Geluid in de Omgevingswet – dit is veranderd
Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn de regels over geluid veranderd. De regels voor beheersen van geluid gelden voor meer geluidbronsoorten en ze zijn vernieuwd. Ze zijn via het Aanvullingsspoor geluid geïntegreerd in de Omgevingswet. De meeste algemene regels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) over geluid staan in het omgevingsplan.
Beheersen van geluid
Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet:
- gelden er ook regels over het beheersen van geluid voor provinciale wegen, lokale (spoor)wegen en industrieterreinen. De doelen van de regels over het beheersen van geluid zijn:
- voorkomen van onbeheerste groei van de hoeveelheid geluid op geluidgevoelige gebouwen
- verlagen van bestaande hoge geluidbelastingen op geluidgevoelige gebouwen (sanering)
- bevorderen van bronbeleid
- eenvoudiger maken van het normenkader (zie TK 2018/19, 33118, nr. 113)
- beheerst het bevoegd gezag het geluid van:
- alle activiteiten samen op het industrieterrein met geluidproductieplafonds (op referentiepunten). Vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet is dit op de zonegrens en gevels van geluidgevoelige gebouwen.
- provinciale wegen en door de provincie aangewezen lokale spoorwegen met geluidproductieplafonds (op referentiepunten). Vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet is dit al bij rijkswegen en hoofdspoorwegen.
- gemeentelijke en waterschapswegen en andere lokale spoorwegen met de basisgeluidemissie
Lees meer op Instructieregels voor beheersen van geluid door wegen, spoorwegen en industrieterreinen.
Omgevingsplan
Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet:
- vervallen de regels over geluid uit het Activiteitenbesluit milieubeheer. Deze regels verhuizen naar het tijdelijk deel van het omgevingsplan van de gemeente. Dit heet ook wel de bruidsschat.
- stelt de gemeente regels over geluid in het omgevingsplan. Voor de niet-lokale infrastructuur stelt het Rijk of de provincie regels in een projectbesluit.
- is het begrip 'goede ruimtelijke ordening' voor bestemmingsplannen vervangen door evenwichtige toedeling van functies aan locaties voor het omgevingsplan. Dit begrip is breder.
- is het beoordelingskader (normenhuis) vereenvoudigd voor geluid door:
- geldt de bescherming van geluidgevoelige gebouwen tegen geluid:
- voor activiteiten in plaats van inrichtingen
- in een geluidaandachtsgebied in plaats van een geluidzone
- moet de gemeente de bescherming tegen geluid door activiteiten (bedrijven) regelen in het omgevingsplan.
De eisen en randvoorwaarden uit instructieregels van het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) gelden hierbij. Deze regels bieden meer ruimte voor lokale gebiedsgerichte bescherming dan in de Wet milieubeheer en de Wet ruimtelijke ordening. - moet de beoordeling van de aanvaardbaarheid van geluid door activiteiten, lokale (spoor)wegen en op geluidgevoelige gebouwen aan 2 eisen voldoen: houd rekening met geluid en voorzie in aanvaardbaar geluid.
Voor het voldoen aan deze eisen kan de gemeente de standaardwaarde of de flexibiliteitsbepalingen uit het Bkl gebruiken. Daarnaast kan een grenswaarde in geluidgevoelige ruimte gelden. Het omgevingsplan moet regels bevatten voor het voldoen aan deze eisen, voor zover dat nodig is. - geldt de algemene taak ‘evenwichtige toedeling van functies aan locaties’ ook bij het toelaten van een geluidbron met een geluidproductieplafond.
Bij deze algemene taak is gezondheid een van de belangen. De uitvoering van deze algemene taak (gebiedsgericht) en het voldoen aan deze waarden en eisen voor geluid (brongericht) hangt met elkaar samen. De manier van voldoen aan deze waarden en eisen moet dan ook leiden tot een evenwichtige toedeling van functies aan locaties.
Overgangsfase tot eind 2031
Tot eind 2031 is er een overgangsfase voor het omgevingsplan. Informatie over de toepassing van regels over geluid in de overgangsfase vindt u op:
Algemene regels
Algemene regels zijn regels die voor iedereen gelden. Met 'iedereen' bedoelen we iedereen die iets doet of wil doen waarop de regels van toepassing zijn. Alle overheden kunnen algemene regels vaststellen.
Meer informatie op de pagina Algemene regels.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.