Energie en klimaatadaptatie
Energie is de basis voor veel dagelijkse processen. Het is daarom belangrijk om het energiesysteem te beschermen tegen uitval als gevolg van klimaatverandering. Uitval kan het gevolg zijn van overstromingen en extreem weer (te nat, te droog en te heet).
Kwetsbaar elektriciteitsnet
Het elektriciteitsnet is kwetsbaar voor klimaatverandering. Zo kan er een verhoogd risico ontstaan op storingen als gevolg van extreem weer of wateroverlast. Of doordat de energievraag toeneemt tijdens warme zomers als de behoefte aan koeling groeit. Storingen kunnen ook ontstaan als de beschikbaarheid van koelwater afneemt.
Vanwege de afspraken die zijn gemaakt in het klimaatakkoord (zie Klimaatverandering beperken: klimaatmitigatie), zal de vraag naar elektriciteit sterk toenemen. Dit kan ertoe leiden dat meer mensen en bedrijven getroffen kunnen worden door storingen. En dat eventuele keteneffecten groter kunnen worden, bijvoorbeeld voor ICT en telecom.
Het is van belang het elektriciteitsnet te beschermen tegen mogelijke gevolgen van klimaatverandering.
Positieve gevolgen van klimaatverandering
Klimaatverandering kan ook positieve gevolgen hebben. Warmere winters kunnen resulteren in een lager energieverbruik. Verder kan de transitie naar een klimaatneutraal energiesysteem (klimaatmitigatie) een belangrijke bijdrage leveren aan het beperken van broeikasgasemissies. En daarmee aan het beperken van klimaatverandering. Daarom heeft Nederland als doel gesteld om uiterlijk in 2050 een klimaatneutraal energiesysteem te hebben. Zie ook: Klimaatverandering beperken: klimaatmitigatie.
Het is belangrijk dat de investeringen die in de komende jaren worden gedaan voor een klimaatneutraal energiesysteem, bestand zijn tegen de mogelijke gevolgen van klimaatverandering.
Nationale vitale en kwetsbare functie
De energie-infrastructuur is benoemd als nationale vitale en kwetsbare functie. Het is de taak van het Rijk deze infrastructuur te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. De ministeries van Economische Zaken (EZ) en Klimaat en Groene Groei (KGG) dragen stelselverantwoordelijkheid voor het energiesysteem.
Bronnen
Meer informatie over de relatie tussen energie en klimaatverandering en klimaatadaptatie vindt u op: