Aanvullende instructieregels voor industrieterrein bij vaststellen geluidproductieplafond
Voor een industrieterrein gelden bij vaststellen van een geluidproductieplafond als omgevingswaarde (gpp) aanvullende instructieregels. Dit zijn regels over het verplicht en vrijwillig vaststellen van een gpp. Deze gelden naast de instructieregels voor alle bronnen met een gpp.
Instructieregels voor alle bronnen met een geluidproductieplafond
Voor alle bronnen met geluidproductieplafond gelden bij vaststellen van een gpp instructieregels over:
Aanvullende instructieregels
Verplicht geluidproductieplafond bij toelaten bepaalde activiteiten
Het bevoegd gezag stelt een geluidproductieplafond vast voor een industrieterrein als er in het omgevingsplan een activiteit wordt toegelaten die in aanzienlijke mate geluidhinder kan veroorzaken (artikel 5.78b en 5.78c Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bkl)). Het gaat om de volgende activiteiten:
- activiteiten genoemd in bijlage VIII bij het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)
- het gelijktijdig in gebruik hebben van een of meerdere elektromotoren of verbrandingsmotoren met een gezamenlijk geïnstalleerd motorisch vermogen van 15 MW of meer. Voor het bepalen van het gezamenlijke vermogen blijven enkele gespecificeerde typen elektro- of verbrandingsmotoren buiten beschouwing (artikel 5.78b lid 1)
- het gebruiken van niet in een gesloten gebouw ondergebrachte transformatoren met een maximaal gelijktijdig in te schakelen elektrisch vermogen van 200 MVA of meer.
Op deze aanwijzing bestaat een uitzondering voor activiteiten die niet in aanzienlijk mate geluidhinder veroorzaken. Dat is als het omgevingsplan of een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit waarborgt dat het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau op 50 m afstand van de grens van de locatie van de activiteit niet hoger is dan de standaardwaarden uit tabel 5.65.1.Bkl (5.78b lid 2 Bkl).
Geen belemmering defensietaken
Bij de vaststelling van geluidproductieplafonds voor een industrieterrein waarop defensietaken worden uitgevoerd mogen geen belemmeringen ontstaan voor de uitoefening van die taken (artikel 3.40 Bkl).
Geluid van een industrieterrein
Een industrieterrein met gpp is een cluster van locaties waar bedrijfsfuncties zijn toegelaten. Het bevoegd gezag legt de grens van het industrieterrein rondom dit cluster vast in het omgevingsplan (artikel 5.78e Bkl). Het bevoegd gezag toetst het gezamenlijk geluid door alle op het industrieterrein toegelaten activiteiten. Windturbines, windparken, civiele buitenschietbanen, militaire buitenschietbanen en militaire springterreinen zijn uitgezonderd (artikel 5.78c Bkl).
Geluid door activiteiten op een industrieterrein
Om het geluid door de activiteiten op een industrieterrein te reguleren neemt het bevoegd gezag regels op in het omgevingsplan.
Gegevens vragen van bedrijven
Het bevoegd gezag mag informatie over geluid door een activiteit op een industrieterrein opvragen. Dit kan bij veroorzaker van het geluid, zolang het over een andere activiteit dan wonen gaat (artikel 10.39a Omgevingsbesluit). Er zijn twee uitzonderingen, waarover het bevoegd gezag geen informatie mag opvragen:
- vertrouwelijk aangemerkte informatie over het geluid door een activiteit in het kader van landsverdediging (lid 2a)
- informatie over geluid door een activiteit die op 30 m van de locatiegrens niet meer geluid (LAr,LT) mag veroorzaken dan de standaardwaarde minus 5 dB.
Instructieregels voor vaststellen gpp door provincie
De gemeente kan de bevoegdheid tot vaststellen van een gpp voor een industrieterrein overdragen aan de provincie. Overdragen kan als dat nodig is voor een doelmatige beheersing van het geluid van het industrieterrein (artikel 2.12a Omgevingswet). Na overdracht gelden de instructieregels voor vaststellen van een gpp voor de provincie (artikel 5.78c Bkl). De provincie stelt het gpp vast in een zelfstandig besluit.
Instructieregels bij vrijwillig geluidproductieplafond
Het bevoegd gezag kan ook vrijwillig een gpp vaststellen. Dat kan voor een gebied waar het omgevingsplan activiteiten toelaat. Een vrijwillig gpp is vrijwel gelijk aan een verplicht gpp en kent dezelfde eisen. Er is 1 verschil, namelijk dat het omgevingsplan bij een vrijwillig gpp geen activiteiten toelaat die een aanzienlijke mate van geluidhinder kunnen veroorzaken.
Meer informatie
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.