Geuremissiefactoren
Geuremissiefactoren staan op de pagina geurnormdiervoeder van de branchevereniging Nevedi. De basis van deze geuremissiefactoren is emissies van koelers van persinstallaties. De eenheid is in ouE/ton product. De geuremissiefactoren zijn afhankelijk van de geproduceerde hoeveelheid voer per diersoort, het eiwitgehalte en de meeltemperatuur. Er zijn geuremissiefactoren voor geperste voeders voor de volgende landbouwhuisdieren Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup):
- varkens
- pluimvee
- rundvee en overige landbouwhuisdieren
Een rekenprogramma voor het berekenen van geuremissiefactoren staat op de pagina geurnormdiervoeder van Nevedi.
Achtergrondinformatie over onder andere de emissiefactoren staat in de volgende rapporten:
- herziening bijzondere regeling diervoederbedrijven – eindrapport, rapportnummer BL2007.2994.01, Buro Blauw, december 2007
- evaluatie geuremissiemodel diervoederindustrie, ζ-dec – Zetadec B.V., januari 2015
Deze rapporten zijn opgesteld onder verantwoordelijkheid van Nevedi. De rapporten kunt u vinden op de website geurnormdiervoeder van Nevedi.
Achtergrondinformatie rapporten
De emissiefactoren zijn in 2007 vastgesteld en in 2015 geëvalueerd. Buro Blauw heeft in 2013 en in 2014 aanvullende metingen uitgevoerd aan diervoersoorten met een eiwitgehalte groter dan 22% (Buro Blauw, rapport nr BL2014.7161.01-V01, juli 2014). Dit was voor de evaluatie van de bijzondere regeling diervoederindustrie. De totale dataset van bestaande en aanvullende metingen bevat 60 geuremissiemetingen. Deze 60 metingen zijn gelijk verdeeld over de diervoedercategorieën en het eiwitgehalte van de diervoeders.
Met deze dataset heeft het adviesbureau Zetadec het bestaande geuremissiemodel statistisch herijkt. Een belangrijke conclusie is dat de geuremissiefactoren beschreven in paragraaf 4.5 van het rapport Herziening bijzondere regeling diervoederbedrijven, niet kloppen voor:
- varkensvoer met een eiwitgehalte groter dan 20%
- pluimveevoer met een eiwitgehalte groter dan 26%
- rundveevoer met een eiwitgehalte groter dan 21%
Zetadec heeft met het herijkte emissiemodel nieuwe geuremissiefactoren berekend en weergegeven in 3 tabellen voor varkens-, pluimvee- en rundveevoer. De tabellen van Zetadec vervangen de formules in paragraaf 4.5 van het eindrapport van Buro Blauw uit 2007.
Berekening geuremissie
Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning vraagt het bedrijf een bepaalde productieomvang (t/j) aan geperste diervoeders aan. De samenstelling van het productiepakket bepaalt de geuremissie van deze aangevraagde productieomvang. Deze samenstelling is afhankelijk van de vraag uit de markt en dus niet bekend. Daarom kan bij de aanvraag van de omgevingsvergunning uitgegaan worden van 1 of meerdere voorbeeldproductiepakketten om de geuremissie van het bedrijf te berekenen. Dit voorbeeldpakket kan gebaseerd zijn op:
- de gerealiseerde productie in de voorgaande jaren
- de aangevraagde groei van de productie
- een inschatting van de ontwikkeling van vraag naar diervoeders in de komende jaren
Het berekenen van de geuremissie per jaar (ouE/jaar) gaat als volgt:
- Vermenigvuldig per product van het voorbeeldpakket de jaarproductie met de geuremissiefactor van dat product
- Tel vervolgens de emissies van alle producten op
Een voorbeeld van deze berekeningen staat op de pagina Voorbeeld berekeningen geur.
Variatie in productiepakket
De diervoederindustrie kenmerkt zich door een zeer gevarieerd – veelal klantspecifiek – samengesteld productiepakket. Hierbij treden grote verschillen in geuremissie op tussen de verschillende productievarianten. De gebruikelijke benadering voor geuremissies bij vergunningverlening gaat uit van de bedrijfssituatie met de hoogste geuremissie. Dit is door de variatie in productiepakket niet toepasbaar op de geuremissies van diervoederbedrijven.
De informatie over mengvoederindustrie op deze website geeft een voorstel voor een benadering die uitgaat van de jaargemiddelde geuremissie per uur. Tegelijkertijd zijn voorschriften geformuleerd die er voor zorgen dat er geen onaanvaardbaar hoge piekemissies optreden. Deze voorschriften werken alleen bij bedrijven waarvan de maximaal mogelijke geuremissie niet meer dan een factor 5 afwijken van de jaargemiddelde geuremissie. Bedrijven met 1 productielijn en een gevarieerd productiepakket kunnen hier mogelijk niet aan voldoen. Voor deze bedrijven moet de vergunningverlener bij de vergunningverlening extra aandacht besteden aan voorschriften ter beperking van piekemissies.
Berekening geurbelasting
Het Nieuw Nationaal model kan op basis van de geuremissie de geurbelasting (geurimmissie) in de omgeving berekenen. De uitkomst is een geurbelasting met de eenheid ouE/m3 als percentielwaarde. De jaargemiddelde geuremissie per uur kan hierbij als constante geuremissie gedurende de bedrijfstijd worden ingevoerd. De overheid kan het bedrijf vragen dat de geurberekening voldoet aan de NTA 9065 Meten en rekenen geur.
Een voorbeeld staat op de pagina Voorbeeld berekeningen geur.