Strategie Aanpak asbestdaken
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is een nieuwe aanpak gestart voor het versnellen van de verwijdering van asbestdaken. De Strategie Aanpak asbestdaken is er op gericht om dakeigenaren te stimuleren om hun asbestdak te verwijderen. Overheden kunnen hun steentje bijdragen door aan de publiekscampagne Asbestvrij dak door deel te nemen en zich aan te melden als partner. De campagne ondersteunt onder andere bij het opzetten van lokale acties.
Slijtage van asbestdaken
Asbestdaken liggen er al meer dan 30 jaar. Een asbestdak ligt in de buitenlucht en slijt door regen, vorst en zonlicht. Er komen daardoor losse asbestvezels vrij van het asbestdak. De asbestvezels komen door de wind in de lucht terecht of spoelen via het regenwater van het dak. Via de tuin of het erf kun je deze dan mee naar binnen lopen. Asbestvezels zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. De kans op gezondheidsproblemen neemt door de slijtage van de daken toe.
Verzekeren steeds lastiger
Daarnaast is het steeds lastiger om een asbestdak te verzekeren. Verzekeraars bieden vaker geen goede dekking meer aan of premies worden hoger. Dakvervanging na brand, hagel of storm wordt nauwelijks of niet meer vergoed en opruimschade wordt steeds kritischer beoordeeld.
Asbestdak verwijderen is slim
Het wetsvoorstel dat een verbod op asbestdaken mogelijk moest maken (2024), is door de Eerste Kamer verworpen. Er geldt dan ook geen verwijderplicht voor asbesthoudende daken, mits deze nog in goede staat zijn. Ondanks dat het niet verplicht is, kiezen steeds meer mensen ervoor hun asbestdak te verwijderen. Dit is een slimme keuze. Zo biedt een nieuw dak ook kansen voor verduurzaming, door bijvoorbeeld na de verwijdering een sedumdak, isolatie of zonnepanelen aan te leggen. Zo is het dak klaar voor de toekomst en draagt het bij aan een schone omgeving voor mens en dier.
Onder bepaalde omstandigheden is het voor particulieren mogelijk om zelf asbestdaken te verwijderen. Bijvoorbeeld het verwijderen van een asbest golfplaten dak met een oppervlakte van minder dan 35 m2.
Doe mee met de campagne Asbestvrij dak
Op de campagnewebsite asbestvrijdak.nl vindt u meer informatie, veelgestelde vragen en stappenplannen voor het verwijderen van een asbestdak. Uitgesplitst voor verschillende groepen dakeigenaren. Ook is het mogelijk om in gesprek te gaan en vragen te stellen aan de medewerkers van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Daarnaast kunnen overheden, uitvoeringsdiensten, brancheorganisaties en het bedrijfsleven helpen. Bijvoorbeeld door de communicatie te delen via eigen kanalen, aan te sluiten bij door de campagne opgezette acties of door zelf acties op te zetten. Wilt u weten hoe uw organisatie een steentje bij kan dragen? Lees hier verder en meld u aan als partner.
