbeeld bij toepassingen in het buitengebied of in oppervlaktewater.
- grootschalig toepassen: als grootschalig toepassen aan de orde is, moet de initiatiefnemer dit vooraf aangeven.
Doorgeven van wijzigingen
Wijzigingen in de al gemelde gegevens moet de initiatiefnemer doorgeven aan het bevoegd gezag. Daarvoor gelden de bij de melding genoemde termijnen.
Als de initiatiefnemer heeft aangegeven gebruik te maken van het toepassingskader voor grootschalig toepassen, kan de initiatiefnemer dit niet meer wijzigen.
Uitzondering meldingsplicht voor de toepassing
Voor de volgende gevallen geldt er geen meldingsplicht:
- Natuurlijk persoon: een natuurlijk persoon die mijnsteen of vermengde mijnsteen toepast, én als deze persoon minder dan 25 m3 in het kader van een functionele toepassing toepast
- Er is al gemeld: is er al eerder een melding voor de functionele toepassing gedaan en deden er zich geen relevante wijzigingen voor? Dan hoeft de initiatiefnemer niet opnieuw te melden.
Informatieplicht: gegevens en bescheiden voor het begin van de activiteit
Per toe te passen partij mijnsteen of vermengde mijnsteen heeft een toepasser een informatieverplichting die bestaat uit het aanleveren van gegevens en bescheiden. Dit staat in artikel 4.1283 van het Bal. Dit is een andere verplichting dan de melding voor de (gehele) toepassing zelf. De meld- en informatieplicht bestaan naast elkaar.
Ten minste een week voordat de toepassing van de mijnsteen of vermengde mijnsteen begint, ontvangt het bevoegd gezag de volgende gegevens en bescheiden zoals beschreven in artikel 4.1283 van het Bal:
- datum begin: de verwachte datum van het begin van de activiteit. Onder de activiteit verstaat het Bal de toepassing van mijnsteen of vermengde mijnsteen.
- datum voltooiing: dat is de datum waarop de initiatiefnemer verwacht dat het toepassen van mijnsteen en vermengde mijnsteen eindigt.
- milieuverklaring bodemkwaliteit: waaruit blijkt dat de mijnsteen of vermengde mijnsteen voldoen aan de kwaliteitseisen uit het Besluit bodemkwaliteit.
- herkomst: hierin geeft de initiatiefnemer aan waar de mijnsteen of vermengde mijnsteen vandaan komen.
- kwaliteit: de aanduiding van de kwaliteitsklasse die volgt uit de milieuverklaring bodemkwaliteit.
- milieuverklaring ontvangende bodem: van de plaats waar de initiatiefnemer de mijnsteen of vermengde mijnsteen toepast, voegt de initiatiefnemer een milieuverklaring van de bodemkwaliteit bij. Zo is bekend wat de bodemkwaliteit is, voordat de toepassing van mijnsteen of vermengde mijnsteen plaatsvindt. Melding hiervan is niet noodzakelijk als er sprake is van grootschalige toepassen van mijnsteen of vermengde mijnsteen.
- kwaliteitsklasse aangrenzende landbodem: is er sprake is van mijnsteen of vermengde mijnsteen in een afdeklaag op een grootschalige toepassing? Dan meldt de initiatiefnemer de kwaliteitsklasse van de aangrenzende landbodem.
Algemene uitzonderingen voorde informatieplicht
In de volgende gevallen hoeft de initiatiefnemer de bovenstaande gegevens niet te verstrekken en geldt dus geen informatieplicht:
- Natuurlijk persoon: een natuurlijk persoon die mijnsteen of vermengde mijnsteen toepast, én als deze persoon minder dan 25 m3 in het kader van een functionele toepassing toepast.
- Gegevens zijn al eerder verstrekt: als bepaalde gegevens en bescheiden al eerder zijn verstrekt, hoeven ze voor het begin van de activiteit niet te worden verstrekt.
Uitzondering verstrekken milieuverklaring bodemkwaliteit ontvangende bodem
Een initiatiefnemer hoeft geen milieuverklaring bodemkwaliteit van de ontvangende bodem of de aangrenzende landbodem te verstrekken als sprake is van het grootschalig toepassen van mijnsteen of vermengde mijnsteen volgens artikel 4.1290 van het Bal.
Gegevens en bescheiden tijdens en na afloop van het aanbrengen
De gegevens die de initiatiefnemer verstrekt bij de melding en bij het begin van de activiteit, zijn beschikbaar tijdens het aanbrengen van mijnsteen of vermengde mijnsteen. Dit staat in artikel 4.1284 van het Bal. De initiatiefnemer bewaart de milieuverklaring bodemkwaliteit minimaal 5 jaar na het aanbrengen van de mijnsteen of vermengde mijnsteen.
Voorschriften
Naast toepassingsbereik en melding gelden er bepaalde voorschriften. Deze vindt u op de pagina Inhoudelijke regels Toepassen van mijnsteen of vermengde mijnsteen.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Mijnsteen
Mijnsteen als bedoeld in artikel 1 van het Besluit bodemkwaliteit. Deze begripsbepaling staat in bijlage I bij het Besluit activiteiten leefomgeving.
Artikel 1 van het Besluit bodemkwaliteit omschrijft mijnsteen als: bouwstof, in hoofdzaak bestaande uit gebroken schalie en zandsteen met bijmengingen van kolengruis, die als nevengesteente is vrijgekomen bij de winning van steenkool.
Vermengde mijnsteen
Vermengde mijnsteen als bedoeld in artikel 1 van het Besluit bodemkwaliteit (Bbk). Deze begripsbepaling staat in bijlage I bij het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Artikel 1, Bbk omschrijft vermengde mijnsteen als: bouwstof bestaande uit mijnsteen die met ten hoogste 80 gewichtsprocent grond of baggerspecie is vermengd.