Vragen en antwoorden Milieuaansprakelijkheid (hst 17.2)
Er is geen methode om vast te stellen dat een schadedrempel (titel 17.2 Wet milieubeheer) is overschreden. Wel hebben experts van VROM en LNV handvatten opgeschreven.
Wat als een werknemer milieuschade in de zin van titel 17.2 Wm moedwillig veroorzaakt; wie is dan aansprakelijk?
Waarom is milieuschade veroorzaakt door olietankschepen of nucleaire activiteiten uitgesloten van de werkingssfeer van titel 17.2?
Wat is de relatie tussen titel 17.2 en andere regelgeving? Het bestuursorgaan mag alle bevoegdheden gebruiken, mits er geen strijd ontstaat met titel 17.2 Wm.
Is het gegevens aanleveren door de veroorzaker van milieuschade in de zin van titel 17.2 Wm aan een termijn gebonden?
Het bevoegd gezag komt op verschillende manieren te weten of er milieuschade in de zin van titel 17.2 is of dreigt. Door controle of een melding bijvoorbeeld.
Een burger kan milieuschade aan zijn terrein niet verhalen met titel 17.2 Wet milieubeheer (Wm). Wel kan hij profiteren van de opgelegde herstelmaatregelen.
Is het niet gevaarlijk voor het bevoegd gezag om zelf maatregelen te nemen en de kosten te verhalen? Als deze maatregelen ten onrechte blijken te zijn genomen, blijft het bevoegd gezag met de kosten zitten.
Wat is de verjaringstermijn van vorderingen op basis van titel 17.2 Wet milieubeheer (bijvoorbeeld bij een onbekende veroorzaker)?
Titel 17.2 is van toepassing als de schadedrempel voor water, bodem of natuur is overschreden of dreigt te worden overschreden.
Er zijn nogal veel procedurele stappen die moeten worden genomen in het kader van titel 17.2. Wat als er haast is?
Hoe bepaalt u of een schadedrempel dreigt te worden overschreden bij een onmiddellijke dreiging van milieuschade?
Iedereen die een beroeps- of bedrijfsmatige activiteit verricht, kan aansprakelijk zijn in het kader van titel 17.2, Wet milieubeheer. Niet alleen de eigenaar.
Milieuorganisaties kunnen titel 17.2 aangrijpen om beroep in te stellen tegen een weigering van het bevoegd gezag om een besluit te nemen.
Moet de coördinator die aangewezen moet worden wanneer er meerdere bevoegde instanties zijn met betrekking tot één geval van milieuschade, één persoon zijn, of mag het ook een comité, overleggroep, o.i.d. zijn?
Is het besluit dat een schadedrempel in de zin van titel 17.2 Wm is overschreden een zelfstandig besluit (en dus vatbaar voor beroep)?
De veroorzaker van milieuschade heeft op grond van artikel 17.10, lid 1, onder a, artikel 17.12, lid 2 en artikel 17.13, lid 2 de plicht om gegevens aan te leveren.
De hoofdregel is dat de vervuiler betaalt en de overheid verhaalt (17.2, Wet milieubeheer). Er zijn echter uitzonderingen op deze hoofdregel.
Bij grensoverschrijdende milieuschade in de zin van titel 17.2 Wm moet de minister van Infrastructuur en Waterstaat direct worden geïnformeerd (17.13, lid 3).
Wie het bevoegde gezag voor milieuschade (titel 17.2) is, hangt af van waar de schade is ontstaan en het soort schade (bijv. bodem, wateren of beschermde soorten).
De veroorzaker van milieuschade in de zin van titel 17.2 Wet milieubeheer moet de kosten betalen van het voorkomen, beperken en herstellen daarvan.
Wat moet het bevoegd gezag doen als er milieuschade in de zin van titel 17.2 Wet milieubeheer is of dreigt? Raadpleeg het stappenplan uit de bewuste titel.
Schade veroorzaakt door olietankschepen is uitgezonderd van de werkingssfeer van titel 17.2. Geldt dit ook voor binnenvaartschepen die brandstof vervoeren?
Het voorkomen en beperken van milieuschade heeft natuurlijk spoed. Des te sneller een oplossing wordt gevonden, des te kleiner de kans op blijvende milieuschade.
Uitzonderlijke, onontkoombare en onafwendbare natuurverschijnselen vallen niet onder titel 17.2. Wat wordt hiermee bedoeld?
Titel 17.2 Wet milieubeheer kent veel plichten voor het bevoegd gezag. Gelden die ook als de veroorzaker niet bekend is?
De veroorzaker van milieuschade (titel 17.2 Wet milieubeheer) kan in beroep gaan bijvoorbeeld als hij betwist dat hij de veroorzaker van de schade is.
Hoe u milieuschade moet interpreteren en, samenhangend daarmee, of titel 17.2 van toepassing is, kunt u het beste hoofdstuk 1 van de handreiking raadplegen.