Spelregels particuliere asbestverwijdering
In bepaalde gevallen mogen particulieren kleine oppervlakken asbest zelf verwijderen. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan hier strikte voorwaarden voor.
Asbestregelgeving
De asbestregelgeving is streng en moet het milieu beschermen. De regelgeving beschermt ook werknemers die dagelijks risicovolle werkzaamheden met asbest uitvoeren.
Het verwijderen van asbest gebeurt bijna altijd door gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven. Dit moet volgens de wet. Een niet-gecertificeerd bedrijf mag dit werk dus niet uitvoeren.
Asbestinventarisatie
Een gecertificeerd bedrijf zal altijd een asbestinventarisatie laten opstellen. Uit deze inventarisatie blijkt onder meer:
- het soort asbest
- de plaatsen waar het zit
- welke methode van verwijderen het beste is
Melden bij instanties
De eigenaar van het asbest (of voor hem het saneringsbedrijf) moet de asbestsanering van tevoren melden bij de gemeente. Daarnaast moet een asbestverwijderingsbedrijf de sanering ook melden bij de Inspectie SZW en zijn certificerende instelling.
De hoofdregel is dus dat alleen een gecertificeerd bedrijf asbest mag verwijderen. Maar bepaalde toepassingen mag een particulier zelf verwijderen. Die verwijdering moet hij altijd minimaal 5 dagen van tevoren melden bij de gemeente.
Voorwaarden asbestverwijdering particulier
Bij de verwijdering van asbest door een particulier gelden speciale voorwaarden. Zo mag een particulier zelf maximaal 35 m2 hechtgebonden geschroefd plaatmateriaal (zoals golfplaten) verwijderen. Wanneer een particulier niet aan al deze voorwaarden voldoet, moet hij een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen.
Anders dan in de uitoefening van beroep of bedrijf
Dit betekent dat het een particulier moet zijn die het asbest verwijdert. De particulier mag geen hulp vragen aan een aannemer of andere professional. Een agrariër is trouwens geen particulier voor zijn bedrijfsgebouwen. Daarvoor moet hij dus juist wel een professional inschakelen.
In zijn geheel verwijderen
Een particulier mag een asbestplaat alleen in zijn geheel verwijderen. Het is niet de bedoeling dat hij van een groot dak eerst 35 m2 zelf verwijdert en de rest door een gecertificeerd bedrijf laat doen. Hij mag asbestplaten ook niet breken of zagen omdat dit vezelemissie (uitstoot) veroorzaakt. Deze vezelemissie veroorzaakt namelijk blootstelling aan asbest. Zaag of breek de asbestplaten dus niet, ook niet omdat ze dan makkelijker te verpakken zijn.
Geschroefde platen
De asbestplaten moeten met schroeven vastzitten aan de draagconstructie. Soms zijn asbestplaten bevestigd met spijkers of nieten of zijn ze gelijmd. In die gevallen mag een particulier de platen niet zelf verwijderen. Het risico op het vrijkomen van vezels is bij deze bevestigingsmethoden te groot.
Waarin de asbestvezels hechtgebonden zijn
Bij verweerde of kapotte asbestplaten zijn de asbestvezels niet meer hechtgebonden. Ze zitten dus niet meer goed aan elkaar vast. Het risico op emissie van vezels bij het verwijderen is dan te groot. Een particulier mag platen niet verwijderen als de vezels niet meer hechtgebonden zijn. Dat mag dan alleen door een gecertificeerd bedrijf. Een asbestinventarisatiebureau kan bepalen of vezels hechtgebonden zijn.
Niet zijnde dakleien
Een particulier mag dakleien niet zelf verwijderen. Omdat dakleien aan de bovenkant vaak zijn vastgespijkerd, is de kans op breuk te groot.
Uit een woning of uit een bijgebouw dat staat op het erf van die woning
Het gebouw moet een particuliere woonfunctie hebben. Ook bij een nevenfunctie mag een particulier zelf asbest verwijderen. Bijvoorbeeld bij een tuinhuisje.
Niet in het kader van de uitoefening van beroep of bedrijf gebruikt wordt of bedoeld is voor dat gebruik
Is een bijgebouw in gebruik voor bedrijfsmatige activiteiten, zoals een schoonheidssalon of een administratiekantoor? Dan is er geen woonfunctie. In dat geval mag de particulier asbest niet zelf verwijderen.
Het oppervlak van de te verwijderen platen maximaal 35 m2 per kadastraal perceel bedraagt
Een particulier mag maximaal 35 m2 per kadastraal perceel verwijderden. Is het oppervlak groter, dan moet een gecertificeerd bedrijf dit doen.
Veiligheid
Voor het zelf veilig verwijderen van asbest bestaat geen blauwdruk. Iedere situatie is anders. Een particulier moet dus zelf bepalen of hij in staat is het werk uit te voeren. Milieu Centraal heeft hier een voorlichtingsfilmpje over gemaakt.
Relevante passage asbestverwijderingsbesluit
Artikel 3 is verder niet van toepassing op het anders dan in de uitoefening van een beroep of bedrijf in zijn geheel:
a. verwijderen van geschroefde, asbesthoudende platen waarin de asbestvezels hechtgebonden zijn, niet zijnde dakleien, uit een woning of uit een op het erf van die woning staand bijgebouw, voor zover de woning of het bijgebouw niet in het kader van de uitoefening van een beroep of bedrijf worden gebruikt of bedoeld zijn voor gebruik in dat kader en de oppervlakte van de te verwijderen asbesthoudende platen maximaal vijfendertig vierkante meter per kadastraal perceel bedraagt;
Begrip: Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.
Lees meer op de pagina Inhoud Besluit bouwwerken leefomgeving.