Afvalstoffen in de Omgevingswet – dit is veranderd
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet is ook voor afvalstoffen de wet- en regelgeving veranderd. Toch blijft ook de Wet milieubeheer (Wm) gelden voor bepaalde aspecten. Denk hierbij aan het storten, verbranden, nuttig toepassen en verwijderen van bepaalde afvalstoffen. Deze pagina beschrijft op hoofdlijnen wat er door de Omgevingswet is veranderd voor afval.
Afvalstoffen op de bodem brengen of verbranden
Het verbod om afvalstoffen buiten inrichtingen op of in de bodem te brengen of te verbranden (artikel 10.2 Wm) is gewijzigd. Door de wijziging geldt het verbod alleen nog voor niet-afgegeven en niet-ingezamelde huishoudelijke afvalstoffen.
Voor het op of in de bodem brengen of verbranden van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen geldt het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Dit geldt ook voor afgegeven of ingezamelde huishoudelijke afvalstoffen. Voor het op of in de bodem brengen of verbranden geldt in het Bal een vergunningplicht met vrijstellingen. Ook kunnen algemene regels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) gelden.
Er is een tabel met de belangrijkste veranderingen tussen het Activiteitenbesluit en het Bal.
Meer informatie over de verandering voor verbranden is ook te vinden op de pagina over houtstook.
Nuttig toepassen of verwijderen van gevaarlijke afvalstoffen
Het verbod om gevaarlijke afvalstoffen buiten inrichtingen nuttig toe te passen of te verwijderen (artikel 10.54 Wm) is gewijzigd. Door de wijziging geldt het verbod alleen nog voor de volgende handelingen met gevaarlijke afvalstoffen tijdens inzamelen of vervoeren:
- niet-handmatig (machinaal) scheiden
- het mengen met andere afvalstoffen of niet-afvalstoffen
Het Bal geldt:
- voor bepaalde andere handelingen die gebeuren tijdens het vervoeren of inzamelen van gevaarlijke afvalstoffen (zoals verbranden tijdens inzameling op een inzamelvaartuig of op de bodem brengen tijdens vervoer over land)
- als het nuttig toepassen of verwijderen van gevaarlijke afvalstoffen niet plaatsvindt tijdens vervoeren of inzamelen, maar op een locatie
Onder het Bal geldt daarvoor een vergunningplicht met vrijstellingen. Ook kunnen algemene regels gelden.
Wet milieubeheer en afvalstoffen
Naast de verbodsbepalingen die hierboven staan, blijven in de Wet milieubeheer ook nog andere regels gelden over afvalstoffen. Het gaat bijvoorbeeld om:
- regels over gesloten stortplaatsen (paragraaf 8.2 en 8.3 Wm)
- regels over het beheer van huishoudelijke afvalstoffen (titel 10.4 Wm)
- regels over het inzamelen en vervoeren van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen (paragraaf 10.6.2 en 10.6.3 Wm)
- regels over het Landelijk afvalbeheerplan (titel 10.2 Wm)
- voorkeursvolgorde afvalwater (artikel 10.29a Wm)
- de afgifte en ontvangst van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen (paragraaf 10.6.1 Wm)
- het overbrengen van afvalstoffen binnen, naar en uit de Europese Gemeenschap (titel 10.7 Wm)
Afvalstoffenverordening of omgevingsplan
De Wet milieubeheer geeft aan welke regels in de afvalstoffenverordening moeten of kunnen (titel 10.4 Wm). Het gaat om regels over huishoudelijke afvalstoffen en zwerfafval. Maar een gemeente mag die regels ook opnemen in het omgevingsplan in plaats van in de afvalstoffenverordening. Een gemeente mag dat dus zelf kiezen.
Rekening houden met LAP bij omgevingsplan, waterschapsverordening en omgevingsverordening
Door een wijziging van artikel 10.14 van de Wet milieubeheer moet het bevoegd gezag bij het aanpassen van het omgevingsplan, waterschapsverordening en omgevingsverordening rekening houden met het Landelijk afvalbeheerplan (LAP3).
Lozen van afvalwater van huishoudens
Het Rijk stelt in het Bal geen regels meer aan het lozen van afvalwater door particuliere huishoudens in het riool. Gemeenten kunnen hiervoor regels opnemen in het omgevingsplan.
Mobiele puinbrekers naar Besluit bouwwerken leefomgeving
De regels in het Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval zijn vervallen onder het Besluit bouwwerken leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bbl).
Hemel- en grondwaterverordening
De hemel- en grondwaterverordening uit de Wet milieubeheer (artikel 10.32a Wm) staat niet als afzonderlijk instrument in de Omgevingswet. Het gaat hier om regels over afvloeiend hemelwater en overtollig grondwater. De regels in de hemel- en grondwaterverordening staan automatisch in het omgevingsplan van de gemeente. Het overgangsrecht regelt dit. De gemeente kan deze regels aanpassen.
Meer informatie
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Algemene regels
Algemene regels zijn regels die voor iedereen gelden. Met 'iedereen' bedoelen we iedereen die iets doet of wil doen waarop de regels van toepassing zijn. Alle overheden kunnen algemene regels vaststellen.
Meer informatie op de pagina Algemene regels.
Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.