Aan de slag met het gezond inrichten van de leefomgeving
Gemeenten en provincies kunnen aan de slag met een gezonde leefomgeving bij bijvoorbeeld de ruimtelijke inrichting. Op deze pagina staan links naar pagina's met informatie en inspiratie.
Deze website
- De pagina's samenhangend werken vertellen meer over integraal werken volgens de Omgevingswet.
- Als u meer wilt weten over de samenwerking die u nodig hebt om de leefomgeving gezond te maken of te houden, dan helpen de tips op regionale samenwerking u verder.
Externe websites
- Tips, gezondheidsinformatie en inspirerende voorbeelden vindt u in de Gids Gezonde Leefomgeving. Ook vindt u er verschillende instrumenten voor een afweging van gezondheid en milieu. De Gids is bedoeld als startpunt voor gemeenten en provincies die niet weten hoe zij moeten beginnen met het gezonder inrichten van de leefomgeving. In Arnhem is de website gebruikt in de pilot Omgevingswet & Gezondheid (zie het artikel 'Aan de slag met de website gezondeleefomgeving.nl'.). En in het artikel Gezonde leefomgeving: hoe doen ze het in Amsterdam leest u over de Amsterdamse gezondheidslogica.
- Vanuit het Schone Lucht Akkoord zijn een advies en tips beschikbaar voor lokaal (ruimtelijk) beleid om gevoelige groepen beter te beschermen.
- Het thema Gezonde leefomgeving binnen het Loket Gezond Leven biedt waardevolle informatie en actuele voorbeelden. Ook staan daar materialen die u kunt gebruiken bij het afwegen van gezondheid en milieu. Bij het Loket Gezond Leven vindt u ook informatie over Aanpak gezondheidsverschillen. Daarbij kunt u gebruikmaken van het handboek met kengetallen (Handboek Milieuprijzen).
- Inventarisatie van instrumenten die relaties tussen gezondheid en leefomgeving inzichtelijk maken (artikel in Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen, oktober 2023). Instrumenten voor een Gezonde Leefomgeving verschillen van elkaar, bijvoorbeeld qua doel, datatype, scope en schaalniveau. Voordat gebruikers – beleidsmakers, onderzoekers, burgers – een instrument kiezen, moeten ze dus kritische vragen stellen, zoals: wat wil ik precies weten, welk doel heb ik met het inzichtelijk maken van de relatie tussen leefomgeving en gezondheid, welke indicatoren passen daarbij, wat brengt het instrument in kaart en wat niet, hoe solide moet het zijn in termen van conceptuele onderbouwing, validiteit en betrouwbaarheid?