Verantwoordelijkheden bij basisgeluidemissie
De gemeente of het waterschap monitort de toename van geluid ten opzichte van de basisgeluidemissie. De gemeente of het waterschap overweegt maatregelen wanneer sprake is van een significante toename.
Monitoring en andere verplichtingen
De gemeente of het waterschap monitort het geluid dat de lokale (spoor)weg met een basisgeluidemissie (bge) veroorzaakt. Als het geluid door de lokale (spoor)weg meer dan 1,5 dB hoger is dan de bge, zijn er 2 verplichtingen. Deze verplichtingen gelden alleen als het geluid door de lokale (spoor)weg én het geluid op een geluidsgevoelig gebouw meer dan 1,5 dB hoger is. Deze verplichtingen zijn (artikel 3.28 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)):
- Ga mogelijkheden na voor het treffen van geluidbeperkende of geluidwerende maatregelen.
- Voldoe aan de grenswaarde voor de binnenwaarde voor geluidgevoelige gebouwen waar op de gevel een overschrijding is van de grenswaarde.
Besluit vaststelling geluidwerende maatregelen
Als blijkt dat de grenswaarde wordt overschreden (ook na het treffen van geluidbeperkende maatregelen), neemt het bevoegd gezag een besluit 'vaststelling geluidwerende maatregelen'.
Wie bevoegd gezag is
Het bevoegd gezag is:
- voor gemeentelijke wegen: het college van burgemeester en wethouders
- voor waterschapswegen: het dagelijks bestuur van het waterschap
- voor lokale spoorwegen voor zover deze niet bij omgevingsverordening zijn aangewezen: het college van burgemeester en wethouders
Omgevingswaarde als mogelijkheid
De gemeente kan een bge ook als omgevingswaarde in het omgevingsplan vaststellen (artikel 2.11, lid 1, Omgevingswet). De gemeente bepaalt zelf hoe ze moet handelen om aan deze grens te voldoen (artikel 2.10, lid 2, Omgevingswet).
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.