Gebouwde omgeving, ruimtelijke ordening en klimaatadaptatie
Aanpassing van de gebouwde omgeving is nodig om ervoor te zorgen dat klimaatverandering niet tot ongewenste gevolgen leidt, zoals een toename in het aantal hitte-doden.
Gevolgen van klimaatverandering
Klimaatverandering heeft een steeds grotere impact op de gebouwde omgeving en de ruimtelijke ordening. Daarom is aanpassing van de leefomgeving nodig. Het gaat om aanpassing aan de gevolgen van extreme neerslag, hitte, droogte en overstroming:
- Extreme neerslag kan leiden tot schade aan woningen en gebouwen, straten en tuinen.
- Hittegolven zetten de gezondheid (verwijst naar een andere website) en leefbaarheid in de stad onder druk.
- Droogte kan leiden tot een watertekort van het stedelijk groen of schade aan funderingen.
- De kans op een overstroming is heel klein, maar als het gebeurt kunnen de gevolgen groot zijn. Daarom is afgesproken om in de ruimtelijke ordening waar mogelijk rekening te houden met een eventuele overstroming. Zie Ruimtelijke adaptatie en meerlaagsveiligheid.
Het bollenschema van de Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS) (verwijst naar een andere website) geeft een uitgebreid overzicht van de gevolgen die klimaatverandering heeft voor de gebouwde omgeving en de ruimtelijke ordening. Er is een interactieve en statische versie van het bollenschema. De interactieve versie geeft een toelichting bij ieder gevolg. Alle gevolgen zijn met toelichting opgenomen in een overzichtsdocument. Op het Kennisportaal Klimaatadaptatie staat een verdere uitleg over het Bollenschema gebouwde omgeving en ruimtelijke ordening (verwijst naar een andere website).
Wat doet het Rijk?
De Nationale aanpak Klimaatadaptatie gebouwde omgeving (verwijst naar een andere website) beschrijft wat het Rijk de komende jaren gaat doen om te zorgen dat de gebouwde omgeving in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust is ingericht. Fase 1 van de aanpak beschrijft wat het Rijk in 2023 en 2024 gaat doen. Tegelijkertijd wordt samen met de medeoverheden fase 2 voorbereid: de aanpak van 2025 tot 2030.
Betekenis Omgevingswet
Wat betekent de Omgevingswet voor de aanpassing van de gebouwde omgeving en de ruimtelijke ordening aan klimaatverandering?
Momenteel werken de Nederlandse overheden nog met 26 verschillende wetten die gaan over de fysieke leefomgeving. Dat veranderde op 1 januari 2024 met de nieuwe Omgevingswet. De belangrijkste veranderingen voor het beleid van klimaatadaptatie zijn:
- Het omgevingsplan vervangt de bestemmingsplannen.
- Verordeningen over fysieke leefomgeving moeten onderdeel zijn van het omgevingsplan.
- Het gemeentelijk rioleringsplan is niet meer verplicht.
- Nieuwe decentrale regels voor gemeenten en waterschappen komen in de zogeheten bruidsschat.
Zie ook De 6 kerninstrumenten van de Omgevingswet en de bruidsschat in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Kennisdossier Klimaatadaptatie en de Omgevingswet
In het kennisdossier Klimaatadaptatie en de Omgevingswet (verwijst naar een andere website) op het Kennisportaal Klimaatadaptatie wordt beschreven wat de belangrijkste veranderingen zijn die de Omgevingswet heeft voor klimaatadaptatie. Hier wordt ingegaan op:
- de belangrijkste instrumenten van de Omgevingswet
- de veranderingen voor klimaatadaptatie
- de beschikbare hulpmiddelen
Decentraal borgen van klimaatadaptatie
Onder de Omgevingswet kan klimaatadaptatie ook decentraal worden geborgd. De handreiking decentrale regelgeving klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen, inrichten en beheren (verwijst naar een andere website) heeft als doel om aan de hand van concrete voorbeelden te laten zien wat hiervoor binnen decentrale regelgeving mogelijk is.
Wat een persoon of organisatie aan klimaatadaptatie kan doen
Er zijn veel partijen actief om de gebouwde omgeving klimaatbestendig en waterrobuust in te richten:
- inwoners
Informatie over wat inwoners zelf kunnen doen, staat onder andere op het Kennisportaal Klimaatadaptatie (verwijst naar een andere website) en op de site van Milieu Centraal (verwijst naar een andere website). - gemeenten
Gemeenten stellen uitvoeringsagenda’s klimaatadaptatie op voor het Deltaplan ruimtelijke adaptatie (deltaprogramma.nl) (verwijst naar een andere website). - waterschappen
Waterschappen zijn belangrijk bij de vraagstukken rond waterberging en het beheer van het (grond)waterpeil. - provincies
Provincies nemen klimaatadaptatie mee in de ruimtelijke ordening. Zie de Kamerbrief aanbieding provinciaal startpakket fysieke leefomgeving (rijksoverheid.nl) (verwijst naar een andere website). - woningbouwcorporaties
Woningbouwcorporaties passen hun vastgoed aan om hittestress tegen te gaan. Wat ze verder doen, is te vinden op: klimaatadaptatie bij woningcorporaties (verwijst naar een andere website). - kennisinstellingen en adviesbureaus
Deze jagen via onderzoek innovatie aan en maken kennis en data beschikbaar. - de bouwsector
De bouwsector werkt aan voorbeeldprojecten en kennisdelen (verwijst naar een andere website) om zo steeds meer klimaatadaptieve bouwprojecten te realiseren.
Innovatie
Naast de hierboven genoemde partijen zijn er organisaties die innovatie aanjagen en proeftuinen uitvoeren. Zij stimuleren nieuwe ontwikkelingen en toepassingen voor klimaatadaptatie. Voorbeelden zijn:
- The Green Village, fieldlab voor duurzame innovatie (verwijst naar een andere website)
- Klimaatproeftuin: Build In Groningen (BuildinG) (verwijst naar een andere website)
Ministeries werken samen aan een groen en klimaatbestendige leefomgeving
Ten slotte werken verschillende ministeries aan beleid en instrumenten voor een groene en klimaatbestendige leefomgeving. Zie:
- de contourennotitie Nota Ruimte (verwijst naar een andere website) en het voorontwerp Nota Ruimte (verwijst naar een andere website)
- de landelijke maatlat voor een groene en klimaatadaptieve gebouwde omgeving (verwijst naar een andere website)
- het concept ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving (rijksoverheid.nl) (verwijst naar een andere website)
Meer informatie over wat een persoon of organisatie aan klimaatadaptatie kan doen, staat op de pagina Aan de slag (verwijst naar een andere website) van het Kennisportaal Klimaatadaptatie
Meer informatie
- Sectorpagina Gebouwde omgeving en ruimtelijke ordening (verwijst naar een andere website)
- Bollenschema Gebouwde omgeving en ruimtelijke ordening, toelichting bij alle gevolgen, NAS, 2021 (verwijst naar een andere website)
- Nationale Omgevingsvisie (NOVI) (verwijst naar een andere website). Overigens gaat de Nota Ruimte (verwijst naar een andere website) de huidige NOVI vervangen, waarschijnlijk in 2026.