Overzicht voorgenomen wijzigingen regelgeving en geluid
De Omgevingswet en de onderliggende regelgeving zijn constant in ontwikkeling. Dit komt door wijzigingen in het beleid of door het verbeteren van bestaande regels. De onderstaande voorgenomen wijzigingen zijn geordend naar de Omgevingswet, de Algemene maatregelen van Bestuur (AMvB's) en de Omgevingsregeling.
Omgevingswet
Op het moment zijn er geen voorgenomen wijzigingen van de Omgevingswet bekend die specifiek gelden voor het aspect geluid.
Meer informatie over voorgenomen wijzigingen van de Omgevingswet staat op de pagina Wijzigingen Omgevingswet. Daar staat ook een werkversie van de Omgevingswet waarin deze wijzigingen zijn verwerkt.
Wijzigingen Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB's)
Voor het aspect geluid zijn de volgende ontwerpbesluiten relevant:
Ontwerp-Verzamelbesluit IenW milieu 2025
Het ontwerp-Verzamelbesluit IenW milieu 2025 (hierna: Verzamelbesluit) wijzigt het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)), het Omgevingsbesluit en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (Babw).
Wijzigingen Besluit kwaliteit leefomgeving
Artikel III van het Verzamelbesluit wijzigt de instructieregels voor geluid in hoofdstuk 3, 5 en 12 van het Bkl. De belangrijkste wijzigingen voor geluid zijn:
- Een verhoging van de ondergrens voor de verkeersintensiteit van gemeentewegen en lokale wegen van 1.000 motorvoertuigen per etmaal naar 2.500 motorvoertuigen. Deze wijziging wordt doorgevoerd in de artikelen 3.26, 5.78, 5.78ae en 7.10a Bkl. Bevoegde gezagen hoeven na deze verhoging van de ondergrens in minder situaties verplicht de instructieregels toe te passen.
- Ook in het kader van een verkeersbesluit kan straks een besluit geluidwerende maatregelen genomen worden. Dit is geregeld via een wijziging van artikel 3.52 Bkl.
- Het basisjaar voor de bepaling van de basisgeluidemissie voor de lokale (spoor)wegen is uiterlijk 2026. Door deze wijziging van artikel 11.46 Bkl (dat overigens nog niet in werking is getreden) vervalt ook de eerder in dat artikel voorziene invoering van de basisgeluidsemissie in 2 fasen. Dat hield in dat de basisgeluidemissie eerst voor alleen de drukkere wegen werd ingevoerd en pas later voor minder drukke wegen.
- De terugsaneerwaarde wordt verlaagd voor geluidgevoelige gebouwen met een saneringsverplichting. Een wijziging van de artikelen 12.12, 12.13 en 12.13a Bkl regelt dit. Hierdoor komen meer gebouwen in aanmerking voor het treffen van geluidbeperkende maatregelen. Deze wijziging heeft overigens geen effect op de selectie van geluidgevoelige gebouwen die op de saneringslijst geplaatst kunnen worden.
Wijzigingen Omgevingsbesluit
Artikel IV van het Verzamelbesluit wijzigt het Omgevingsbesluit. De belangrijkste wijzigingen voor geluid zijn:
- Bij een besluit voor het herstel van gebreken bij de herberekening en eerste vaststelling van geluidproductieplafonds is de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing in plaats van de uitgebreide procedure (artikel 10.6e Omgevingsbesluit).
- De lijst van saneringswoningen kan worden gewijzigd. Dit wordt geregeld via een wijziging van artikel 15.2 Omgevingsbesluit.
Wijzigingen Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer
Artikel VI van het Verzamelbesluit wijzigt artikel 21a Babw. Artikel 21a Babw regelt dat een deel van de geluidregels uit het Bkl van overeenkomstige toepassing is bij verkeersbesluiten die leiden tot meer geluid door een weg. Dit is verduidelijkt door in dit artikel ook te verwijzen naar artikel 5.78 Bkl (waarde van het geluid).
Ontwerpbesluit windturbines leefomgeving
Het Ontwerpbesluit windturbines leefomgeving (hierna Besluit windturbines) wijzigt het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup), het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) en het Omgevingsbesluit.
Wijzigingen Besluit activiteiten leefomgeving
In artikel I van het Besluit windturbines wordt het Bal gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen voor geluid zijn:
- Windturbinebepalingen die op een bestaande windturbine of bestaand windpark van toepassing waren, blijven gelden totdat daarover een nieuw besluit (bijvoorbeeld nieuw deel omgevingsplan) wordt genomen. Hiervoor wordt de datum 30 juni 2025 geschrapt in artikel 3.14b, eerste lid, Bal. Gemeenten hebben tot 1 januari 2032 de tijd om het omgevingsplan aan te passen, zodat alsnog aan de instructieregels over geluid wordt voldaan.
- De waarden voor geluid in artikel 4.430c Bal gelden niet meer voor geluidgevoelige gebouwen die gevestigd zijn op een industrieterrein Wet geluidhinder of op een industrieterrein met geluidproductieplafonds.
- Voor windparken waarvoor eerder geluidnormen zijn vastgesteld die boven de grenswaarden van artikel 4.430a Bal liggen geldt eerbiedigende werking. Het nieuwe artikel 4.430ca Bal regelt dat deze geluidnormen blijven gelden zolang het windpark onder de algemene regels van paragraaf 4.430a Bal valt.
- Voor geluidgevoelige gebouwen die functioneel verbonden zijn met een windpark gelden de waarden voor geluid van artikel 4.430c Bal niet meer. Dit wordt geregeld met het nieuwe artikel 4.430cb Bal.
Wijzigingen Besluit kwaliteit leefomgeving
In artikel II van het Besluit windturbines wordt het Bkl gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen voor geluid zijn:
- Er komt een aangescherpte normering voor geluid van windturbines. Daarnaast wordt in artikel 5.74 Bkl de mogelijkheid om de nieuwe standaardwaarden 45 Lden en 39 Lnight te verhogen begrensd tot de grenswaarden 47 Lden en 41 Lnight.
- Het nieuwe artikel 5.74a Bkl is bedoeld als overgangsrecht voor afwijkende geluidnormen die al eerder waren vastgesteld. Voor die geluidnormen geldt eerbiedigende werking, wat inhoudt dat deze geluidnormen zolang het windpark niet wordt gesloopt of vervangen, ook in de toekomst nog gelden.
- Artikel 8.41 geeft de mogelijkheid om aan een omgevingsvergunning milieubelastende activiteit (mba) voorschriften te verbinden die voorzien in een lagere geluidsnorm dan de normaliter geldende geluidsnorm van 45 dB Lden en 39 dB Lnight. Deze mogelijkheid wordt geboden om rekening te kunnen houden met cumulatie van geluidhinder die door verschillende windturbines in elkaars omgeving wordt veroorzaakt, of de bijzondere aard van het gebied.
- In hoofdstuk 12 wordt de nieuwe afdeling 12.2A Overgangsrecht windturbines ingevoerd. Het nieuwe artikel 12.15 Bkl voorziet onder meer in overgangsrecht voor afwijkende geluidsnormen die niet voldoen aan de artikelen 5.74 tot en met 5.75 Bkl, die in een omgevingsplan waren opgenomen in de periode tussen 1 januari 2024 en 1 juli 2025 (de datum van inwerkingtreding van het Besluit windturbines). Gemeenten hebben dan tot 1 januari 2032 de tijd om het omgevingsplan aan te passen zodat aan de instructieregels van hoofdstuk 5 Bkl wordt voldaan.
Meer informatie over voorgenomen wijzigingen van de AMvB's staat op de pagina Wijzigingen AMvB's. Daar staan ook werkversies van de verschillende AMvB's waarin alle voorgenomen wijzigingen zijn verwerkt.
Omgevingsregeling
Op het moment zijn er geen voorgenomen wijzigingen van de Omgevingsregeling bekend die specifiek gelden voor het aspect geluid.
De voorgenomen wijzigingen van de Omgevingsregeling en een werkversie hiervan staan op de pagina Wijzigingen Omgevingsregeling. Daar staat ook een werkversie van de Omgevingsregeling waarin deze wijzigingen zijn verwerkt.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.