Publicaties asbest
Er verschijnen regelmatig publicaties rondom asbest. Hieronder vindt u een aantal van de meest recente publicaties.
Blootstelling aan asbest via leidingwater
Een deel van het drinkwaternet bestaat nog uit oude leidingen van asbestcement. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Gezondheidsraad gevraagd of dat een gezondheidsrisico oplevert. In Nederlands leidingwater komen zeer lage concentraties asbestvezels voor. Dat levert volgens de Gezondheidsraad geen gezondheidsrisico’s op.
- Advies Blootstelling aan asbest via leidingwater (pdf, 438 kb, januari 2024, Gezondheidsraad)
Beleidsevaluatie Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS)
In 2023 is de doeltreffendheid en doelmatigheid van het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS) geëvalueerd. De resultaten van de evaluatie zijn opgenomen in het rapport beleidsevaluatie Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS).
Onderzoek functioneren certificatiestelsel asbest
Met het certificatiestelsel asbest moet gezond en veilig werken in de asbestinventarisatie en asbestsanering geborgd worden. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft aangegeven dat hij de werking van het huidige certificeringsstelsel wil onderzoeken, zodat hij de Tweede Kamer kan informeren over het functioneren ervan. Ook mogelijke varianten kunnen aangereikt worden. Dat is de aanleiding voor voorliggend onderzoek.
- Onderzoek functioneren certificatiestelsel asbest (pdf, 1 MB) (september 2017, Tauw)
E-publicatie Veilig werken met asbest
Regels voor het veilig werken met asbest bij bedrijfsmatige asbestverwijdering.
Herkomst vrijstellingen asbestinventarisatieverplichtingen
In de regel moet voordat asbest verwijderd wordt een inventarisatie door een gecertificeerd bedrijf plaatsvinden. In een beperkt aantal gevallen is hier een vrijstelling voor. Dit rapport bevat een reconstructie van de totstandkoming en onderbouwing van vrijstellingen van inventarisatieverplichtingen.
- Herkomst vrijstellingen asbestinventarisatieverplichtingen (pdf, 950 kB) (Bureau KLB, 2016)
Aedes-handboek asbest
Aedes is de vereniging van woningcorporaties. Woningcorporaties zijn als opdrachtgever verantwoordelijk voor de veiligheid van bewoners én personeel tijdens de aanpak van asbest in hun gebouwen en woningen. Een zorgvuldig verlopen proces is daarom van groot belang om risico’s te beheersen. Dit handboek ondersteunt corporaties bij het maken van beleid en het ontwikkelen van goed opdrachtgeverschap.
- Aedes-handboek asbest (pdf, 1.6 MB) (Aedes, 2016)
Handreiking aanpak asbestincidenten
In 2018 is de handreiking aanpak asbestincidenten (versie 1.1) verschenen. Dit is de opvolger van het Plan van aanpak asbestbrand 2016. De ontwikkelingen bij de publieke organisaties, inclusief de wijze waarop zij samenwerken, evenals de ervaringen en kennis over hoe om te gaan met asbestincidenten, zijn redenen geweest om deze Handreiking te ontwikkelen. De door de Raad van Directeuren Veiligheidsregio vastgestelde Handreiking aanpak asbestincidenten is een dynamisch document en heeft uitdrukkelijk de status van werkversie. Het wordt onderhouden door het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (voorheen IFV).
Asbest in Tweede Kamerstukken
Asbest is ook met enige regelmaat onderwerp in Tweede Kamerstukken. Voor dit overzicht kijkt u op de site van de Tweede Kamer. Gebruik daarvoor de zoekterm 'asbest'.