Opslag en transport van asbest
Asbest moet zo snel mogelijk afgevoerd worden naar een eindverwerker (stortplaats). Voor bedrijven die asbest verwijderen of objecten verwijderen is het toegestaan om asbest te verzamelen op een vestiging en vanuit deze vestiging te verwijderen naar een eindverwerker. Voor particulieren is het mogelijk asbestafval in te leveren bij een milieustraat (gemeentewerf).
Naast de verplichtingen uit de Arbowetgeving staan regels voor de (tussen)opslag van asbesthoudend afval bij bedrijven onder het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Niet mengen met andere afvalstoffen
In het algemeen verplichten de regels dat asbesthoudend materiaal niet gemengd wordt met andere afvalstoffen. Het asbesthoudend materiaal moet goed verpakt worden zodat er geen vezels vrijkomen.
Wat de regels precies voor opslag inhouden staat uitgelegd op deze website. Zie hier:
- een overzicht van de verschillende opslagregels bij bedrijven;
- de regels over het opslaan van verwijderd asbest bij verwijderingsbedrijven en milieustraten
Deze regels gaan over de tussenopslag van asbesthoudend materiaal totdat het naar een definitieve stortplaats gaat. Voor stortplaatsen gelden aparte regels vanuit het Bal:
Vervoer van asbest
Asbesthoudend afval is gevaarlijk afval. De Wet vervoer gevaarlijke stoffen is hierop van toepassing. Voor het vervoer van asbest geldt dat er een begeleidingsbrief aanwezig moet zijn in het voertuig waarmee het asbest wordt vervoerd.
Voor installatiebedrijven en schildersbedrijven die asbesthoudend materiaal vervoeren in een bestelbus (motorrijtuig van rijbewijscategorie B) is een begeleidingsbrief niet nodig. Deze uitzondering staat in artikel 11 van het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen.
Voor vragen over regelgeving op het gebied van transport kunt u terecht bij de Inspectie Leefomgeving en transport.