Regels over geluid voor bedrijven op een industrieterrein met geluidproductieplafond
De direct werkende regels voor bescherming tegen geluid van bedrijven op een industrieterrein met geluidproductieplafond (gpp) of in de overgangsfase een gezoneerd industrieterrein staan in het omgevingsplan. Voor een aantal bedrijven staan er locatieonafhankelijke regels over geluid in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Er kan daarnaast een maatwerk- of vergunningvoorschrift gelden.
Geluid bij bedrijven op een industrieterrein met geluidproductieplafond in het tijdelijk en nieuw deel omgevingsplan
In het omgevingsplan staan regels voor de bescherming tegen geluid door activiteiten, zoals een bedrijf op een industrieterrein met geluidproductieplafond (gpp) of een gezoneerd industrieterrein. De regels voor bedrijven op een industrieterrein staan eerst in het tijdelijk deel van het omgevingsplan: in de bruidsschat en in de planologische regels.
Gemeenten kunnen daarna de regels voor geluid van de bedrijven op een industrieterrein met gpp op hun grondgebied aanpassen. De regels in het omgevingsplan voor bedrijven op een industrieterrein met gpp moeten passen binnen:
- de instructieregels van paragraaf 5.1.4.2.3 Specifieke activiteiten Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) én;
- de instructieregels van paragraaf 5.1.4.2a.2 Geluid afkomstig van industrieterreinen met gpp. Deze worden ingevoegd via het Aanvullingsbesluit geluid.
Deze regels komen dan in het nieuwe deel van het omgevingsplan.
Regels voor te beschermen objecten bij bedrijven op een industrieterrein met geluidproductieplafond
Regels in tijdelijk deel omgevingsplan
De regels in het tijdelijk deel van het omgevingsplan hebben betrekking op aanwezige en tijdelijke geluidgevoelige gebouwen bij een bedrijf (artikel 1.1 en 22.55 bruidsschat omgevingsplan).
De regels van de bruidsschat zijn niet van toepassing op geluidgevoelige gebouwen die (deels) op een industrieterrein met gpp liggen, op tijdelijke gebouwen en op niet-geluidgevoelige gevels. Deze krijgen dus geen bescherming tegen geluid (artikel 22.54 bruidsschat).
Regels in nieuw deel omgevingsplan
De regels in het nieuwe deel van het omgevingsplan bieden via het instrument geluidproductieplafonds bescherming aan geluidgevoelige gebouwen. De gemeente kan in specifieke situaties ook regels opnemen ter bescherming van andere gebouwen of locaties.
De instructieregels uit het Bkl zijn niet van toepassing op geluidgevoelige gebouwen (deels) gelegen op een industrieterrein met gpp. Deze krijgen dus geen bescherming tegen geluid (artikel 5.55 Bkl).
Beschermingsniveau bij bedrijven op een industrieterrein met geluidproductieplafond
Regels in tijdelijk deel omgevingsplan
Het beschermingsniveau bij bedrijven op een industrieterrein met gpp is voor geluid in de bruidsschat gelijk aan het beschermingsniveau uit het Activiteitenbesluit.
Dit geldt voor de immissiewaarden en dat de immissiewaarden voor het maximale geluidniveaus niet van toepassing zijn op laad- en losactiviteiten in de periode tussen 07.00 en 19.00 uur. Dit staat in artikel 22.63 bruidsschat.
De immissiewaarden gelden op geluidgevoelige gebouwen buiten het industrieterrein met gpp. Ook de aanvullende eis uit het Activiteitenbesluit is overgenomen in de bruidsschat; immissiewaarde voor het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau op geluidgevoelige gebouwen geldt op 50 meter vanaf de grens van de locatie van de activiteit (artikel 22.71 bruidsschat).
Regels in nieuw deel omgevingsplan
In het nieuwe deel van het omgevingsplan bepaalt de gemeente zelf het beschermingsniveau, op basis van de instructieregels uit het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Dit zijn niet de instructieregels voor activiteiten uit paragraaf 5.1.4.2.2 Bkl, maar de instructieregels in paragraaf 5.1.4.2a.2 "Geluid afkomstig van industrieterreinen met gpp" die worden ingevoegd via het Aanvullingsbesluit geluid Omgevingswet.
Maatwerkvoorschriften
Bestaande maatwerkvoorschriften voor geluid uit de tijd voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet blijven geldig (artikel 22.45 bruidsschat omgevingsplan).
De algemene mogelijkheid voor het opstellen van maatwerkvoorschriften in de bruidsschat geldt ook voor geluid. De instructieregels uit het Bkl gelden bij het stellen van een maatwerkvoorschrift op grond van de bruidsschat. Bij het opstellen van maatwerkvoorschriften geldt daardoor de grenswaarde in geluidgevoelige ruimten uit het Bkl.
In het nieuwe deel van het omgevingsplan regelt de gemeente of en in welke vorm zij het opstellen van maatwerkvoorschriften voor bedrijven op een industrieterrein met gpp mogelijk maakt. De mogelijkheden voor maatwerk in het omgevingsplan moeten passen binnen de instructieregels van het Bkl.
Vergunningvoorschriften
Vergunningvoorschriften over geluid in een omgevingsvergunning milieu blijven op basis van het overgangsrecht (artikel 4.13 Invoeringswet Omgevingswet) gelden. Een vergunningvoorschrift dat een immissiewaarde bevat kan strijdig zijn met de immissiewaarde uit de bruidsschat. In een dat geval gaat de immissiewaarde uit het vergunningvoorschrift voor. Dit staat in artikel 22.1 bruidsschat.
Aanpassing van een vergunningvoorschrift over geluid via een maatwerkvoorschrift op basis van artikel 22.45 bruidsschat kan niet.
Maatregelen geluidemissie in algemene rijksregels milieubelastende activiteiten
In hoofdstuk 4 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staat een aantal activiteiten die door bedrijven in gesloten ruimte moeten uitvoeren om de geluidsemissie te beperken. In hoofdstuk 3 van het Bal vindt u per paragraaf een 'richtingaanwijzer' die aangeeft welke van de locatieonafhankelijke regels van hoofdstuk 4 van het Bal gelden.
Meten en berekenen geluid bij bedrijven op een industrieterrein met geluidproductieplafond
Het geluid bij bedrijven op een industrieterrein met gpp moet u berekenen met behulp van de Handleiding meten en rekenen industrielawaai. Dit is op grond van artikel 22.74 bruidsschat geregeld in de Omgevingsregeling.
Begrip: Omgevingsplan, tijdelijk deel
Het tijdelijk deel van het omgevingsplan is het omgevingsplan dat bij inwerkingtreding van de Omgevingswet aanwezig is op grond van het overgangsrecht. Het betreft hier de bestaande planologische regels, zoals bijvoorbeeld bestemmingsplannen en gemeentelijke verordeningen. Daarnaast gaat het om de regels uit de bruidsschat.
Lees meer over het tijdelijk deel omgevingsplan.