Europese noodverordening versnelde inzet hernieuwbare energie
De tijdelijke EU-Noodverordening versnelde inzet hernieuwbare energie is gericht op het versnellen en vereenvoudigen van vergunningprocedures voor het opwekken van hernieuwbare energie en de bijbehorende versterking van energienetten.
Eind 2022 is de EU-Verordening tot vaststelling van een kader om de inzet van hernieuwbare energie te versnellen van kracht geworden. De Noodverordening Hernieuwbare Energie gold oorspronkelijk voor 18 maanden. Met Verordening 2024/223 is er besloten om de Noodverordening Hernieuwbare Energie te verlengen. De verlengende verordening is op 1 juli 2024 van kracht geworden. Deze verlengt enkele artikelen tot en met 30 juni 2025. Ook is een nieuw artikel ingevoegd over het ontbreken van alternatieve of bevredigende oplossingen.
Op de website van de Europese Unie staat de geconsolideerde tekst van de Noodverordening Hernieuwbare Energie.
Doel verordening
De noodverordening is gericht op het versnellen en vereenvoudigen van vergunningprocedures voor het opwekken van hernieuwbare energie en voor de bijbehorende versterking van energienetten.
Toepassingsbereik
De noodverordening is van toepassing op projecten voor hernieuwbare energie waarvoor een vergunning is vereist. De verordening bevat termijnen voor vergunningprocedures voor:
- installatie van zonnepanelen, zonneboilers en energieopslagfaciliteiten
- repowering (vernieuwen en vervangen) van bestaande duurzame energieprojecten
- aanleg van warmtepompen (inclusief bodemwarmtesystemen)
- eventuele energie-infrastructuur die nodig is om deze projecten te kunnen aansluiten
Handreiking
Er is een handreiking opgesteld, waarin staat wat de verordening voor gemeenten en provincies in Nederland betekent: Toelichting voor gemeenten en provincies over de EU-Noodverordening. In deze handreiking staat eerst een algemene inleiding, daarna per artikel een uitleg naar de Nederlandse context.
De handreiking is opgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Kenniscentrum Europa Decentraal en het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES), met inbreng van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Handreiking in ontwikkeling
De handreiking is een document in ontwikkeling. Op een aantal punten is nog niet alles helemaal duidelijk. Mogelijk wordt de uitleg op een later moment bijgesteld. Dan staat weer een actuele versie op de website van NP RES.