Afwijken van voorschriften Bbl bij monumenten
Bij monumenten kan worden afgeweken van een voorschrift uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (artikel 2.8). De voorschriften uit een omgevingsvergunning gaan namelijk voor de voorschriften uit het Bbl.
Dit geldt voor de volgende activiteiten:
- een omgevingsplanactiviteit die betrekking heeft op een (voorbeschermd) monument (gemeentelijk of provinciaal). Ook gemeentelijke (archeologische) monumenten die een omgevingsplan nog niet aanwijst of voorbeschermt maar oud recht wel, valt daar onder (artikel 8.1 Bbl).
- een activiteit uit de omgevingsverordening die betrekking heeft op een monument
- een rijksmonumentenactiviteit
Dit betekent niet dat een monument niet aan het Bbl hoeft te voldoen. Er moet eerst gezocht zijn naar een andere oplossing voordat men mag afwijken.
Voorbeelden
- Een schoorsteen op een monument die op instorten staat mag, mag niet zomaar worden verwijderd, maar moet in principe worden hersteld.
- Als een monument wordt verbouwd tot een kantoorpand kunnen de trappen niet voldoen aan de voorschriften voor vluchten. Er zal dan een andere vluchtroute gemaakt moeten worden. Of er geldt een beperking voor het aantal personen dat er mag werken.
- Bij herinrichting van een kerk naar evenementencentrum kan de draairichting van de kerkdeur verkeerd zijn. Dan zal eerst een andere oplossing gezocht moeten worden om te komen tot een veilig gebouw.
- Als het aanbrengen van een brandmeldinstallatie in een monument niet of slechts beperkt mogelijk is, zal in veel gevallen een gebruiksbeperking worden opgelegd. Daardoor worden minder personen in het pand toegelaten.