Stille gebieden in het actieplan geluid
In het actieplan geluid wordt de bescherming van stille gebieden bij de beschrijving van het beleid betrokken. Deze beschrijving gaat in op de bescherming van stiltegebieden die zijn aangewezen. De geluidbelastingkaarten geven deze gebieden ook aan.
Verplichting in het actieplan
De bescherming van stille gebieden wordt in ieder geval betrokken bij de beschrijving van het beleid voor de eerstkomende 5 jaar. Als het redelijkerwijs mogelijk is, gebeurt dit ook voor de 5 jaar daarna. Op deze manier wordt de geluidbelasting in Lden en de geluidbelasting in Lnight die wordt veroorzaakt door de betrokken geluidbron of geluidbronnen, beperkt.
Aanwijzing stille gebieden
Bij de beschrijving van het beleid in actieplannen geluid wordt ingaan op de bescherming van stiltegebieden die zijn aangewezen in afdeling 4.3, Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Deze gebieden zijn voor
gemeenten:
- de bij omgevingsplan aangewezen stille gebieden, en
- gebieden waarin de fysieke leefomgeving in verband met geluid bijzondere bescherming behoeft
provincies:
- stiltegebieden aangewezen bij omgevingsverordening (artikel 7.11, eerste lid, onder a, Bkl),
- de bij omgevingsplan aangewezen stille gebieden van agglomeratiegemeenten
- gebieden waarin de fysieke leefomgeving in verband met geluid bijzondere bescherming behoeft
het Rijk:
- stiltegebieden aangewezen bij omgevingsverordening (artikel 7.11, eerste lid, onder a, Bkl), en
- de stille gebieden die bij omgevingsplan zijn aangewezen van een agglomeratiegemeente
Verbeelding op de geluidbelastingkaart
Geluidbelastingkaarten verbeelden naast diverse gegevens ook de stille gebieden. Dit is vermeld in artikel 11.54 Bkl en uitgewerkt in artikel 12.75 en 12.83 Omgevingsregeling. Het gaat om de grenzen van de stille gebieden.
Bij de geluidbelastingkaarten van de provincies en het Rijk gaat het om gebieden voor zover deze liggen:
- nabij de betrokken luchthaven, of
- binnen een afstand van 2,5 km tot de betrokken weg of spoorweg, gemeten vanaf de buitenste begrenzing van de buitenste rijstrook respectievelijk de buitenste spoorstaaf
Omschrijving stil gebied
Een stil gebied kan worden omschreven als een gebied waar ongewenste, door menselijke activiteiten veroorzaakte geluiden niet overheersend zijn en zo laag zijn dat ze gemaskeerd worden door (lage) niveaus van overig (gewenst of passend) geluid. Een grote groep mensen hecht belang aan het (kunnen) ervaren van stilte en heeft ook behoefte aan het bezoeken van stille gebieden. Stille gebieden zijn bijvoorbeeld:
- de groene gebieden buiten de stad
- de groene gebieden binnen de stad, zoals parken
- stille bebouwde plekken in de stad, zoals hofjes en verkeersluwe pleinen
Stille gebieden verdienen aandacht en bescherming. Niet alleen omdat ze van belang kunnen zijn voor de gezondheid, maar ook omdat ze los daarvan een grote maatschappelijke waarde hebben.
Over stille gebieden heeft de Gezondheidsraad in 2006 het advies Stille gebieden en gezondheid uitgebracht dat voor de beleidspraktijk nog steeds actueel is.