Tweede Kamer geïnformeerd over de vergunningplicht vanwege de ingevoerde Europese Asbestrichtlijn
De staatssecretaris van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de Tweede Kamer op 23 september 2024 geïnformeerd over de manier waarop Nederland de vergunningplicht uit de Europese Asbestrichtlijn gaat invullen.
De Europese Asbestrichtlijn verplicht de lidstaten om een vergunningplicht in te voeren voor ondernemingen die sloopwerkzaamheden met asbest of asbestverwijderingswerkzaamheden verrichten. In de brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris dat er met de vergunningplicht nog meer aandacht komt voor de veiligheid van werknemers die met asbest werken. En dat is positief. Maar ook dat de verplichte aanpassing van de regelgeving onvermijdelijk zal leiden tot meer regels. Bij de invoering van de vergunningplicht wordt nadrukkelijk rekening gehouden met het zoveel mogelijk beperken van de toename van regels.
Vergunningplicht op hoofdlijnen
In de brief wordt de invulling van de vergunningplicht op hoofdlijnen beschreven. Het is de bedoeling dat een landelijke overheidsinstantie de vergunningen gaat verlenen waarmee een bedrijf op de Nederlandse markt mag werken. Volgens de Asbestrichtlijn moet een bedrijf bij de aanvraag van een vergunning een bewijs van naleving van bepaalde voorschriften leveren. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van certificering.
Dat betekent een uitbreiding van de certificeringsplicht zoals we die nu kennen. Daarbij wordt wel gekeken naar situaties die van deze certificeringsplicht kunnen worden uitgezonderd, zoals sporadische onderhoudswerkzaamheden met een zeer geringe blootstelling. En er wordt, naast verbetering van het certificatiestelsel, ingezet op een lichtere vorm van certificering voor minder risicovolle werkzaamheden. Verder zal bij de vergunningverlening gebruik worden gemaakt van publieke toezichtinformatie, zodat bij een bedrijf dat de regelgeving zeer slecht naleeft de vergunning kan worden geweigerd, geschorst of ingetrokken.
De Europese Asbestrichtlijn moet van de Europese Commissie uiterlijk 21 december 2025 door de lidstaten zijn geïmplementeerd in de nationale regelgeving. In de brief aan de Tweede Kamer is aangegeven dat dit ambitieus is en niet gegarandeerd kan worden dat dit in Nederland wordt gehaald. Om een grondslag voor de vergunningen te hebben, moet bijvoorbeeld eerst de Arbeidsomstandighedenwet worden gewijzigd. In het voorjaar van 2025 zal de Kamer worden geïnformeerd over de verwachte inwerkingtreding.
Meer informatie
Lees ook de brief aan de Tweede Kamer over de implementatie Asbestrichtlijn.
Bron: Nieuwsbrief Asbest van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan door een mail te sturen aan Postbusasbest@minszw.nl.