Spelregels particuliere asbestverwijdering asbesthoudend materiaal
In bepaalde gevallen mogen particulieren kleine oppervlakken asbest zelf verwijderen. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (paragraaf 7.1.3) staan hier strikte voorwaarden voor. U moet de verwijdering of sloop wel melden bij de gemeente.
Asbestverwijdering (sloop) door particulier
Als particulier mag je onder voorwaarden zelf verwijderen:
- hechtgebonden geschroefd plaatmateriaal (zoals golfplaten),
- asbesthoudende vloertegels,
- niet-gelijmde, asbesthoudende vloerbedekking.
Verwijderen mag alleen als het gaat om minder dan 35 m2.
De voorwaarden voor verwijdering zijn:
- een particulier mag een asbestplaat alleen in zijn geheel verwijderen. Een asbestplaat mag niet worden gebroken of gezaagd, omdat dit vezelemissie (uitstoot) veroorzaakt. Deze vezelemissie veroorzaakt namelijk blootstelling aan asbest. Zaag of breek de asbestplaten dus niet, ook niet omdat ze dan makkelijker te verpakken zijn. Het is niet de bedoeling dat een particulier bij een groot dak eerst 35 m2 zelf verwijdert en de rest door een gecertificeerd bedrijf laat doen.
- Een particulier mag alleen geschroefde asbestplaten verwijderen. Soms zijn asbestplaten bevestigd met spijkers of nieten. Of ze zijn gelijmd. Het risico op het vrijkomen van vezels is bij deze bevestigingsmethoden te groot.
- Een particulier mag geen verweerde of kapotte asbestplaten verwijderen. De asbestvezels zijn niet meer hechtgebonden. Ze zitten niet meer in het cement vast. Het risico op emissie van vezels bij het verwijderen is dan te groot. Dat mag dan alleen door een gecertificeerd bedrijf gebeuren. Een asbestinventarisatiebureau kan bepalen of vezels hechtgebonden zijn.
- Een particulier mag geen dakleien verwijderen. Omdat dakleien aan de bovenkant vaak zijn vastgespijkerd, is de kans op breuk te groot.
- Een particulier mag alleen asbest verwijderen van het gebouw dat een particuliere woonfunctie heeft, of een nevenfunctie (zonder bedrijfsfunctie) heeft bij die woning. Bijvoorbeeld bij een tuinhuisje. Is een bijgebouw in gebruik voor bedrijfsmatige activiteiten, zoals een schoonheidssalon of een administratiekantoor? Dan is er geen woonfunctie. In dat geval mag de particulier asbest niet zelf verwijderen.
Veiligheid
Voor het veilig verwijderen van asbest bestaat geen blauwdruk. Iedere situatie is anders. Een particulier moet dus zelf bepalen of hij in staat is het werk uit te voeren. Milieu Centraal heeft hier een voorlichtingsfilmpje over gemaakt.
Sloopmelding, start- en eindmelding
De eigenaar van het asbest moet verwijdering een week van tevoren melden bij de gemeente. Daarbij moet ook ten minste 2 dagen voor het daadwerkelijke begin van de verwijdering een melding worden gedaan. En er moet worden gemeld wanneer de werkzaamheden zijn beëindigd.
Verpakken asbesthoudend afval
.Asbesthoudend afval moet altijd goed verpakt worden, in niet-luchtdoorlatend verpakkingsmateriaal van zodanige dikte en sterkte dat het niet scheurt. Onverpakt asbest wordt geweigerd bij een gemeentelijk inzamelpunt.
Gemeentelijk inzamelpunt (milieustraat)
Asbesthoudend materiaal kan door particulieren ingeleverd worden bij de gemeentewerf/milieustraat. Doe navraag bij de gemeentewerf/milieustraat van uw gemeente naar de acceptatievoorwaarden. Milieustraten hebben een eigen acceptatiebeleid. Meestal vraagt een milieustraat om een afschrift van de melding van asbestverwijdering (sloopmelding). Het is mogelijk dat een milieustraat asbest zonder afschrift van een sloopmelding weigert in te nemen. Bij het uitladen van asbesthoudend materiaal mag het personeel niet assisteren.
Inleveren asbesthoudende voorwerpen
Bij de milieustraat kunt u ook (goed verpakte) losse voorwerpen inleveren, bijvoorbeeld bloembakken. Ook hier geldt: vraag vooraf naar de acceptatievoorwaarden.
Asbestgelijkend materiaal
Materiaal dat op asbest lijkt (bijvoorbeeld asbestvrije golfplaten) behandelt een milieustraat vaak als asbest. Ook voor dit materiaal geldt dus de eis dat u het goed verpakt aanlevert.
Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.
Lees meer op de pagina Inhoud Besluit bouwwerken leefomgeving.