Instructieregels toelaten activiteit in of bij aangemerkt omgevingstype (zoals openbare ruimte, industrieterrein of stiltegebied)
Bij toelaten van een activiteit op een locatie in het omgevingsplan beoordeelt het bevoegd gezag geluid. Voor enkele in de instructieregels aangemerkte omgevingstypen gelden specifieke eisen of mogelijkheden.
Situaties waarbij bevoegd gezag instructieregels toepast
In de instructieregels van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) zijn enkele omgevingstypen aangemerkt. Hier past het bevoegd gezag (ook) andere instructieregels toe dan bij het toelaten van één activiteit in een niet aangemerkt omgevingstype. Het gaat om activiteiten op een locatie:
- in de openbare buitenruimte
- op een industrieterrein met geluidproductieplafonds (gpp's)
- op een in het omgevingsplan aangewezen bedrijventerrein
- in een in het omgevingsplan aangewezen agrarisch gebied
Daarnaast bevat de provinciale omgevingsverordening instructieregels voor activiteiten in of bij een stiltegebied.
Overigens bieden de instructieregels voor deze aangemerkte én andere door het bevoegd gezag zelf te bepalen omgevingstypen ruimte voor een lokale afweging over de geluidkwaliteit en verdeling van geluidruimte.
Het bevoegd gezag past de instructieregels toe bij het vaststellen van een omgevingsplan, een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit of een projectbesluit.
Waarop de instructieregels precies van toepassing zijn, staat op de pagina's:
- Toepassingsbereik instructieregels toelaten één activiteit op een locatie
- Toepassingsbereik instructieregels over geluidgevoelig gebouw
Activiteiten in de openbare buitenruimte
Bij het toelaten van activiteiten in de openbare buitenruimte gaat het om locatiegebonden activiteiten, zoals ambulante handel en parkeren en evenementen. Hierop zijn de instructieregels van paragraaf 5.1.4.2.1 'Algemene bepalingen' en artikel 5.73 Bkl (uitzondering geluidbronnen) van toepassing.
De regels in het omgevingsplan moeten zorgen voor een evenwichtige toedeling van functies aan locaties (artikel 4.2 Omgevingswet) en een aanvaardbaar geluid (artikel 5.59 Bkl).
Activiteiten op een industrieterrein met gpp's
Bij toelaten van een activiteit op een industrieterrein zijn de instructieregels uit paragraaf 5.1.4.2a 'Geluid afkomstig van wegen, spoorwegen en industrieterreinen' van toepassing (artikel 5.78 Bkl). Bij toelaten van windturbines, civiele buitenschietbanen, militaire buitenschietbanen en militaire springterreinen op een industrieterrein zijn daarnaast de instructieregels uit paragraaf 5.1.4.2.3 'Geluid door specifieke activiteiten' van toepassing.
De regels in het omgevingsplan moeten ervoor zorgen dat de activiteiten op het industrieterrein niet leiden tot meer geluid dan de vastgestelde gpp's (artikel 5.78f Bkl). Om het geluid te beperken met regels kan het bevoegd gezag bijvoorbeeld:
- het geluid door afzonderlijke bedrijven reguleren via een vergunningstelsel in het omgevingsplan
- waarden stellen voor geluid door een activiteit op een locatie in regels in het omgevingsplan
- het aantal activiteiten of werkingstijden beperken in regels in het omgevingsplan
Regels in het omgevingsplan kunnen gelden voor bepaalde delen van het industrieterrein of specifieke locaties of activiteiten. Er zijn een aantal restricties. De regels in het omgevingsplan mogen:
- niet gelden voor ongevallenbestrijding en stemgeluid (artikel 5.78h Bkl)
- geen waarde bevatten die op 50 meter van de grens van een locatie van een militaire terrein lager is dan 55 dB (standaardwaarde uit tabel 5.56.1 Bkl, plus 5 dB)
- geen andere regels dan regels met waarden hebben voor militaire terreinen (5.78g Bkl)
Het bevoegd gezag kan in aanvulling op de regels in het omgevingsplan ook zelf maatregelen treffen om te voldoen aan het geluidproductieplafond. Bijvoorbeeld de aanleg van een geluidwal.
Bij toelaten van een specifieke activiteit, zoals een windturbine, op een industrieterrein past het bevoegd gezag de regels uit paragraaf 5.1.4.2.3 Bkl toe. Het geluid door een specifieke activiteit is geen onderdeel van de geluidproductie van het industrieterrein (artikel 5.78c, lid 1 Bkl).
Activiteiten op een bedrijventerrein of in een agrarisch gebied
Op toelaten van een activiteit op een bedrijventerrein of in een agrarisch gebied zijn de instructieregels uit paragrafen 5.1.4.1 en 5.1.4.2 Bkl van toepassing. De gemeente kan de standaardwaarden voor LAr,LT en LAmax met respectievelijk 5 dB verhogen of verlagen. De gemeente moet bij toepassing van deze regels het betreffende omgevingstype aanwijzen in het omgevingsplan (artikel 5.65, lid 2, en lid 3 Bkl). De met 5 dB verhoogde of verlaagde waarde is een standaardwaarde.
Overigens kan het bevoegd gezag in deze en andere omgevingstypen andere waarden dan de standaardwaarde (periode en hoeveelheid geluid) hanteren (artikel 5.64, lid 2 Bkl). Dan is geen sprake meer van toepassen van standaardwaarden. Voorwaarde is dat deze waarden zorgen voor een aanvaardbaar geluid en voldoen aan de grenswaarden. Deze mogelijkheid voor flexibiliteit bestaat voor de meeste activiteiten (artikelen 5.66) en specifieke activiteiten (artikel 5.75, lid 2, artikel 5.76, lid 3, en artikel 5.77, lid 2 Bkl).
Activiteiten in of bij een stiltegebied
Op toelaten van een activiteit in of bij een in het omgevingsplan aangewezen stiltegebied kunnen instructieregels uit een provinciale verordening van toepassing zijn. Deze instructieregels kunnen invloed hebben op de regels voor activiteiten in of in de nabijheid van stiltegebieden. De gemeente zorgt voor het voldoen aan de instructieregels door activiteiten niet of onder voorwaarden op een locatie toe te laten. Denk aan luidruchtige of verkeersaantrekkende bedrijven, recreatiebedrijven, toeristische attracties, kartbanen, schietterreinen in de open lucht of hondenpensions/-kennels. Een voorbeeld van een direct werkende regel is een verbod van motorvoertuigen in een stiltegebied. Maar er kunnen ook regels gelden over de bedrijfstijden, de bedrijfsvoering of het geluid.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.
Lees meer op de pagina Inhoud Besluit kwaliteit leefomgeving.