Voortgang en planning wijziging asbestregelgeving
Op 28 mei 2025 heeft de staatssecretaris van Participatie en Integratie een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over gezond en veilig werken. Deze brief gaat over meerdere onderwerpen, waaronder asbest. In het stuk over asbest geeft de staatssecretaris een toelichting op de voortgang en de planning van de wijziging van de asbestregelgeving. Die wijziging is nodig om te kunnen voldoen aan de gewijzigde Europese Asbestrichtlijn.
Gewijzigde regelgeving voor verwijdering asbest in 2027
In de brief staat dat Nederland al strenge asbestregelgeving heeft met een beschermingsniveau dat overeenkomt met de richtlijn. Nederland voldoet bijvoorbeeld al aan de verlaagde grenswaarde. Maar voor de markttoelating van bedrijven en de kwalificatie van werknemers zijn wel aanpassingen in de regelgeving nodig. De belangrijkste wijziging is dat bedrijven die asbest verwijderen, een vergunning moeten hebben. Het is nu duidelijk dat het niet haalbaar is om op de formele implementatiedatum van 21 december 2025 op alle punten volledig te voldoen. De ambitie is om de gewijzigde regelgeving op 1 januari 2027 in werking te laten treden.
Afstemming met stakeholders
Er is tijd nodig voor een zorgvuldige uitwerking in afstemming met de stakeholders, net als de benodigde toetsen en de juridische procedures om de Arbeidsomstandighedenwet en het Arbeidsomstandighedenbesluit aan te passen. Ondanks de krappe planning, moeten de wijzigingen zorgvuldig en met draagvlak worden gedaan. Dat is belangrijk, omdat de wijzigingen straks gevolgen hebben voor de bedrijven die onder de vergunningplicht gaan vallen. De kosten voor de vergunning worden zo laag mogelijk gehouden. Er zullen geen leges in rekening worden gebracht en de vergunning wordt in principe voor onbepaalde tijd verstrekt. In sommige gevallen kan een vergunning ook voor een bepaalde tijd worden verleend, maar dat moet nog worden uitgewerkt. De bedoeling is dat bedrijven die geen ernstige overtredingen hebben begaan, na een vrij eenvoudige beoordeling een vergunning kunnen krijgen.
Bewijs van naleving bij aanvragen vergunning
Volgens de richtlijn moet een 'bewijs van naleving' worden geleverd bij het aanvragen van een vergunning. De brief licht toe dat certificering zal worden voorgeschreven als het bewijs van naleving. Maar certificering zal niet nodig zijn voor nog aan te wijzen werkzaamheden met weinig risico's. Het huidige certificatieschema zal worden verbeterd en aangepast op de nieuwe regelgeving. Daarvoor worden kaders opgesteld. Binnenkort start Ascert met het opstellen van een nieuw certificatieschema.
De afgelopen tijd is verkend wie de vergunningen kan verlenen. Daaruit is Dienstverlening, Samenwerkingsverbanden en Uitvoering (DSU) gekomen als beoogd vergunningverlener. Dit is een directie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), die diverse regelingen uitvoert. Met DSU wordt gesproken over de verdere uitwerking.
Gezonde en veilige omgeving is belangrijk
In de brief spreekt de staatssecretaris waardering uit voor de mensen die asbest verwijderen en daarmee zorgen voor onze gezonde en veilige werk- en leefomgeving. Zijn inzet is dat zij dat zelf ook gezond en veilig doen.
Meer informatie
Hier vindt u de brief aan de Tweede Kamer over gezond en veilig werken (verwijst naar een andere website) van 28 mei 2025.
Bron: Nieuwsbrief Asbest van het ministerie van SZW. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan door een e-mail te sturen aan postbusasbest@minszw.nl.