Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest
Er is een belangrijk verschil in de verschillende asbesttoepassingen. Deze kunnen hechtgebonden of niet-hechtgebonden (losgebonden) zijn. Een belangrijk onderscheid dat bepaalt wat de risico's zijn van het asbesthoudend materiaal en hoe het asbest verwijderd moet worden.
'Hechtgebonden' noemen we de asbestmaterialen waarin de vezels stevig in een dragermateriaal verankerd zitten. Als het materiaal in goede staat verkeert en niet wordt bewerkt of gesloopt, komen er nauwelijks vezels vrij. Een goed voorbeeld van hechtgebonden asbest is asbestcement golfplaten en vlakke platen die in goede staat verkeren.
'Niet-hechtgebonden', ook wel losgebonden genoemd, zijn de asbesthoudende materialen waarin de vezels niet of nauwelijks aan een dragermateriaal zijn gebonden, zoals spuitasbest, niet-hechtgebonden brandwerend board en zwaar verweerd asbestcement. De vezels kunnen dan gemakkelijk vrijkomen.
Spuitasbest
Spuitasbest is zeer losgebonden asbesthoudend materiaal, dat voor 1978 regelmatig is gebruikt als isolatiemateriaal en als brandwerende laag op staalconstructies, meestal in grote gebouwen. Omdat uit spuitasbest zeer gemakkelijk vezels kunnen vrijkomen, moet het materiaal worden verwijderd of volledig worden afgeschermd.
Naast het los- en hechtgebonden asbest is er onderscheid te maken in verschillende soorten asbestmineralen.